beste antivirus

Beste Antivirus- en beveiligingssoftware

Bescherm je computer tegen malware​

E-mails, facturen, foto’s, contacten, bankzaken – bijna je hele leven staat op je computer. Als een virus of malware de gegevens op je computer beschadigt, versleutelt (met ransomware) of steelt, kan dat vervelende tot schadelijke gevolgen hebben. Malware wordt steeds geavanceerder en daarom zoeken zowel thuisgebruikers als systeembeheerders naar middelen om deze digitale bedreigingen tegen te houden. Toch adviseren wij om eerst te kijken naar je digitale gewoontes in plaats van antivirus software.

Antivirus- en beveiligingssoftware kan namelijk ook voor privacyproblemen zorgen. Zo zijn Avast en AVG in het verleden al betrapt op het verzamelen en doorverkopen van persoonlijke gegevens van gebruikers. En ook Kaspersky Lab, een in Rusland gevestigd cybersecurity bedrijf was een paar jaar geleden verwikkeld in een groot privacyschandaal.

Er zijn een paar manieren waarop antivirus software jouw privacy in gevaar kan brengen.

  • Verkoop van persoonlijke gegevens aan derden
    Een virusscanner houdt vaak bij welke programma’s je opent, welke webpagina’s je bezoekt en soms worden verdachte bestanden die het op je computer vindt, geüpload naar een server voor verdere analyse. Meestal is dit om je te beschermen tegen zaken als malware en fishing. Maar feit blijft dat antivirussoftware veel van je persoonlijke gegevens doorspit en kan verzamelen, dus je vertrouwt nogal veel persoonlijke informatie toe aan een softwareleverancier.
 
  • Verminderen van de beveiliging en het geven van toegang tot privégegevens
    Ernstige beveiligingsfouten in software kunnen een gebruiker kwetsbaar maken. Vooral bij antivirussoftware is dit al snel ernstig.
 
  • Het installeren van mogelijk ongewenste programma’s op je computer
    Antivirus software is soms gebundeld met ongewenste software. Deze kunnen de gebruikerservaring veranderen op een manier die ongewenst is, of het nu gaat om het weergeven van advertenties, het veranderen van je standaard zoekmachine of het overnemen van systeembronnen waardoor je computer vertraagt.
 
  • Samenwerken met overheden
    Zet je alu-hoedje maar op, want het is in theorie mogelijk dat antivirussoftware wordt gebruikt om overheidsinstellingen te helpen informatie over gebruikers te verzamelen. Zo raakte Kaspersky Lab, een in Rusland gevestigd cybersecurity bedrijf een paar jaar geleden -al dan niet terecht- verwikkeld in een groot privacyschandaal. Na het lezen van Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk is het ook weer niet helemaal ondenkbaar.

Verschil tussen malware en een virus

De termen “virus” en “malware” worden vaak door elkaar gebruikt. Ze zijn technisch gezien wel verschillend. Malware is een verzamelnaam voor elk type kwaadaardige software, ongeacht hoe het werkt. Een virus is een specifiek type malware dat zichzelf repliceert door zijn code in andere programma’s in te voegen.

Bescherm je computer tegen virussen en malware

Vanwege genoemde privacyproblemen is About Privacy terughoudend met het adviseren van antivirussoftware. Antivirus software kan zeker ongewenste programma’s detecteren en je systeem beschermen, maar het is niet genoeg op zichzelf. Als je dingen doet die resulteren in het krijgen van malware op je computer, is het vaak beter om je (computer)gewoontes aan te passen. Eigenlijk zou je een virusscanner niet moeten zien als verdediging; virusscanners helpen meestal de rotzooi op te ruimen nadat je iets gedaan hebt wat je (onbewust) beter niet had kunnen doen. Want meestal is de gebruiker zelf de zwakste schakel waar malware van profiteert.

Een paar goede gewoontes om je te beschermen tegen virussen en malware

  • Draai regelmatig updates ⚙️ 
    Updaten is belangrijk! Om te voorkomen dat je kwetsbaar bent voor zwakheden is het belangrijk regelmatig aanbevolen updates te draaien van je software en besturingssysteem.
 
  • Op sommige websites loop je sneller het risico dat er malware op je computer terecht komt. 🦹‍♂️
    Vooral sites waar illegale zaken worden aangeboden, zoals torrentsites.
 
  • Wees voorzichtig met het openen van bijlages in e-mails, ook bij mailtjes van bekenden. 💌
    Eventueel kun je op de website van Virustotal een bestand scannen op malware voordat je hem opent.
 
  • Schakel de firewall op je Mac in 🔥
    Bij Windows staat de firewall standaard al ingeschakeld.
 
  • Klik niet klakkeloos op iedere link of knop 🖱️
    Zie je een vreemde knop of pop-up scherm, ben dan altijd alert. Weet waar je toestemming voor geeft

Veiligheid vs Privacy

Er is software verkrijgbaar met een goede balans tussen veiligheid en privacy. In de meeste gevallen is het aan te raden om voor software te betalen. Ieder bedrijf wil uiteindelijk iets verdienen aan zijn diensten en producten. 

In het ergste geval verkoopt het bedrijf je gegevens aan externe adverteerders, installeren ze vervelende software op je systeem. Toch zijn er wel wat gratis (open source) opties die we verderop zullen bespreken.

Het is niet verstandig om meer dan één antivirusprogramma te installeren. In feite kan het uitvoeren van meer dan één antivirusprogramma tegelijkertijd conflicten en fouten veroorzaken die antivirusbescherming minder effectief of helemaal niet effectief maken.

Antivirus- en beveiligingssoftware voor Windows

logo windows

Helaas komen de meeste virusinfecties nog steeds voor op Windows-computers. 

Gratis software 

 
 windows defender privacy

 

Windows-computers zijn standaard voorzien van deze virusscanner. Windows 10 Defender is net zo goed (al dan niet beter) als elke andere gratis antivirusoplossing. Wij raden je dan ook aan om gewoon deze software te gebruiken.

Premium software

 

mallwarebytes logo

Het privacybeleid van malwarebytes is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Het heeft twee kolommen, de eerste zegt wat het bedrijf verzamelt en de tweede legt uit waarom. Volgens het privacybeleid verzamelt Malwarebytes niet jouw browsegeschiedenis, DNS-verzoeken, IP-adres of andere netwerkgegevens en verzamelt het geen telemetriegegevens.

Malwarebytes downloaden en installeren.

emsisoft logo

Ook Emsisoft heeft een goede reputatie opgebouwd door betrouwbare bescherming te bieden zonder (voor zover bekend is) de privacy van zijn gebruikers in gevaar te brengen.

Emisoft downloaden en installeren. 

Antivirus- en beveiligingssoftware voor Mac

Het besturingssysteem van Apple maakt het voor malware zeer moeilijk om je computer te infecteren. De standaard virusdetector voor Mac, genaamd “XProtect”, gebruikt een database met bekende malwarehandtekeningen om bestanden op een Mac te scannen en bestanden te detecteren. Wij raden aan om geen antivirus software te gebruiken op een mac. Natuurlijk moet je je wel houden aan de basistips die we eerder beschreven (updaten, niet ieder bestand zomaar openen). Mocht je toch antivirus software willen gebruiken op je mac dan zijn dit volgens ons de beste opties.

Gratis Software 

 

objective-see

Hoewel we eerder aangaven dat het beter is om geen gratis software te gebruiken, maken we voor software van Objective See een uitzondering. 

Objective See is opgericht door security researcher Patrick Wardle. Objective See maakt eenvoudige, maar effectieve OS X-beveiligingstools. Alle software van Objective See is gratis and open-source software (FOSS). 

KnockKock controleert bijvoorbeeld of je Mac reeds is besmet met malware. 

 

Premium software

 

mallwarebytes logo

Het privacybeleid van malwarebytes is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Het heeft twee kolommen, de eerste zegt wat het bedrijf verzamelt en de tweede legt uit waarom. Volgens het privacybeleid verzamelt Malwarebytes jouw browsegeschiedenis, DNS-verzoeken, IP-adres of andere netwerkgegevens niet en verzamelt het geen telemetriegegevens.

Malwarebytes downloaden en installeren.

 

lulu 

LuLu van Objective See is qua werking vergelijkbaar met Little Snitch maar heeft veel minder (aantrekkelijke) functies. Voordeel van LuLu is wel dat het gratis en open source software is. Mocht je denken wat een rare naam ‘LuLu’: in het Hawaiiaans betekent het woord ‘LuLu’ bescherming, schild of vrede.

Little Snitch en LuLu zijn alleen beschikbaar voor Mac OS

little snitch logo

Little Snitch is geen antivirus- of malwaresoftware maar een soort geavanceerde firewall. Het geeft je de mogelijkheid om te monitoren welke apps met het internet verbinden. Zodra je bent aangesloten op het internet, kunnen applicaties ’telefoneren’ met wie ze willen. Meestal doen ze dit in jouw voordeel. Maar soms, zoals in het geval van tracking software, trojans of andere malware, doen ze dat niet in jouw voordeel. Little Snitch biedt veel verschillende functies en blokkeringsopties om je computer te beveiligen.

Little Snitch downloaden en installeren.