Overzicht van bekende datalekken

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is er een explosieve toename van het aantal datalekken, waarbij het buitmaken van persoonsgegevens het doel is. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en dit blijft stijgen. Wij zetten de belangrijkste datalekken tot en met 2024 op een rij.

Have I Been Pwned?

Have I Been Pwned? is een betrouwbare website die iedereen de mogelijkheid biedt na te gaan of je persoonsgegevens door datalekken in gevaar zijn gebracht.
Tip

Datalekken 2023 en 2024

Dec 2023
Klanten Easypark
Xonar

De Zuid-Limburgse zorginstantie Xonar is het slachtoffer geworden van cybercriminelen. De hackers slaagden erin om toegang te krijgen tot een deel van het bedrijfsnetwerk en zo de hand te leggen op gegevens.

Dec 2023
Klanten Easypark
EasyPark

Parkeerapp EasyPark is getroffen door een cyberaanval. Volgens de makers zijn gegevens als namen, telefoonnummers en adressen van klanten gelekt.

Okt 2023
Webshop Hackshield
Hackshield

Datalek bij HackShield Webshop na ongeautoriseerde  toegang.

Okt 2023
Klanten ING
ING
Een klant van ING heeft door middel van een systeemfout toegang tot de rekening van een andere klant gekregen. De klant logde door middel van Face ID in op de ING-app, maar kreeg daarbij niet zijn eigen rekeninggegevens te zien, maar die van een andere klant.
Sept 2023
Bezoekers Thermae 2000
Thermae 2000
Thermae2000 in Valkenburg heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gedaan van een grote cyberaanval.
Het thermaal bad weet nog niet of de hackers toegang hebben gehad tot het klantenbestand, maar heeft bezoekers wel al gewaarschuwd voor het mogelijke datalek.
Aug 2023
Gevoelige gegevens
Nationale Politie

Maandenlang datalek bij politie door ontslagen agent die gewoon het intelligence-centrum belde

juli 2023
13.577 Studenten
Hogeschool Saxion

Hogeschool Saxion heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een datalek gemeld nadat twee studenten een massamail verstuurden. De massamail werd via verschillende groepen naar ruim dertienduizend Saxion-mailadressen gestuurd, waarbij de e-mailadressen van ontvangers voor iedereen zichtbaar waren.

juli 2023
Cliënten GGzE
GGzE Eindhoven

Medewerkers van de GGzE konden vrijwel onbeperkt in de dossiers van cliënten kijken, terwijl dat tegen de regels is. Een cliënte kwam er zelfs achter dat 160 medewerkers haar dossier hadden ingezien. Dat gebeurde via het computersysteem 'User'.

juni 2023
12000 gasten
Landal Greenparks

Landal Greenparks heeft twaalfduizend gasten gewaarschuwd voor een mogelijk datalek nadat criminelen toegang wisten te krijgen. Bij de aanval zijn mogelijk naam, geboortedatum, geslacht, adresgegevens en e-mailadres buitgemaakt, meldt Landal Greenparks in een e-mail aan gasten.

Mei 2023
Honderden klanten
Gemeente Asten

De gemeente Asten is het slachtoffer geworden van een digitale inbraak. In eerste instantie leek het te gaan om factuurfraude. Later werd duidelijk dat er ongeoorloofd toegang is geweest tot ongeveer 23.000 persoonlijke gegevens en andere bestanden.

Apr 2023
Honderden klanten
Vattenfal

Energiebedrijf Vattenfall heeft een datalek ontdekt in zijn systemen. De kans bestaat dat de gegevens van ongeveer 30.000 klanten zijn uitgelekt. 

Vattenfall heeft ontdekt dat een inhuurkracht van een externe partij klantgegevens onrechtmatig kon gebruiken.

De uitzendkracht heeft de persoonlijke gegevens van minstens 776 klanten gefotografeerd. Daarnaast had de verdachte toegang tot de gegevens van een grotere groep van nog eens 2.119 klanten

Apr 2023
KNVB-medewerkers
KNVB

De Nederlandse voetbalbond KNVB is getroffen door een cyberaanval. Door een inbraak op het ICT-netwerk van de KNVB Campus in Zeist hebben criminelen persoonlijke gegevens van KNVB-medewerkers in handen gekregen. De medewerkers van de KNVB kunnen het slachtoffer worden van fraude. 

Mrt 2023
139 organisaties
VodafoneZiggo

VodafoneZiggo waarschuwt klanten die meededen aan een tevredenheidsonderzoek voor een mogelijk datalek met hun gegevens. Aanleiding is het datalek bij marktonderzoeker Blauw, dat dergelijke onderzoeken voor onder andere VodafoneZiggo uitvoert. Namen, e-mailadressen en telefoonnummers, en de gegeven antwoorden in het onderzoek. 

Apr 2023
139 organisaties
Marktonderzoeker Blauw

Marktonderzoekbureau is geconfronteerd met een datalek. Het datalek heeft plaats gevonden bij Nebu B.V. een leverancier van software die Blauw gebruikt voor onderzoek. Hierbij hebben derden toegang gehad tot data die voor opdrachtgevers werden verzameld en verwerken en data. Getroffen bedrijven o.a: VodadafoneZiggo, NS, ArboNed, CZ. Lees hier meer over het grootste datalek van Nederland.

Apr 2023
139 organisaties
Nebu

139 organisaties melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan vanwege het datalek bij softwareleverancier Nebu.

Op de website van het bedrijf, alsmede dat van het Canadese moederbedrijf Enghouse Systems, wordt met geen woord over het datalek gerept. Wel laat Nebu weten dat het het belang begrijpt van datasecurity voor marktonderzoekers

Feb 2023
Gebruikers Sitedeals.nl
Sitedeals

Sitedeals.nl, dat een forum en marktplaats voor webmasters biedt, heeft te maken gehad met een datalek. Volgens eigenaar Job Schneider gaat het om gebruikersnamen, geboortedata, wachtwoorden, e-mailadressen en IP-adressen. Sitedeals.nl is een oude website, waardoor getroffen gebruikers soms meer dan tien jaar niet op de site geweest zijn

Jan 2023
10 miljoen klanten
JD Sports

Sportketen JD Sports waarschuwt 10 miljoen klanten voor een datalek met persoonsgegevens nadat er is ingebroken op een systeem. De gecompromitteerde klantendatabase bevatte naam, bezorg- en factuuradres, e-mailadres, telefoonnummer, bestelgegevens en laatste vier cijfers van de creditcard.

Jan 2023
Flying blue klanten
KLM

In een bericht aan Flying Blue-klanten laat KLM weten dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden op het frequente reizigersprogramma. Het is niet duidelijk of er gegevens zijn gewijzigd of miles zijn buitgemaakt, staat in de mededeling. KLM-klanten die via Twitter vragen stellen over de aanval, krijgen te horen dat de aanval op tijd is geblokkeerd en er geen ‘miles zijn gestolen’.

Dec 2022
Leden FvD
Forum voor Democratie

Door een lek in de ForumApp van Forum voor Democratie ligt de hele ledenadministratie op straat. Daarin staan de privégegevens van 92.901 leden en oud-leden. Het gaat onder meer om namen, woonadressen, telefoon- en rekeningnummers.

Nov 2022
3700 woonadressen
Het Kadaster

Het Kadaster is getroffen door een datalek doordat 3700 afgeschermde woonadressen bijna een maand lang zichtbaar waren

Okt 2022
Klanten Zooplus
Zooplus

Zooplus is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarbij zijn persoonsgegevens buitgemaakt. Getroffen klanten kunnen niet meer bij hun Zooplus-account komen. Zij moeten eerst hun wachtwoord resetten om weer te kunnen inloggen. 

Sept 2022
Klanten Intratuin
Intratuin

Criminelen hebben de creditcardgegevens van Nederlandse Intratuin-klanten gestolen door een hack bij de webshop van de winkelketen. De aanvallers vervingen de normale betaalpagina voor klanten die met een creditcard wilden afrekenen door een eigen pagina.Klanten 

Sept 2022
Cryptoklanten
Bitvavo

Bitvavo is getroffen door een datalek. Het bedrijf bevestigt in een bericht op Twitter dat het bedrijf een probleem onderzoekt waarbij gebruikers de gegevens van andere klanten konden zien.

Juli 2022
146.000 mensen
ista

Bij ista gestolen privédata van 146.000 mensen op internet gepubliceerd.

De criminelen die wisten in te breken op systemen van energiedienstverlener ista hebben de gegevens van 146.000 mensen die ze daar buitmaakten op internet gepubliceerd.

Juni 2022
duizend e-mailadressen
Politie Groningen

De politie heeft te maken gekregen met een datalek nadat het bij het versturen van een getuigenoproep zo'n duizend e-mailadressen onbedoeld lekte.

Mei 2022
21 miljoen gebruikers verschillende vpn-diensten
GeckoVPN - SuperVPN

Op internet worden de privégegevens gedeeld van 21 miljoen gebruikers van verschillende vpn-diensten. Het gaat om namen, factuurgegevens, e-mailadressen, gebruikersnamen, landnamen.

April 2022
Taxatierapporten en miljoenen andere privédocumenten
NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) heeft na een waarschuwing een groot datalek gedicht. Via het lek waren honderdduizenden taxatierapporten en miljoenen andere privédocumenten van Nederlandse consumenten te bekijken.

April 2022
Verschillende woningcorporaties
Legoland Duitsland

Legoland Duitsland heeft via een IDOR-kwetsbaarheid de gegevens van duizenden klanten gelekt. Alleen het aanpassen van een getal in een url was voldoende om reserveringsgegevens te downloaden die teruggingen tot 2015. Het gaat onder andere om verblijfsperiode, namen en adresgegevens van klanten die de reservering voor Legoland maakten, alsmede de personen die bij hen waren.

April 2022
Verschillende woningcorporaties
The Sourcing Company

Verschillende Nederlandse woningcorporaties hebben te maken gekregen met een datalek nadat hun ict-dienstverlener het slachtoffer van ransomware werd. Bij de aanval wisten criminelen achter de ransomware persoonlijke informatie te stelen. Verschillende gestolen bestanden zijn inmiddels door de cybercriminelen op hun eigen website gepubliceerd.

Maart 2022
Onbekend aantal huisartsen
PwC

Privacygevoelige gegevens van een onbekend aantal huisartsen en andere zorgorganisaties zijn gelekt na een fout van een accountant van PricewaterhouseCoopers (PwC). Elf dagen lang konden onbevoegden de gegevens – waaronder namen, adressen, bankrekening- en btw-nummers – buitmaken voor PwC de fout opmerkte en het lek dichtte. 

Maart 2022
Data van (oud)huurders
deltaWonen

Woningcorporatie deltaWonen schrijft in een brief aan huurders, medewerkers en leveranciers dat er digitaal is ingebroken bij het bedrijf, waarbij onder meer persoonsgegevens zichtbaar waren voor en mogelijk gestolen zijn door 'onbevoegden'.

Maart 2022
Windows Gebruikers
Nvidia

Een datalek bij Nvidia stelt cybercriminelen in staat om malware te vermommen met vertrouwde code signing certificates. Cybercriminelen gebruiken gestolen code signing certificates om malware op Windows pc’s te verspreiden.

Feb 2022
Duizenden interne pagina’s
Save en Veilig Thuis

Jeugdzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland heeft opnieuw te maken met een groot datalek. De systeembeheerder van het bedrijf heeft het complete intranet op het openbare internet gezet. Het gaat om 06-nummers en mailadressen van medewerkers, maar ook wachtwoorden. Meer info over eerdere datalek bij Veilig thuis.

Feb 2022
Dertienhonderd klanten
Budget Energie

Dertienhonderd klanten van Budget Energie hebben woensdag per abuis de persoonsgegevens van derden kunnen inzien.

Het ging onder andere om strikt persoonlijke informatie als telefoonnummers en bankgegevens.

Jan 2022
Klantgegevens
Gamemania

Gamewinkelketen Game Mania heeft klanten gewaarschuwd voor een datalek. Daarbij kregen de aanvallers toegang tot een server met klantgegevens, waaronder naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Wachtwoorden en betaalgegevens zijn niet bij de aanval gecompromitteerd.

Dec 2021
Kleine groep patienten
MMC Eindhoven

Vertrouwelijke informatie van een kleine groep patienten is in handen is gekomen van een anonieme melder. Het bewuste document bestaat uit één pagina, een zogeheten loopbriefje, met daarop gegevens van 13 patiënten. Op het loopbriefje staan: naam, geboortedatum, patiëntnummer en enkele medische gegevens. Er staan geen Burgerservicenummers of adresgegevens op.

Dec 2021
honderdduizenden Amigos-leden
Amigos App

De Nederlandse onmoetingsapp Amigos bevatte een lek waardoor data van alle gebruikers maandenlang toegankelijk was. Via het lek konden onder andere privégegevens, gesprekken en locatiedata opgevraagd worden. Het lek is volgens het bedrijf achter de app gedicht.

Nov 2021
Miljoen WordPress GoDaddy-klanten
GoDaddy

Volgens hostingaanbieder GoDaddy werd op 17 november ontdekt dat hackers met behulp van een ontvreemd wachtwoord toegang hebben gekregen tot de Managed WordPress-omgeving. De hackers kregen toegang tot de inrichtingsomgeving van de bestaande codebase voor de beheerde WordPress-omgeving.

Nov 2021
Phising
Gemeente Ede

Een medewerker van de gemeente Ede is in een phishingmail getrapt, waarna de hacker toegang kreeg dat het e-mailaccount en met dat e-mailadres nieuwe phishingmails stuurde. De gemeente heeft het lek inmiddels gedicht en doet onderzoek naar de gevolgen.

Nov 2021
Data gebruikers
Marktplaats.nl

De app van Marktplaats.nl reset met enige regelmaat de privacysettings van de gebruiker. Hierdoor lekken er gebruikersgegevens naar honderden dataverzamelaars.

Okt 2021
gegevens van 5.500 kinderen
Gemeente Aalten

Door een fout zijn alle BSN-gegevens van kinderen en jongeren van 4 tot en met 23 jaar uit de gemeente Aalten naar een vreemd e-mailadres gestuurd. Het gaat om de gegevens van 5.500 personen.

Sept 2021
Mailadressen Afghaanse tolken
Brits Ministerie

Door een datalek bij het Britse ministerie van Defensie liggen de privégegevens van Afghaanse tolken op straat. Het ministerie stuurde de mail naar Afghanen die voor de Britse strijdkrachten hebben gewerkt en zich nog in Afghanistan of een ander land bevinden. Mailadressen en profielfoto's van ontvangers waren te zien voor iedereen die het bericht kreeg.

Sept 2021
2 miljoen Scoupy klanten
Scoupy

Gebruikers van Scoupy hebben donderdagavond een e-mail gekregen met de melding dat het bedrijf woensdagavond doelwit was van een aanval. De gestolen gegevens betreffen de naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en kassabonnen. Ook de wachtwoorden en bankrekeningnummers zijn in handen van de criminelen.

Sept 2021
4300 Wachtwoorden
De HAN

De HAN meldt dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt bij een datalek bij de hogeschool. De wachtwoorden van 4300 personen zijn buitgemaakt

Aug 2021
Privéadressen van zo'n 1800 mensen
Kvk

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft de beschermde privéadressen van zo'n 1800 mensen gelekt, waaronder die van Kamerleden, bestuursleden en fractiemedewerkers van onder andere D66, GroenLinks, BIJ1 en Forum voor Democratie.  De privéadressen zijn opgevraagd door een voormalig advocaat die nog toegang had tot deze gevoelige gegevens.

Juli 2021
700 gevaccineerden
Verschillende huisartsen

Voorafgaand aan een vaccinatie wordt gevraagd of de informatie gedeeld mag worden met het RIVM. Vanwege een fout in een van de huisartsensystemen, zijn de persoonsgegevens van zevenhonderd gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat hier toestemming voor is gegeven.

Juli 2021
60.000 mensen
Testcoronanu

Door een groot lek bij een bedrijf dat coronatests afneemt, was het voor iedereen mogelijk valse reis- of toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen en gegevens te manipuleren. Er zijn ook gevoelige persoonsgegevens gelekt van meer dan 60.000 mensen

Juli 2021
Klanten
Spreadshirt

Spreadshirt, een bedrijf dat gepersonaliseerde kleding verkoopt, waarschuwt voor een datalek. Adres-, bank- en PayPal-gegevens van particuliere en zakelijke klanten en partners zijn door criminelen gestolen. Ook wachtwoordhashes die voor 2014 zijn opgeslagen, zijn gekopieerd.

Juni 2021
700 miljoen Gebruikers
LinkedIn

Sinds 22 juni een database met de gebruikersgegevens van maar liefst 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop aangeboden op een populaire hackersforum. LinkedIn is op de hoogte van het datalek en geeft in een verklaring aan dat de informatie niet afkomstig is van een inbreuk op de eigen systemen. 

Juni 2021
Patiënten met psychologische problemen
GGZ Rivierduinen

Een gedeelte van een oud archief met patiëntgegevens uit 1986 tot en met 2005, en in sommige gevallen ook gegevens tot en met 2021, lagen tweeënhalve dag onbeheerd in een bouwcontainer op de parkeerplaats.

Mei 2021
101 geadresseerden
PVV Overijssel

Door een fout van een fractiemedewerker waren de e-mailadressen van de geadresseerden, en daarmee meestal de namen, zichtbaar voor iedereen die de uitnodiging ontving. Hiermee zijn de politieke opvattingen van de geadresseerden gedeeld.

Mei 2021
Verschillendce topambtenaren
WhatsApp

Afgelopen jaar hebben criminelen WhatsApp-accounts gehackt van zeker vijf Tweede Kamerleden, een Eerste Kamerlid, topambtenaren bij het ministerie van Economische Zaken en medewerkers van bijna alle ministeries. 

Mei 2021
Duizenden cliënten
RIAGG Rijnmond

In een pand in Schiedam heeft een bewoner gevoelige dossiers gevonden van duizenden cliënten van ggz-instelling Riagg Rijnmond. Cd's met patiëntendossiers, medische gegevens, BSN-nummers en kopieën van identiteitsbewijzen. 

April 2021
Miljoenen klanten
Allekabels.nl

De gegevens van miljoenen klanten van webshop Allekabels.nl circuleren op het internet. Lek dateert Augustus 2020.

April 2021
1100 woningzoekenden
Heijmans

Een overzicht met de adressen, inkomens en eigen vermogen van 1100 woningzoekenden is per ongeluk rondgemaild.

April 2021
5,4 miljoen Nederlanders
Facebook

Een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers is online verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, onder wie ruim 5,4 miljoen Nederlanders.

April 2021
30.000 burgers
Gemeente Amsterdam

Een harde schijf met de gegevens van 30.000 mensen is gestolen uit een pand van Belastingen Amsterdam. De harde schijf zat in een computer die wordt gebruikt voor het scannen van inkomende poststukken.

April 2021
500 miljoen LinkedIn-gebruikers
LinkedIn

Op een populair hackersforum worden de gegevens van vijfhonderd miljoen LinkedIn-gebruikers aangeboden, die volgens LinkedIn via scraping zijn verkregen. Volgens het platform gaat het om openbaar beschikbare data en is er geen sprake van een datalek.

Maart 2021
Vierduizend klanten
Booking.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Booking.com een boete van 475.000 euro opgelegd, omdat het bedrijf een datalek te laat heeft gemeld.

Maart 2021
Miljoenen Autobezitters
RDC

De privé-adressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen Nederlanders zijn in handen gevallen van criminelen. Ze zijn gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt.

Maart 2021
Honderdduizenden dierentuin- en pretparkbezoekers
Ticketcounter

De klantgegevens van honderdduizenden dierentuin- en pretparkbezoekers zijn gelekt. Door een menselijke fout plaatste Ticketcounter een bestand met deze gegevens openbaar online

Januari 2021
Miljoenen Nederlanders
GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in de miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de twee coronasystemen van de GGD.

November 2020
90.000 KNWU-leden
KNWU

De gegevens van tienduizenden leden van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie zijn gestolen bij een datalek. Het gaat onder andere om namen en contactgegevens, maar ook om betaalgegevens. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Oktober 2020
Data 720.000 bestellingen
Blokker

De bestelmodule van de webshop zou onjuist zijn geconfigureerd, waardoor het een koud kunstje was om gegevens van andermans bestelling op te vragen.

Oktober 2020
Dossiers van kinderen
Jeugdriagg

Door een fout bij Jeugdriagg zijn de dossiers van kinderen met veelal ernstige psychische problemen gelekt.

Augustus 2020
32.700 forumgebruikers
Bax-shop

Het forum van de online muziekwinkel Bax Shop is gehackt. Daarbij werden wachtwoorden en e-mailadressen van 32.000 gebruikers buitgemaakt.

Juli 2020
Duizenden particuliere verkopers
Bol.com

De woonadressen van duizenden particuliere verkopers van Bol.com waren bijna een maand in te zien door anderen. Het gaat om de woonadressen van zo'n 9000 particuliere verkopers die via Bol.com tweedehandsspullen verkopen, zoals boeken, cd's en dvd's. 

Juni 2020
50.000 Nederlanders
Foodora

De namen, adressen, telefoonnummers en wachtwoorden van honderdduizenden klanten van maaltijdbezorger Foodora zijn gelekt.

Januari 2020
200.000 Nederlandse klanten
Easyjet

Bij de dataroof bij de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zijn de e-mailadressen en reisplannen van 200.000 Nederlandse klanten gestolen.  De creditcardgegevens van 58 Nederlandse klanten zijn gestolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn