privacy email

Privacy email

Veilig email versturen

E-mail is in het algemeen niet de veiligste manier van communiceren. Het is eigenlijk verouderde technologie in vergelijking met moderne communicatiemiddelen. Meestal worden je mailtjes zonder encryptie opgeslagen op de server van de aanbieder. Dat betekent dat in principe iedereen die toegang heeft tot die server je mail kan lezen. Een goede email-provider versleutelt je mail tijdens de overdracht en op de server.

Sommigen mensen geven de voorkeur aan maximale veiligheid en sterke encryptie, terwijl anderen misschien gemak en eenvoud willen met gebruiksvriendelijke apps voor alle apparaten. Wij bevelen alleen mail providers aan die we zelf ook (zouden) gebruiken.

Hoe wij de beste email providers selecteren

Een veilige en privacyvriendelijke e-mailprovider zou aan de volgende eisen moeten voldoen:
 
 • Versleuteling: De e-mails moeten worden versleuteld tijdens de overdracht en opslag, zodat alleen de ontvanger de e-mails kan lezen.
 • Authenticatie: goede authenticatieprocedures (zoals 2FA optie), zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot e-mails.
 • Minimale verzameling van gegevens: alleen de absoluut noodzakelijke gegevens verzamelen en bewaren en zeker geen gegevens verkopen of delen met derden.
 • Transparantie: duidelijk communiceren welke gegevens worden verzameld, hoe ze worden gebruikt en met wie ze worden gedeeld.
 • Beveiliging: infrastructuur actief beveiligen tegen cyberaanvallen en data breaches.
 • Jurisdictie: de e-mailprovider moet bij voorkeur gevestigd zijn in een land met goede privacywetgeving.
 • Open-source: zodat de technologie kan worden gecontroleerd door de gemeenschap.
 • End-to-end encryptie: de e-mailprovider moet end-to-end encryptie ondersteunen voor e-mails, zodat alleen de afzender en ontvanger de e-mails kunnen lezen.
 

Hieronder vind je de beste email providers, als alternatief voor Gmail, Outlook en Yahoo.

Tutanota logo

Tutanota

Tutanota is een open source e-mailservice uit Duitsland die gebruikers in staat stelt om e-mails op een beveiligde manier te versturen en te ontvangen. Tutanota is ’s werelds eerste end-to-end versleutelde maildienst die de gehele mailbox versleutelt om de privacy van gebruikers te beschermen. Dit betekent dat alleen de afzender en de ontvanger de e-mail kunnen lezen, zelfs als de e-mail op weg naar de ontvanger wordt onderschept. Tutanota biedt inmiddels een versleuteld adresboek, een versleutelde agenda en het versleutelde contactformulier Secure Connect. Tutanota ondersteunt tweefactorauthenticatie met TOTP of U2F.

Beveiliging van gegevens

Tutanota heeft zero access encryptie in rust voor je e-mails, adresboek contacten en agenda’s. Dit betekent dat de berichten en andere gegevens die zijn opgeslagen in je account alleen door jezelf gelezen kunnen worden.

Gratis account

Tutanota biedt een gratis account aan. Een gratis Tutanota account geeft je 1GB aan opslagruimte, een e-mailadres en beperkte zoekfunctionaliteit. Je kunt een e-mailaccount aanmaken met een van de volgende domeinen: 

@tutanota.com @tutanota.de @tutanota.de @tutamail.com @tuta.io @keemail.me

Premium Account

Het is ook mogelijk om je account te upgraden naar een premium account. Dan krijg je beschikking over 5 aliassen en de mogelijkheid om je eigen domeinnaam te gebruiken. Een premium account kost €12,- per jaar. Dat is nog geen kopje koffie per maand.

Privacy by Design

Tutanota biedt geen IMAP aan omdat dat alleen zou werken als er onversteutelde gegevens naar je apparaat worden verstuurd. In plaats daarvan heeft Tutanota eigen  desktop en mobiele apps ontwikkeld, die jouw gegevens versleuteld opslaan. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk ten opzichte van IMAP. Tutanota gebruikt geen PGP, maar een iets andere implementatie van AES en RSA, waardoor er veel meer data (onderwerpregels) kunnen worden versleuteld. Ook alle andere functies die ze aan Tutanota toevoegen, zoals contacten en kalenders, kunnen zo worden versleuteld.

Voordelen

 • Gratis (1 adres)
 • 1GB opslag
 • Goede Spamfilter
 • Mail wordt versleuteld verzonden en opgeslagen (e2ee / At Rest)
 • Zelfs het onderwerpveld wordt versleuteld (uniek)
 • Snelle klantenservice
 

Nadelen*

 • IMAP, POP3 worden niet ondersteund (*voordeel: is veiliger, meer privacy)
logo protonmail

Protonmail

ProtonMail is gevestigd in Zwitserland. Het werd ontwikkeld door een team wetenschappers die elkaar ontmoetten bij de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN. De mailservers van Proton bevinden zich in Zwitserland en dat houdt in dat alle data beschermd zijn door strenge Zwitserse privacywetgeving.

Alle e-mails worden automatisch beveiligd met end-to-end versleuteling. Dit betekent dat zelfs Protonmail je e-mails niet kan lezen. Het aanmaken van een e-mailadres kan anoniem. 

ProtonMail kan op elk apparaat gebruikt worden zonder extra software te installeren. Er zijn apps beschikbaar voor iOS en Android.

Voordelen

 • Privacyvriendelijk
 • Geen IP-logs
 • Apps voor iOS en Android
 • Geen gerichte advertenties
 

Nadelen

 • Bewaart een aantal metagegevens, zoals e-mailadressen van afzender en ontvanger, het IP-adres van inkomende e-mails en de onderwerpregel.
 • Geen POP3 Support
 • IMAP en SMTP worden alleen ondersteund via een betaalde dienst genaamd ProtonMail Bridge.
Mailbox Logo

Mailbox.org

Mailbox.org is een op privacy gerichte e-maildienst die is gevestigd in Duitsland. Het biedt verschillende functies voor particulieren, of bedrijven zoals kalender, contactpersonen, PGP-sleutelbeheer (encryptie) en veilige cloud-opslag voor alle accounts. E-mails kunnen in rust versleuteld opgeslagen worden met PGP. Registratie is anoniem.

Voordelen

 • Geavanceerde spam- en virusbeschermingsfilters
 • Volledige PGP-functionaliteit en sleutelbeheer
 • E-mails die in rust versleuteld zijn opgeslagen met PGP
 • Ondersteuning voor anonieme registratie en anonieme betalingsopties
 • Werkt met POP3 en IMAP
 

Nadelen

 • Mailservers loggen IP-adressen voor veiligheidsdoeleinden en toegangscontrole
  (na 4 dagen worden deze verwijderd)

Gebruik e-mail aliassen

logo simplelogin

SimpleLogin

E-mail is voor veel mensen de centrale spil in hun digitale leven. Alles wordt beheerd vanuit die ene inbox, van nieuwsbrieven en Netflix-marketingmails tot doktersafspraken, werkaanbiedingen en belangrijke correspondentie.

One address to rule them all

Veel mensen gebruiken één e-mail adres voor alles. Voor bankzaken, verzekeringen, overheidszaken. Maar hetzelfde e-mailadres wordt ook gebruikt als inlogmethode voor online accounts zoals Netflix en Spotify. Het gevaar hiervan is dat je kwetsbaarder bent voor phishing en spam. Je e-mailadres kan namelijk betrokken raken bij een datalek.

SimpleLogin is een zogenaamde e-mail forwarding dienst. SimpleLogin beschermt je echte e-mail adres(sen) met behulp van aangepaste, willekeurige, en on-the-fly wegwerp adressen. Zo kun je voor iedere dienst of nieuwsbrief een unieke (tijdelijke) e-mailadres aanmaken zoals . Zo kun je meteen zien waar een eventuele datalek vandaan komt en dat e-mailadres verwijderen. Ook kun je met een schuifje een alias deactiveren. Een echte spamkiller dus.

Met een gratis account kun je 15 aliassen aanmaken en een premium account kost 30 euro per jaar.

Er zijn handige SimpleLogin browserextenties en apps beschikbaar. 

100% open-source. Gemaakt en gehost in Europa.

logo simplelogin

Gebruik overal e-mailaliassen

privacy alias maken

De volgende keer dat een website om je e-mailadres vraagt, geef dan een alias op in plaats van je echte e-mailadres.

Ontvang e-mails veilig in je inbox.

E-mails die naar een alias worden gestuurd, worden doorgestuurd naar je inbox zonder dat de afzender iets weet.

Anoniem e-mails versturen

privacy alias maken

Druk gewoon op “Beantwoorden” als je wil antwoorden op een doorgestuurde e-mail: het antwoord wordt verstuurd vanaf je alias en je echte e-mail blijft verborgen.