Beste WeTransfer alternatief

WeTransfer was jarenlang een sterk merk dat zijn oorsprong in Nederland had, opgericht door Nederlandse ondernemers. Het bedrijf begon klein, maar groeide uit tot een wereldwijd bekend platform voor het delen van bestanden, geliefd bij zowel bedrijven als creatieve professionals. WeTransfer is inmiddels eigendom van Bending Spoons, een Italiaans technologiebedrijf dat vooral bekend is van zijn apps. Bending Spoons kocht WeTransfer in 2021. 

Sinds kort geeft WeTransfer zichzelf bizar veel rechten op de bestanden die gebruikers via de dienst versturen. Volgens de nieuwe gebruiksvoorwaarden (van kracht sinds 8 augustus 2025) mag WeTransfer jouw uploads blijvend gebruiken, analyseren, en zelfs doorverkopen, onder meer voor het trainen van AI-modellen.

Na veel ophef heeft WeTransfer het stukje over AI uit de voorwaarden gehaald. Om de zorgen van gebruikers te verminderen, zegt het bedrijf nu dat ze je bestanden niet zullen gebruiken om kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. Toch twijfelen veel juristen aan de veranderingen die het bedrijf heeft gemaakt en aan de uitleg die ze nu geven. Ze vinden de nieuwe voorwaarden onduidelijk, waardoor ze misschien nog breder zijn dan wat WeTransfer eerst bedoelde met AI.

WeTransfer behoudt nog steeds een “perpetuele, wereldwijde, royaltyvrije licentie” op de inhoud die je uploadt. Dat betekent dat het bedrijf je bestanden mag inzetten voor productontwikkeling, optimalisatie van hun platform én het leveren van commerciële diensten.

WeTransfer heeft inmiddels  veel reputatieschade opgelopen, en dat is begrijpelijk. Het gaat tenslotte om jouw bestanden en het vertrouwen dat je in het bedrijf hebt.

Voor veel gebruikers, vooral in de creatieve sector, de journalistiek of de consultancy, is dit een probleem. Wat je via WeTransfer verstuurt, kan namelijk in theorie buiten jouw controle komen.

In het kort is dit nu de situatie

  • Auteursrechten en gebruik van bestanden: Je blijft eigenaar van je bestanden, maar WeTransfer mag ze gebruiken voor meer dan alleen het versturen. Ze kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor het verbeteren van hun dienst, wat in de toekomst ook AI kan zijn.
  • Geen duidelijke opt-out: Er is geen optie om te kiezen of je bestanden commercieel gebruikt mogen worden. Je hebt geen controle over hoe je data verder gebruikt wordt.
  • Weinig transparantie: Het was niet duidelijk hoe WeTransfer je bestanden zou gebruiken. Ze hadden brede rechten om bestanden te kopiëren, te verspreiden of zelfs door te geven aan andere bedrijven.
 

Zeker in deze tijd waarin AI-systemen getraind worden op enorme datasets vaak zonder medeweten van makers (en gebruikers) is het begrijpelijk dat gebruikers zich afvragen: waar eindigt mijn werk en data?

Wij zetten de beste alternatieven voor WeTransfer op een rijtje die wij zelf (durven te) gebruiken.

1. Send

Een veilig alternatief: Send.vis.ee

Wie op zoek is naar een veiliger en transparanter alternatief, komt al snel uit bij Send.vis.ee. Deze dienst is gebaseerd op Mozilla’s voormalige Firefox Send en is volledig gericht op privacy en controle.

Wat maakt Send.vis.ee een beter alternatief?

  • End-to-end encryptie: bestanden worden versleuteld verzonden én opgeslagen.
  • Geen account nodig: je blijft volledig anoniem.
  • Zelfvernietiging: bestanden verdwijnen automatisch na een aantal downloads of na een ingestelde tijd.
  • Geen tracking, geen hergebruik, geen AI-training.
  • Open source: transparant en eventueel zelf te hosten.
 

Je kunt bestanden tot 2,5 GB versturen, eventueel met wachtwoordbeveiliging en downloadlimieten.

Send - wetransfer alternatief

2. Wormhole

Wormhole is gratis en maakt mogelijk om bestanden te delen tot 10GB. In minder dan 2 seconden deel je in een aantal klikken je bestanden met een ontvanger. Wormhole maakt gebruik van end-to-end encryptie.

Lees ons artikel over Wormhole.

wormhole.app privacy

3. Proton Drive

Proton Drive (file sharing) biedt een naadloze, privacygerichte manier om bestanden te delen met end‑to‑end encryptie. Alleen jij en de ontvanger hebben toegang, zelfs Proton kan je bestanden onmogelijk bekijken. Met het gratis plan krijg je 5 GB veilige opslag, zonder advertenties of trackers. Je deelt simpel een link, en kunt deze beveiligen met een wachtwoord, vervaldatum instellen of toegang intrekken  een scala aan controleopties die bij WeTransfer’s gratis versie ontbreken: daar zit je vast aan een 2 GB limiet, beperkte bewaartijd (7 dagen) en geen end‑to‑end encryptie. Proton Drive, gevestigd in Zwitserland onder strenge privacywetten.

wetransfer alternatief 3

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

LinkedIn
Email