privacy email

Privacy email

Veilig email versturen

Over het algemeen is e-mail niet de veiligste manier om te communiceren. Meestal worden je mailtjes zonder encryptie opgeslagen op de server van de aanbieder. Dat betekent dat in principe iedereen die toegang heeft tot die server je mail kan lezen. Een email moet bij voorkeur versleuteld verstuurd worden (encryption in transit) en versleuteld worden bewaard op de servers van de betreffende e-maildienst (encryption at rest).

Maar waarom zou je betalen voor email terwijl Gmail gratis is?
Stel, iemand klopt op je deur en vraagt om een kopie van al je e-mails in ruil voor €1, zou je dan zo’n deal accepteren? Waarschijnlijk niet, maar als je Gmail gebruikt is dat de deal die je accepteert: Google heeft de mogelijkheid al jouw e-mails te lezen (scannen), en in ruil daarvoor geeft Google je een mailbox die ongeveer €1 per maand kost om te draaien. (bron: switching.social)

Hieronder vind je de beste email providers, als alternatief voor Gmail, Outlook en Yahoo.

Tutanota logo

Tutanota

Tutanota is een Duitse e-mailprovider die zich sinds 2011 richt op privacy. Tutanota versleutelt e-mails direct op jouw apparaat. De encryptiesleutel is privé en voor niemand anders toegankelijk. Niemand kan je data ontsleutelen of lezen, ook Tutanota zelf niet. Je kunt Tutanota gebruiken via je browser, een Android app en een iOS app. Daarnaast heeft deze dienst een eigen desktop client voor Windows, Mac OS en Linux. Allemaal zonder reclame en tracking.

Gratis account
Een gratis Tutanota account geeft je 1GB aan opslagruimte, een e-mailadres en beperkte zoekfunctionaliteit. Je kunt een e-mailaccount aanmaken met een van de volgende domeinen: 

@tutanota.com 
@tutanota.de 
@tutanota.de
@tutamail.com
@tuta.io
@keemail.me

Premium Account
Het is ook mogelijk om je account te upgraden naar een premium account. Dan krijg je beschikking over 5 aliassen en de mogelijkheid om je eigen domeinnaam te gebruiken. Een premium account kost €12,- per jaar. Dat is nog geen kopje koffie per maand.

Privacy by Design
Tutanota biedt geen IMAP aan omdat het alleen zou werken als er onversteutelde gegevens naar je apparaat worden verstuurd. In plaats daarvan heeft Tutanota eigen open source desktop en mobiele apps ontwikkeld, die jouw gegevens versleuteld opslaan. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk ten opzichte van IMAP. Tutanota gebruikt geen PGP, maar een iets andere implementatie van AES en RSA, waardoor er veel meer data (onderwerpregels) kunnen worden versleuteld. Ook alle andere functies die ze aan Tutanota toevoegen, zoals contacten en kalenders, kunnen zo worden versleuteld.

Voordelen

 • Gratis (1 adres)
 • 1GB opslag
 • Goede Spamfilter
 • Mail wordt versleuteld verzonden en opgeslagen (e2ee / At Rest)
 • Zelfs het onderwerpveld wordt versleuteld (uniek)
 • Snelle klantenservice
 

Nadelen*

 • IMAP, POP3 worden niet ondersteund (*voordeel: is veiliger, meer privacy)
Protonmail Logo

Protonmail

ProtonMail is gevestigd in Zwitserland. Alle mailservers bevinden zich in Zwitserland en dat houdt in dat alle data beschermd zijn door strenge Zwitserse privacywetgeving.

Alle e-mails worden automatisch beveiligd met end-to-end versleuteling. Dit betekent dat zelfs Protonmail je e-mails niet kan ontsleutelen of lezen. Het aanmaken van een e-mailadres kan anoniem. ProtonMail kan op elk apparaat gebruikt worden zonder extra software te installeren. Er zijn apps beschikbaar voor iOS en Android.

Voordelen

 • Privacyvriendelijk
 • Geen IP-logs
 • Apps voor iOS en Android
 • Geen gerichte advertenties
 

Nadelen

 • Bewaart een aantal metagegevens, zoals e-mailadressen van afzender en ontvanger, het IP-adres van inkomende e-mails en de onderwerpregel.
 • Geen POP3 Support
 • IMAP en SMTP worden alleen ondersteund via een betaalde dienst genaamd ProtonMail Bridge.
Mailbox Logo

Mailbox.org

Mailbox.org is een op privacy gerichte e-maildienst die is gevestigd in Duitsland. Het biedt verschillende functies voor particulieren, of bedrijven zoals kalender, contactpersonen, PGP-sleutelbeheer (encryptie) en veilige cloud-opslag voor alle accounts. E-mails kunnen in rust versleuteld opgeslagen worden met PGP. Registratie is anoniem.

Voordelen

 • Geavanceerde spam- en virusbeschermingsfilters
 • Volledige PGP-functionaliteit en sleutelbeheer
 • E-mails die in rust versleuteld zijn opgeslagen met PGP
 • Ondersteuning voor anonieme registratie en anonieme betalingsopties
 • Werkt met POP3 en IMAP
 

Nadelen

 • Mailservers loggen IP-adressen voor veiligheidsdoeleinden en toegangscontrole
  (na 4 dagen worden deze verwijderd)

Gebruik e-mail aliassen

logo simplelogin

SimpleLogin

E-mail is voor veel mensen de centrale spil in hun digitale leven. Alles wordt beheerd vanuit die ene inbox, van nieuwsbrieven en Netflix-marketingmails tot doktersafspraken, werkaanbiedingen en belangrijke correspondentie.

One address to rule them all

Veel mensen gebruiken één e-mail adres voor alles. Voor bankzaken, verzekeringen, overheidszaken. Maar hetzelfde e-mailadres wordt ook gebruikt als inlogmethode voor online accounts zoals Netflix en Spotify. Het gevaar hiervan is dat je kwetsbaarder bent voor phishing en spam. Je e-mailadres kan namelijk betrokken raken bij een datalek.

SimpleLogin is een zogenaamde e-mail forwarding dienst. SimpleLogin beschermt je echte e-mail adres(sen) met behulp van aangepaste, willekeurige, en on-the-fly wegwerp adressen. Zo kun je voor iedere dienst of nieuwsbrief een unieke (tijdelijke) e-mailadres aanmaken zoals . Zo kun je meteen zien waar een eventuele datalek vandaan komt en dat e-mailadres verwijderen. Ook kun je met een schuifje een alias deactiveren. Een echte spamkiller dus.

Met een gratis account kun je 15 aliassen aanmaken en een premium account kost 30 euro per jaar.

Er zijn handige SimpleLogin browserextenties en apps beschikbaar. 

100% open-source. Gemaakt en gehost in Europa.

logo simplelogin

Gebruik overal e-mailaliassen

privacy alias maken

De volgende keer dat een website om je e-mailadres vraagt, geef dan een alias op in plaats van je echte e-mailadres.

Ontvang e-mails veilig in je inbox.

E-mails die naar een alias worden gestuurd, worden doorgestuurd naar je inbox zonder dat de afzender iets weet.

Anoniem e-mails versturen

privacy alias maken

Druk gewoon op “Beantwoorden” als je wil antwoorden op een doorgestuurde e-mail: het antwoord wordt verstuurd vanaf je alias en je echte e-mail blijft verborgen.