geavanceerde gegevensbescherming apple

Geavanceerde gegevensbescherming van Apple: is dit de ultieme beveiliging voor je gegevens?

De aankondiging van Apple’s nieuwe ‘geavanceerde gegevensbescherming’-functie is een nieuwe (positieve) stap in de belofte van het bedrijf om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen. 

De functie, die volgende week in Nederland wordt uitgerold, belooft het aantal gegevenscategorieën dat wordt beschermd door end-to-end-encryptie uit te breiden tot 23, waaronder iCloud-back-ups, foto’s, notities en meer. Dit betekent dat zelfs in het geval van een datalek in de cloud het merendeel van de iCloud-gegevens van een gebruiker beschermd zal zijn.

Wat is end-to-end-encryptie?

Wanneer je gegevens met End-to-end-encryptie beveiligd zijn kunnen alleen de verzender en de ontvanger de gegevens lezen. De gegevens worden namelijk versleuteld op het apparaat van de verzender en ontsleuteld op het apparaat van de ontvanger, waardoor het een zeer veilige manier is om persoonlijke informatie, communicatie en gegevens te beschermen tegen inbreuken, overheidstoezicht en ongeoorloofde toegang. Hierdoor heeft zelfs Apple geen toegang meer tot je gegevens. In ieder geval geen gegevens die nog leesbaar zijn.

Is dit eindelijk de ultieme bescherming van je gegevens?

Hoewel dit zeker een positieve zet is van Apple, moeten we ook enkele kanttekeningen plaatsen. Deze functie is niet open-source. Dit betekent dat de privacy- en securitygemeenschap de werking en effectiviteit van de functie niet onafhankelijk kan controleren. Zonder de mogelijkheid om de code te inspecteren, moeten we Apple op zijn woord geloven dat deze functie echt veilig is.

Apple biedt vanaf volgende week dus twee opties om de gegevens die je in iCloud bewaart, te versleutelen en te beschermen:

Standaard gegevensbescherming 

is de standaardinstelling voor je account. Je iCloud-gegevens zijn versleuteld en de encryptiesleutels zijn beveiligd in de datacenters van Apple, zodat Apple je kan helpen met gegevensherstel. Alleen bepaalde gegevens zijn end-to-end versleuteld zoals je gezondheidsgegevens.

Geavanceerde gegevensbescherming 

voor iCloud is vanaf volgende week de instelling die je het hoogste niveau van cloudgegevensbeveiliging biedt. Als je ervoor kiest geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen, hebben alleen je vertrouwde apparaten toegang tot de encryptiesleutels voor de meeste van je iCloud-gegevens, waardoor deze worden beschermd met end-to-end-encryptie. De extra gegevens die worden beschermd, zijn onder andere iCloud-reservekopieën, foto’s, notities en meer.

Wat als je je wachtwoord vergeet of verliest?

Als je Geavanceerde Gegevensbescherming (of Advanced Data Protection) inschakelt en vervolgens de toegang tot je account verliest, beschikt Apple niet over de encryptiesleutels om je weer toegang te geven. In plaats daarvan moet je een herstelcode of contactpersoon gebruiken. Daarnaast kun je ook herstellen met het wachtwoord van een vertrouwd apparaat. Dit is een standaardprocedure en een goede beveiligingsmaatregel.

Instellen van geavanceerde gegevensbescherming

Het inschakelen van de nieuwe Advanced Data Protection-functie van Apple is een eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd op alle Apple-apparaten met iOS 16.2, iPadOS 16.2 en macOS 13.1. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het inschakelen van de functie:

Begin met het updaten van je Apple-apparaat naar de nieuwste softwareversie die de functie Geavanceerde gegevensbescherming ondersteunt. Om op updates te controleren, ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update op je iPhone of iPad, of open je de App Store op je Mac en klik je op het tabblad Updates.
Nadat uw apparaat is bijgewerkt, open je de app Instellingen en tik je op je Apple ID boven in het scherm.

Tik op iCloud en scroll naar beneden, daar zie je geavanceerde gegevensbescherming.

  • Zet de schakelaar voor Geavanceerde gegevensbescherming aan. Er verschijnt een pop-up waarin je wordt gevraagd  te bevestigen.
  • Tik op “Inschakelen” om te bevestigen.
    Je wordt gevraagd om ten minste één herstelcontact of herstelcode in te stellen. Dit is belangrijk omdat je hiermee weer toegang tot uw account kunt krijgen als je jouw apparaat verliest of je wachtwoord vergeet.

Zodra je je herstelcontact of herstelcode hebt ingesteld, wordt de functie Geavanceerde gegevensbescherming ingeschakeld. Als je de functie later  wil uitschakelen, kun je terugkeren naar de instellingen voor de iCloud-back-up en de schakelaar voor Geavanceerde gegevensbescherming uitschakelen.

geavanceerde gegevensbescherming privacy

Apple Icloud gebruiken of niet

Advanced Data Protection-functie van Apple een mooie ontwikkeling in het streven van Apple om de privacy en veiligheid van gebruikers voorop te stellen. Wij raden sowieso aan om deze functie in te schakelen als je iCloud gebruikt.

Mocht je Apple ondanks deze functie toch niet vertrouwen met je gegevens raden we je aan om op onze pagina met clouddiensten te kijken voor een alternatief.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!