beste zoekmachine

zoekmachines

Een alternatief voor Google of Bing

Iedere zoekopdracht kan persoonlijke informatie over je vrijgeven, zoals financiële informatie, politieke overtuigingen en andere privédetails. Deze gegevens worden verzameld, opgeslagen en gekoppeld aan je gegevensprofiel. De enige manier om je hiertegen te beschermen, is door je gegevens veilig en uit de handen van dataverzamelaars te houden.

De meeste zoekmachines (Google, Bing, Yahoo) zijn gebaseerd op een advertentie-verdienmodel en slaan al je zoekopdrachten op. Vervolgens word je achtervolgd door je eigen zoekopdrachten (met advertenties, aanbevelingen etc.) en beland je in een zogenaamde filterbubble

Een privacyvriendelijke zoekmachine slaat je zoekopdrachten niet op en geeft resultaten die niet zijn gebaseerd op eerdere zoekopdrachten. Je zoekgeschiedenis- en opdrachten zijn daardoor privé.

Kies hier een alternatief voor Google of Bing

DuckDuckGo logo

DuckDuckGo

Duckduckgo (DDG) houdt geen profiel bij van jouw zoekopdrachten. 

Voordelen

  • Houdt geen profiel bij van jouw zoekopdrachten
  • Je belandt dus niet in een “filterbubble”
  • Geen (gepersonaliseerde) reclame
  • Bangs Snelkoppelingen*

 

Nadelen

  • Een deel van DuckDuckGo’s code is open source, maar de kern is Closed Source (proprietary)
  • DDG slaat zoekopdrachten op ter verbetering van de zoekmachine, maar niet op een persoonlijk identificeerbare manier
 

*DuckDuckGo Bangs
Bangs zijn snelkoppelingen die je snel naar zoekresultaten op andere sites brengen. Als je bijvoorbeeld weet dat je iets wil zoeken op een andere site zoals Wikipedia of Amazon, dan kun je met zo’n snelkoppeling direct op Wikipedia zoeken. Als je bijvoorbeeld !w privacy typt, brengt deze zoekopdracht je direct naar Wikipedia.

Qwant logo

Qwant

Qwant gebruikt voornamelijk de zoekresultaten van Bing. Omdat Qwant in Europa (Frankrijk) is gevestigd, is de bescherming van de privacy van gegevens veel strenger dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Qwant belooft de privacy van de gebruiker te beschermen (geen tracking). Qwant plaatst geen cookies in je browser waarmee zij of anderen je later kunnen herkennen of op het internet kunnen volgen. Ook verzamelt of bewaart Qwant geen geschiedenis of zoekopdrachten, wanneer je zoekt, wordt je zoekopdracht onmiddellijk geanonimiseerd.

Qwant heeft goede zoekfilters, om de resultaten te filteren op verschillende categorieën (web, nieuws, social, afbeeldingen, video’s en winkelen) en datumfilters. De Qwant homepage bevat ook nieuwsverhalen, trending people, evenementen en andere interessante verhalen. Qwant blijft groeien, met meer dan 10 miljoen zoekopdrachten per dag, en is een van de meest populaire websites in Frankrijk (top 50).

Belangrijkste bron van inkomsten komt van advertenties die op de Qwant resultatenpagina worden weergegeven.

Searx logo

SearX

Searx is een open source (meta)zoekmachine, die de resultaten van andere zoekmachines samenvoegt en geen informatie over de gebruikers opslaat. Geen logs, geen advertenties en geen tracking.

Voordelen
Aan te passen aan je eigen wensen
Geen tracking
Open Source

Nadelen
Resultaten kunnen wat rommelig overkomen