Waarom wij alleen Signal als WhatsApp alternatief aanbevelen

We zien vaak blogs en tweets voorbij komen die meerdere WhatsApp alternatieven aanbevelen. About Privacy kiest ervoor om dat niet te doen en dat is niet omdat er geen andere goede opties zijn. 

WhatsApp is eigendom van Meta (voorheen Facebook). Meta haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de exploitatie van gebruikersgegevens. WhatsApp berichten worden is end-to-end encrypted, dus je berichten kunnen niet worden gelezen door medewerkers van WhatsApp of Meta, tenzij een WhatsApp gebruiker een bericht rapporteert

Maar we schreven eerder al een artikel over WhatsApp waarin duidelijk wordt dat WhatsApp veel metadata verzamelt. Met het analyseren van metadata kun je veel over een persoon te weten komen. Als je genoeg metadata hebt, heb je volgens Edward Snowden de inhoud van een bericht helemaal niet nodig. Metagegevens vertellen je alles over iemands leven. Niet voor niets dat Meta (destijds nog Facebook) 19 miljard dollar heeft neergeteld om WhatsApp te kopen in 2014.

 

Signal als enige alternatief

De meeste privacyblogs bevelen meerdere WhatsApp alternatieven aan. De ironie is dat dit WhatsApp op 3 manieren helpt: 

  1. Een messaging app werkt alleen als je vrienden er ook op zitten. 
    Een nieuwe gebruiker zal zich sneller aansluiten bij een netwerk waar zijn vrienden al lid van zijn. Voor bestaande gebruikers is het om de zelfde reden moeilijk om over te stappen op een andere dienst, dit noemen we het lock-in-effect of netwerkeffect.

  2. Mensen verspreiden over meerdere apps
    Dit vergroot de kans dat men meerdere apps nodig heeft om met iedereen te kunnen communiceren. Ik denk niet dat veel mensen zin hebben om naast WhatsApp ook Signal, Telegram, Session en element te installeren. Winst voor WhatsApp.

  3. Te veel keuze zorgt ervoor dat mensen helemaal geen keuze maken.
    Het hebben van een heleboel keuze heeft twee negatieve gevolgen. Je kiest geen enkele optie, omdat je het moeilijk vind om iets te kiezen met zoveel keuze. Als je dan toch iets kiest, ben je minder tevreden over je keuze dan wanneer er minder opties waren om uit te kiezen. Weer winst voor WhatsApp.
 
whatsapp privacy

Wij bevelen dus één app aan. Vanwege bovengenoemde redenen én omdat ik ervan overtuigd ben dat Signal op dit moment de beste alternatief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn