privacy email

Privacy email

Veilig email versturen

E-mail is in het algemeen niet de veiligste manier van communiceren. Het is eigenlijk verouderde technologie in vergelijking met moderne communicatiemiddelen. Meestal worden je mailtjes zonder encryptie opgeslagen op de server van de aanbieder. Dat betekent dat in principe iedereen die toegang heeft tot die server je mail kan lezen. Een goede email-provider versleutelt je mail tijdens de overdracht en op de server.

Sommigen mensen geven de voorkeur aan maximale veiligheid en sterke encryptie, terwijl anderen misschien gemak en eenvoud willen met gebruiksvriendelijke apps voor alle apparaten. Wij bevelen alleen mail providers aan die we zelf ook (zouden) gebruiken.

Hoe wij de beste email providers selecteren

Een veilige en privacyvriendelijke e-mailprovider zou aan de volgende eisen moeten voldoen:
 
 • Versleuteling: De e-mails moeten worden versleuteld tijdens de overdracht en opslag, zodat alleen de ontvanger de e-mails kan lezen.
 • Authenticatie: goede authenticatieprocedures (zoals 2FA optie), zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot e-mails.
 • Minimale verzameling van gegevens: alleen de absoluut noodzakelijke gegevens verzamelen en bewaren en zeker geen gegevens verkopen of delen met derden.
 • Transparantie: duidelijk communiceren welke gegevens worden verzameld, hoe ze worden gebruikt en met wie ze worden gedeeld.
 • Beveiliging: infrastructuur actief beveiligen tegen cyberaanvallen en data breaches.
 • Jurisdictie: de e-mailprovider moet bij voorkeur gevestigd zijn in een land met goede privacywetgeving.
 • Open-source: zodat de technologie kan worden gecontroleerd door de gemeenschap.
 • End-to-end encryptie: de e-mailprovider moet end-to-end encryptie ondersteunen voor e-mails, zodat alleen de afzender en ontvanger de e-mails kunnen lezen.
 

Hieronder vind je de beste email providers, als alternatief voor Gmail, Outlook en Yahoo.

Tutanota logo

Tuta

Tuta is een open source e-mailservice uit Duitsland die gebruikers in staat stelt om e-mails op een beveiligde manier te versturen en te ontvangen. Tuta is ’s werelds eerste end-to-end versleutelde maildienst die de gehele mailbox versleutelt om de privacy van gebruikers te beschermen. Dit betekent dat alleen de afzender en de ontvanger de e-mail kunnen lezen, zelfs als de e-mail op weg naar de ontvanger wordt onderschept. Tuta biedt inmiddels een versleuteld adresboek, een versleutelde agenda en het versleutelde contactformulier Secure Connect. Tuta ondersteunt tweefactorauthenticatie met TOTP of U2F.

Beveiliging van gegevens

Tuta heeft zero access encryptie in rust voor je e-mails, adresboek contacten en agenda’s. Dit betekent dat de berichten en andere gegevens die zijn opgeslagen in je account alleen door jezelf gelezen kunnen worden.

Gratis account

Tuta biedt een gratis account aan. Een gratis Tutanota account geeft je 1GB aan opslagruimte, een e-mailadres en beperkte zoekfunctionaliteit. Je kunt een e-mailaccount aanmaken met een van de volgende domeinen: 

@tutanota.com @tutanota.de @tutanota.de @tutamail.com @tuta.io @keemail.me

Premium Account

Tuta biedt drie abonnementsopties, afgestemd op verschillende gebruikersbehoeften. Van een Gratis Account tot het Revolutionary-plan voor 3 euro per maand en het uitgebreide Legend-plan voor 8 euro per maand. Zo kunnen gebruikers een niveau kiezen dat aansluit bij hun voorkeuren. 

Privacy by Design

Tuta biedt geen IMAP aan omdat dat alleen zou werken als er onversteutelde gegevens naar je apparaat worden verstuurd. In plaats daarvan heeft Tuta eigen  desktop en mobiele apps ontwikkeld, die jouw gegevens versleuteld opslaan. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk ten opzichte van IMAP. Tuta gebruikt geen PGP, maar een iets andere implementatie van AES en RSA, waardoor er veel meer data (onderwerpregels) kunnen worden versleuteld. Ook alle andere functies die ze aan Tuta toevoegen, zoals contacten en kalenders, kunnen zo worden versleuteld.

Voordelen

 • Gratis (1 adres)
 • 1GB opslag
 • Goede Spamfilter
 • Mail wordt versleuteld verzonden en opgeslagen (e2ee / At Rest)
 • Zelfs het onderwerpveld wordt versleuteld (uniek)
 • Snelle klantenservice
 

Nadelen*

 • IMAP, POP3 worden niet ondersteund (*voordeel: is veiliger, meer privacy)

Om alle tools objectief mogelijk te kunnen beoordelen doen wij geen betaalde reviews, of affiliate linkjes van privacytools. Als je echter via onze link een premium-account aanmaakt bij TutaNota krijg jij een maand Tutanota gratis en wij ook. Aangezien wij al gebruik maken van TutaNota worden we daar net zo blij van als jij.

logo protonmail

Protonmail

Proton Mail, in bedrijf sinds 2013 en gevestigd in Genève, Zwitserland, profileert zich als een e-mailservice met een sterke focus op privacy en beveiliging. Het gratis abonnement begint met een opslagcapaciteit van 500 MB, maar bevat beperkingen zoals het ontbreken van doorzoekbare bodytekst en het ontbreken van toegang tot Proton Mail Bridge.

Betaalde abonnementen bieden extra functionaliteiten, waaronder Proton Mail Bridge, verhoogde opslagruimte en ondersteuning voor aangepaste domeinen. Securitum heeft op 9 november 2021 de apps van Proton Mail positief beoordeeld.

De e-maildienst ondersteunt aangepaste domeinen, aliassen en subadressering, terwijl het diverse betaalmethoden accepteert, waaronder contant geld per post. De beveiligingsfuncties omvatten TOTP two-factor authenticatie en ondersteuning voor hardware security keys volgens FIDO2 of U2F standaarden.

Proton Mail hanteert zero-access encryptie voor e-mails en agenda’s, waardoor alleen de gebruiker toegang heeft tot de versleutelde gegevens. E-mails worden automatisch versleuteld met OpenPGP, zowel intern als naar externe adressen via Web Key Directory (WKD). De publicatie van Proton Mail’s OpenPGP-sleutels via WKD vergemakkelijkt end-to-end encryptie met externe providers.

Een uitgebreidere functionaliteit is beschikbaar met het “Unlimited” account voor €9,99 per maand, dat niet alleen toegang geeft tot Proton VPN, maar ook meerdere accounts, domeinen, aliassen en 500 GB opslagruimte biedt. 

Als je een betaald account hebt en je na 14 dagen niet je rekening hebt betaald, verlies je na 14 dagen de toegang tot je gegevens. Na 30 dagen wordt het account als overtreder beschouwd en ontvangt de gebruiker geen inkomende e-mails meer. Gedurende deze periode wordt de gebruiker nog steeds gefactureerd.

Voordelen

 • Sterke encryptie,
 • Privacygerichtheid
 • Ondersteuning voor aangepaste domeinen

Nadelen

 • Prijs
 • Beperkingen in gratis accounts
 • Beperkte transparantie over interne crashrapporten
 • Gevolgen bij niet-betaling van een betaald account.
Mailbox Logo

Mailbox.org

Mailbox.org is een op privacy gerichte e-maildienst die is gevestigd in Duitsland. Het biedt verschillende functies voor particulieren, of bedrijven zoals kalender, contactpersonen, PGP-sleutelbeheer (encryptie) en veilige cloud-opslag voor alle accounts. E-mails kunnen in rust versleuteld opgeslagen worden met PGP. Registratie is anoniem.

Voordelen

 • Geavanceerde spam- en virusbeschermingsfilters
 • Volledige PGP-functionaliteit en sleutelbeheer
 • E-mails die in rust versleuteld zijn opgeslagen met PGP
 • Ondersteuning voor anonieme registratie en anonieme betalingsopties
 • Werkt met POP3 en IMAP
 

Nadelen

 • Mailservers loggen IP-adressen voor veiligheidsdoeleinden en toegangscontrole
  (na 4 dagen worden deze verwijderd)

Gebruik e-mail aliassen

logo simplelogin

SimpleLogin

One address to rule them all

Veel mensen gebruiken één e-mail adres voor alles. Voor bankzaken, verzekeringen, overheidszaken. Maar hetzelfde e-mailadres wordt ook gebruikt als inlogmethode voor online accounts zoals Netflix en Spotify. Het gevaar hiervan is dat je kwetsbaarder bent voor phishing en spam. Je e-mailadres kan namelijk betrokken raken bij een datalek.

SimpleLogin is een zogenaamde e-mail forwarding dienst. SimpleLogin beschermt je echte e-mail adres(sen) met behulp van aangepaste, willekeurige, en on-the-fly wegwerp adressen. Zo kun je voor iedere dienst of nieuwsbrief een unieke (tijdelijke) e-mailadres aanmaken zoals . Zo kun je meteen zien waar een eventuele datalek vandaan komt en dat e-mailadres verwijderen. Ook kun je met een schuifje een alias deactiveren. Een echte spamkiller dus.

Met een gratis account kun je 15 aliassen aanmaken en een premium account kost 30 euro per jaar.

Er zijn handige SimpleLogin browserextenties en apps beschikbaar. 

100% open-source. Gemaakt en gehost in Europa.

logo simplelogin

Gebruik overal e-mailaliassen

privacy alias maken

De volgende keer dat een website om je e-mailadres vraagt, geef dan een alias op in plaats van je echte e-mailadres.

Ontvang e-mails veilig in je inbox.

E-mails die naar een alias worden gestuurd, worden doorgestuurd naar je inbox zonder dat de afzender iets weet.

Anoniem e-mails versturen

privacy alias maken

Druk gewoon op “Beantwoorden” als je wil antwoorden op een doorgestuurde e-mail: het antwoord wordt verstuurd vanaf je alias en je echte e-mail blijft verborgen.