google-alternatives

De beste alternatieven voor Google producten

Van het versturen van mails en het opslaan van foto’s, tot het zoeken op het internet en het kijken van video’s; Google heeft overal een product voor. Deze diensten zijn “gratis” te gebruiken, maar dan wel in ruil voor jouw persoonlijke gegevens. 

Update: 17 december 2020

Waarom een alternatief kiezen voor Google?

Google heeft zich zodanig weten te nestelen in ons dagelijks leven, dat ze iedere stap die jij online zet kunnen volgen (en tegenwoordig ook offline; door bijvoorbeeld locatievoorzieningen op je mobiel en Google home in je huiskamer). Hiermee weet Google alles van jou, zelfs de dingen die jij al lang weer vergeten bent.

Daarnaast heeft Google een -op zijn minst- twijfelachtig privacybeleid. Google verklaart bijvoorbeeld dat zij “alle bestanden die op hun servers zijn opgeslagen, kunnen gebruiken, hosten, opslaan, reproduceren, wijzigen, afgeleide werken maken [….], communiceren, publiceren, publiekelijk uitvoeren, publiekelijk tonen en distribueren”.

Google is meerdere malen betrapt op het schenden van de privacy van haar gebruikers en het verbreken van beloften.

En als laatste is het niet verstandig om al je eieren in één mand te leggen.

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van online privacy. Hieronder vind je privacyvriendelijke Google alternatieven. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet.

Alternatief voor Google Chrome

Een veilige browser die je privacy beschermt is absoluut essentieel om je gegevens veilig te houden voor derden.

Alternatief voor Google Search

Wanneer je de zoekmachine van Google gebruikt, registreert Google je IP-adres, al je zoektermen, apparaatgegevens en voorziet je vaak van een unieke identificatiecode, die in cookies wordt opgeslagen. 

Alternatief voor Gmail

Alles wat je via Gmail doet, wordt verzameld door het Google – elke e-mail, bijlage en afbeelding. Het gebruik van Gmail geeft Google een nauwkeurig beeld van je privéleven en persoonlijke contacten.

Alternatief voor Google Maps

Dankzij Google Maps kan Google je niet alleen online, maar ook als je onderweg bent volgen. Gelukkig zijn er privacy vriendelijke alternatieven die dat niet doen.

Alternatief voor Google Translate

DeepL baseert zijn vertalingen op neurale netwerktechnieken. Die laten vertalingen veel natuurlijker en menselijker klinken dan de meeste vertaalapps.

Alternatief voor Google Drive

Google Drive is een handige dienst waarmee gebruikers bestanden in de cloud kunnen opslaan. De cloud is echter geen magische plek waar eenhoorns je data beschermen. De cloud is in dit geval gewoon een harde schijf op een server in een datacenter van Google. 

Steeds meer mensen en organisaties kiezen voor een eigen cloud-oplossing vanwege veiligheid en privacy. Nextcloud is functioneel vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox. Je kunt Nextcloud zelf beheren, daarvoor heb je wel wat technische kennis nodig. Je kunt er ook voor kiezen om een account aan te maken bij een Nextcloud aanbieder zoals thegood.cloud. Daar krijg je 2 Gb gratis aangeboden.

Cryptomator is geen cloudoplossing. Het is versleutelingssoftware die geoptimaliseerd is voor cloud-opslag. Zo kun je alsnog veilig gebruik maken van een cloud dienst zoals dropbox of Google Drive.

Cryptomator

Alternatief voor Google Docs

Alternatief voor Google Forms

Alternatief voor Google Keep

Alternatief voor YouTube

Een geschikt alternatief vinden voor YouTube is een uitdaging.

Invidio.us is een Youtube proxy die je in staat stelt om elke Youtube video te bekijken zonder in te loggen. Dit betekent dat Google niet kan zien wie het oorspronkelijke verzoek heeft gedaan, wat helpt om je persoonlijke informatie te beschermen.

Alternatief voor Google Analytics

Om bij te kunnen houden welke content bezoekers het leukst vinden maakt About Privacy gebruik van Matomo in plaats van Google Analytics. 

Alternatief voor Google Authenticator

Alternatief voor Google Blogger

Alternatief voor Google Images

Onderstaande websites zijn interessant voor ontwerpers, bloggers en iedereen die op zoek is naar een afbeelding om foto’s te vinden van hoge kwaliteit die je overal gratis kunt en mag gebruiken.

Alternatief voor Google Photos

Al je  foto’s, documenten, notities en meer – zijn privé, veilig, up-to-date en beschikbaar op al je apparaten met de gecodeerde cloud van Cryptee. Registreren kan zelfs zonder emailadres.

Cryptee biedt privacy, anonimiteit en veiligheid.

Alternatief voor Google Android

Alternatief voor Google Play Store

Alternatief voor LMGTFY

lmgtfy.com (Let Me Google That For You) laat je googelen voor iemand anders. Dus bijvoorbeeld, in plaats van een vraag te beantwoorden, kun je een slimmerik zijn en deze via Google beantwoorden! Wij raden natuurlijk aan om let me DuckduckGo that for you te gebruiken.

google alternatieven

ARTIKEL DELEN

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten!