Facebook Datalek

Datalek Facebook: gegevens 5,5 miljoen Nederlanders liggen op straat

De persoonlijke gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers zijn verspreidt via een hackersforum. Het gaat onder meer om namen, telefoonnummers, e-mailadressenlocaties, geboortedatums en overige data.

In totaal zijn 533 miljoen mensen door deze lek getroffen, waaronder bijna 5,5 miljoen Nederlanders. De gegevens zijn afkomstig uit een datalek dat Facebook al in 2019 trof. Volgens een woordvoerder Facebook is dat probleem inmiddels verholpen.

Wat moet ik nu doen?

Er zijn gelukkig geen gegevens als wachtwoorden en BSN-nummers gelekt. Maar via je 06-nummer kunnen hackers ook behoorlijk wat schade aanrichten. Hackers hebben met deze data bijvoorbeeld meer informatie beschikbaar voor fraude via WhatsApp. Pas dus op voor dat soort oplichting en rare telefoontjes. Vetrouw je het niet, hang dan op – zeker als het over geldzaken gaat.

Zijn mijn facebook gegevens gelekt?

Controleer via de volgende links of jouw Facebook-gegevensgelekt zijn. Dit zijn veilige sites van betrouwbare ontwikkelaars.

Facebook Leak Checker (ontwikkelt door tech-expert Joost Schuttelaar), waar je alleen je voor- en achternaam hoeft in te vullen.

benikerbij.nl (ontwikkeld door security analyst Martijn Luyckx en ethische hacker Inti De Ceukelaire), waar je je telefoonnummer moet ingeven.

Als jouw gegevens inderdaad in het bestand staan, kun je je familie en vrienden waarschuwen voor eventuele vage appjes met geldverzoeken.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!