hat

Cambridge Analytica

Leestijd: < 1 minuut

Cambridge Analytica was een politieke adviesbureau dat onder andere voor de Trump-campagne heeft gewerkt en ruwe gegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-profielen heeft geoogst.

Psychometrie

Aleksandr Kogan, een Russische Amerikaan die aan de Universiteit van Cambridge werkte had een Facebook(quiz)app ontwikkeld “This Is Your Digital Life”. Het verzamelde niet alleen gegevens van mensen die de quiz hadden gedaan, maar via een omweg ook de gegevens van de Facebook-vrienden van de quiznemers. Deze gegevens werden vervolgens gebruikt om een psychologisch profiel op te stellen van deze gebruikers. Psychometrie, ook wel psychografieën genoemd, richt zich op het meten van psychologische eigenschappen. Dit verschaft een relatief nauwkeurige inschatting van de behoeften en angsten van een persoon, en voorspelt gedrag. Met deze kennis kan een campagneteam gericht een kiezer targeten en (naar verluidt) zelfs beïnvloeden. 

Critici beweren echter dat de methode van Cambridge Analytica niet echt veel heeft gedaan voor de campagne van Trump.

De Netflix documentaire The Great Hack biedt een alarmerende glimp van de manier waarop gegevens worden bewapend voor politiek gewin -en wat het zou kunnen betekenen voor toekomstige verkiezingen.