bekende datalekken

Overzicht van bekende datalekken

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is er een explosieve toename van het aantal hacks, waarbij het buitmaken van persoonsgegevens het doel is. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wij zetten de belangrijkste datalekken op een rij.

April 2021 Miljoenen klanten
Allekabels.nl

De gegevens van miljoenen klanten van webshop Allekabels.nl circuleren op het internet. Lek dateert Augustus 2020.

April 2021 1100 woningzoekenden
Heijmans

Een overzicht met de adressen, inkomens en eigen vermogen van 1100 woningzoekenden is per ongeluk rondgemaild.

April 2021 5,4 miljoen Nederlanders
Facebook

Een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers is online verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, onder wie ruim 5,4 miljoen Nederlanders.

April 2021 30.000 burgers
Gemeente Amsterdam

Een harde schijf met de gegevens van 30.000 mensen is gestolen uit een pand van Belastingen Amsterdam. De harde schijf zat in een computer die wordt gebruikt voor het scannen van inkomende poststukken.

April 2021 500 miljoen LinkedIn-gebruikers
LinkedIn

Op een populair hackersforum worden de gegevens van vijfhonderd miljoen LinkedIn-gebruikers aangeboden, die volgens LinkedIn via scraping zijn verkregen. Volgens het platform gaat het om openbaar beschikbare data en is er geen sprake van een datalek.

Maart 2021 Vierduizend klanten
Booking.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Booking.com een boete van 475.000 euro opgelegd, omdat het bedrijf een datalek te laat heeft gemeld.

Maart 2021 Miljoenen Autobezitters
RDC

De privé-adressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen Nederlanders zijn in handen gevallen van criminelen. Ze zijn gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt.

Maart 2021 Honderdduizenden dierentuin- en pretparkbezoekers
Ticketcounter

De klantgegevens van honderdduizenden dierentuin- en pretparkbezoekers zijn gelekt. Door een menselijke fout plaatste Ticketcounter een bestand met deze gegevens openbaar online

Januari 2021 Miljoenen Nederlanders
GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in de miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de twee coronasystemen van de GGD.

November 2020 90.000 KNWU-leden
KNWU

De gegevens van tienduizenden leden van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie zijn gestolen bij een datalek. Het gaat onder andere om namen en contactgegevens, maar ook om betaalgegevens. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Oktober 2020 Data 720.000 bestellingen
Blokker

De bestelmodule van de webshop zou onjuist zijn geconfigureerd, waardoor het een koud kunstje was om gegevens van andermans bestelling op te vragen.

Oktober 2020 Dossiers van kinderen
Jeugdriagg

Door een fout bij Jeugdriagg zijn de dossiers van kinderen met veelal ernstige psychische problemen gelekt.

Augustus 2020 32.700 forumgebruikers
Bax-shop

Het forum van de online muziekwinkel Bax Shop is gehackt. Daarbij werden wachtwoorden en e-mailadressen van 32.000 gebruikers buitgemaakt.

Juli 2020 Duizenden particuliere verkopers
Bol.com

De woonadressen van duizenden particuliere verkopers van Bol.com waren bijna een maand in te zien door anderen. Het gaat om de woonadressen van zo'n 9000 particuliere verkopers die via Bol.com tweedehandsspullen verkopen, zoals boeken, cd's en dvd's. 

Juni 2020 50.000 Nederlanders
Foodora

De namen, adressen, telefoonnummers en wachtwoorden van honderdduizenden klanten van maaltijdbezorger Foodora zijn gelekt.

Januari 2020 200.000 Nederlandse klanten
Easyjet

Bij de dataroof bij de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zijn de e-mailadressen en reisplannen van 200.000 Nederlandse klanten gestolen.  De creditcardgegevens van 58 Nederlandse klanten zijn gestolen.

Have I Been Pwned?

Have I Been Pwned? is een betrouwbare website die internetgebruikers de mogelijkheid biedt na te gaan of hun persoonsgegevens door datalekken in gevaar zijn gebracht.
Tip

ARTIKEL DELEN

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten!