Berichtendiensten

Een veilig en privacy
vriendelijk alternatief voor WhatsApp

Als je momenteel gebruik maakt van een Messenger zoals WhatsApp, Telegram of gewone SMS, kun hier beter een alternatief kiezen. WhatsApp is eigendom van Facebook, een bedrijf dat geld verdient met het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over haar gebruikers. WhatsApp leest voor zover we weten niet de inhoud van je berichten, maar verzamelt wel belangrijke metadata. Dat is informatie over hoe vaak je appt, hoe laat, met wie, welk telefoonnummer je gebruikt, locatie, enzovoort.

Facebook heeft op zijn zachtst gezegd geen goede reputatie op het gebied privacy of beloften. Daarom is het raadzaam om over te stappen op een privacyvriendelijk alternatief.

Signal is wat ons betreft het beste alternatief voor WhatsApp of Telegram.

Logo Signal

Signal is een veilige en privacyvriendelijke chat-app. Alle communicatie wordt door middel van end-to-end encryption versleuteld. De sleutel wordt op het toestel van de gebruiker zelf opgeslagen. Signal kan daardoor je gesprekken niet ontcijferen, dus ook niet overhandigen aan derden. 

Je kunt met Signal natuurlijk tekstberichten versturen, maar daarnaast ook foto’s en bestanden versturen en (video)bellen. Bij iedere update komen er nieuwe functies bij, zoals het versturen van GIF-jes en stickers. Er is ook een privacy-optie om je berichten nadat het is gelezen te laten verdwijnen. Het bericht verdwijnt van al je apparaten nadat een timer is verstreken. Zo blijven alleen de herinneringen over (tenzij je contactpersoon een schermafdruk maakt).

Signal bewaart een minimum aan data van gebruikers (privacy by design). Om te weten wie Signal al gebruikt, wordt net zoals bij WhatsApp in het adresboek van je telefoon gekeken. Dat is qua privacy een minpuntje. 

De software is open source, dus iedereen kan de code bekijken en kijken of de app echt doet wat er beloofd is.

Voordelen

  • Werkt hetzelfde als Whatsapp
  • (groeps)video bellen
  • Er is een desktopversie beschikbaar
  • Open Source
  • End-to-End encryptie
  • Gebruikersvriendelijk
  • Privacyvriendelijk
  • Veilig
  • Steeds meer mensen gaan Signal gebruiken

Nadelen

  • Je moet je vrienden overtuigen om Signal te gebruiken

Waarom zou je Signal vertrouwen?

Geen winstoogmerk (501c3 nonprofit organisatie)
Signal is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk. Ze hebben geen banden met grote technologiebedrijven, en kunnen ook nooit door hen worden overgenomen. Ontwikkeling wordt gefinancierd door beurzen, subsidies en donaties van gebruikers.


Open Source
Alle broncode van Signal wordt voor iedereen gepubliceerd om te onderzoeken en te gebruiken. Dit betekent dat je kunt zien wat er in de code gebeurt – of, wat nog nuttiger is, kunt vertrouwen op de specialistische expertise van mensen die de code bekijken en precies weten wat ze zoeken. 

WhatsApp’s closed-source code zorgt ervoor dat er veel beveiligingsproblemen zijn die onbekend blijven totdat ze worden geëxploiteerd.

Lees ook

Vergelijking gratis berichtendiensten

vergelijking berichtendiensten