De beste alternatieven voor Google producten

Wanneer je de diensten van Google gebruikt, zoals Search, Maps of Gmail, deel je persoonlijke informatie over jezelf met Google. “Bij Google ben jij het product”. De producten van Google zijn meestal gratis omdat het bedrijf geld verdient met advertenties. Wanneer je de diensten van Google gebruikt, gaat je ermee akkoord dat Google persoonlijke informatie over jou verzamelt en  je advertenties laat zien. Sommige mensen maken zich zorgen over hun privacy als het gaat om de gegevens die ze met Google delen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor Google-producten. 

Update: 4 januari 2023

Google heeft zich zodanig weten te nestelen in ons dagelijks leven, dat ze iedere stap die jij online zet kunnen volgen (en tegenwoordig ook offline; door bijvoorbeeld locatievoorzieningen op je mobiel en Google home in je huiskamer). Hiermee weet Google alles van jou, zelfs de dingen die jij al lang weer vergeten bent.

Daarnaast heeft Google een -op zijn minst- twijfelachtig privacybeleid. Google verklaart bijvoorbeeld dat zij “alle bestanden die op hun servers zijn opgeslagen, kunnen gebruiken, hosten, opslaan, reproduceren, wijzigen, afgeleide werken maken [….], communiceren, publiceren, publiekelijk uitvoeren, publiekelijk tonen en distribueren”.

Google is meerdere malen betrapt op het schenden van de privacy van haar gebruikers en het verbreken van beloften.

En als laatste is het niet verstandig om al je eieren in één mand te leggen.

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van online privacy. Hieronder vind je privacyvriendelijke Google alternatieven. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet.

Alternatief voor Google Chrome

Een veilige browser die je privacy beschermt. Dit zijn onze keuzen.

Alternatief voor Google Search

Wanneer je de zoekmachine van Google gebruikt, registreert Google je IP-adres, al je zoektermen, apparaatgegevens en voorziet je vaak van een unieke identificatiecode, die in cookies wordt opgeslagen. 

Alternatief voor Gmail

Alles wat je via Gmail doet, wordt verzameld door Google – elke e-mail, bijlage en afbeelding.

Alternatief voor Google Maps

Dankzij Google Maps kan Google je niet alleen online, maar ook als je onderweg bent volgen. Gelukkig zijn er privacy vriendelijke alternatieven die dat niet doen.

Alternatief voor Google Translate

DuckDuckGo vertalen werkt samen met Microsoft om een vertaalfunctie te bieden. Vertaalopdrachten lopen via de servers van DuckDuckgo, zodat ze volledig anoniem blijven.

DeepL baseert zijn vertalingen op neurale netwerktechnieken. Die laten vertalingen veel natuurlijker en menselijker klinken dan de meeste vertaalapps. De pro versie slaat je vertalingen niet op.

Alternatief voor Google Drive

Google Drive is een handige dienst waarmee gebruikers bestanden in de cloud kunnen opslaan. De cloud is echter geen magische plek waar eenhoorns je data beschermen. De cloud is in dit geval gewoon een harde schijf op een server in een datacenter van Google. 

Steeds meer mensen en organisaties kiezen voor een eigen cloud-oplossing vanwege veiligheid en privacy. Nextcloud is functioneel vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox. Je kunt Nextcloud zelf beheren, daarvoor heb je wel wat technische kennis nodig. Je kunt er ook voor kiezen om een account aan te maken bij een Nextcloud aanbieder zoals thegood.cloud. Daar krijg je 2 Gb gratis aangeboden.

Cryptomator is geen cloudoplossing. Het is een app die je bestanden versleutelt voordat ze geüpload worden naar de cloud. Zo kun je alsnog veilig gebruik maken van een cloud dienst zoals dropbox of Google Drive.

cryptomator

Alternatief voor Google Docs

Alternatief voor Google Forms

Alternatief voor Google Keep

Alternatief voor YouTube

Een geschikt alternatief vinden voor YouTube is een uitdaging.

Invidio.us 

Invidious is een Youtube proxy die je in staat stelt om elke Youtube video te bekijken zonder in te loggen. 

Alternatief voor Google Analytics

Om bij te kunnen houden welke content bezoekers het leukst vinden maakt About Privacy gebruik van Matomo in plaats van Google Analytics. 

Alternatief voor Google Recaptcha

Voor een goede analyse verzamelt Google browser- en gebruikersinformatie en deze omvat onder andere:

 • Alle cookies die Google in de afgelopen 6 maanden heeft geplaatst op het systeem van de gebruiker
 • Hoeveel muisklikken de gebruiker in het browservenster heeft gemaakt (of heeft aangetikt als het gaat om een aanraakapparaat)
 • Het scrolgedrag van de gebruiker
 • Het CSS van de webpagina
 • De systeemdatum en -tijd van de gebruiker
 • Het IP-adres van de gebruiker
 • Of de gebruiker op dit moment is ingelogd in diens Google account
 • De ingestelde taal van de browser van de gebruiker
 • Alle invoegtoepassingen die in de browser van de gebruiker zijn geïnstalleerd
 • Alle Javascript-objecten
 • De snelheid waarmee de gebruiker het formulier invult
 
Met andere woorden; niet privacyvriendelijk. Gebruik dus Hcaptcha
 

Alternatief voor Google Authenticator

Alternatief voor Google Blogger

Alternatief voor Google Images

Onderstaande websites zijn interessant voor ontwerpers, bloggers en iedereen die op zoek is naar een afbeelding om foto’s te vinden van hoge kwaliteit die je overal gratis kunt en mag gebruiken.

Alternatief voor Google Photos

Al je  foto’s, documenten, notities en meer – zijn privé, veilig, up-to-date en beschikbaar op al je apparaten met de gecodeerde cloud van Cryptee. Registreren kan zelfs zonder emailadres.

Cryptee biedt privacy, anonimiteit en veiligheid.

Alternatief voor Google Android

Alternatief voor Google Play Store

Alternatief voor LMGTFY

lmgtfy.com (Let Me Google That For You) laat je googelen voor iemand anders. Dus bijvoorbeeld, in plaats van een vraag te beantwoorden, kun je een slimmerik zijn en deze via Google beantwoorden! Wij raden natuurlijk aan om let me DuckduckGo that for you te gebruiken.

google alternatieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn