kvk datahandel

KvK moet woonadres zzp’ers afschermen van AP

De woonadressen van zzp’ers zijn momenteel nog eenvoudig via het handelsregister van de KvK te achterhalen, als deze hetzelfde zijn als waar hun bedrijf staat ingeschreven. Dit moet veranderen volgens de autoriteit Persoonsgegevens.

Op dit moment kan iedereen in het register de woonadressen van zzp’ers opzoeken. Dat heeft soms tot gevolg dat mensen worden gestalkt of bedreigd.

“Je zal maar zzp’er zijn in de psychiatrie, en bang zijn dat een cliënt je thuis opzoekt”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “En het is toch onacceptabel als een journalist of activist denkt: ik publiceer dit artikel niet, want ik word al bedreigd en straks staan ze bij mij voor de deur.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de wet wijzigen zodat alle adressen uit het KvK-register worden afgeschermd, maar met uitzondering van vestigingsadressen die ook woonadressen zijn. Zzp’ers die vanuit huis werken en geen kantoor ergens anders hebben, zijn met de wijziging dus niet geholpen.

KvK wil nog niet ingaan op het voorstel van de AP zolang er geen besluit is genomen over de wetswijziging. “Wij zijn de uitvoerende partij, niet degene die bepaalt”, aldus een woordvoerder.

Foto KVK: Dan Kamminga

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!