privacy-browser

Privacy browsers

Veilige browsers die jouw privacy respecteren

Je browser moet veilig, snel en privacyvriendelijk zijn. Bank- en verzekeringszaken moet je veilig kunnen doen zonder dat er tientallen partijen via cookies kunnen meekijken naar jouw surfgedrag. De meeste browsers verwerken enorme hoeveelheden privé-informatie die kunnen worden gebruikt of verzameld door derden zoals:

Browsergeschiedenis: alle websites die je bezoekt
Inloggegevens
: gebruikersnamen en wachtwoorden
Cookies en trackers: deze worden in je browser geplaatst door de sites die je bezoekt.
Informatie over het automatisch vullen: namen, adressen, telefoonnummers, enz.

Google is vele malen voor de rechter gedaagd wegens schending van de privacy en heeft onlangs verschillende grote privacy-zaken verloren in de rechtbanken van de Europese Unie omdat Google schuldig werd bevonden aan het schenden van de privacy op alle denkbare manieren. Elk jaar ontwikkelt Google nieuwe technieken om jouw privacy te schenden via zijn webbrowsers en al zijn andere hard- en softwareproducten.

Kies hier een alternatief voor Google Chrome of Microsoft Internet explorer.

Mozilla Firefox

Firefox Icon

Mozilla Firefox is een gratis, en opensource-webbrowser die ontwikkeld is door Mozilla. Je kunt Firefox nog privacy-vriendelijker maken door privacybevorderende extensies te installeren en een eenvoudige instellingen aan te passen. Lees hier hoe je dat doet.

Voordelen

  • Open source code die ook door een derde partij is geauditeerd
  • Regelmatig goede (veiligheid) updates
  • Goede privacy-functies en aanpassingsmogelijkheden
  • Veel ondersteunde browserextensies

Nadelen

  • Telemetrie en tracking moeten handmatig worden uitgeschakeld.
  • Er zijn een paar aanpassingen nodig voor meer privacy
  • Beschermt tegen browser fingerprinting

Browsers Extenties

Privacy Badger

privacy-badger icon

Privacy Badger is een browser add-on die adverteerders en andere externe trackers ervan weerhoudt om in het geheim bij te houden waar je naartoe surft en naar welke pagina’s je kijkt op het web. Als een adverteerder je lijkt te volgen over meerdere websites zonder jouw toestemming, blokkeert Privacy Badger automatisch dat de adverteerder meer inhoud in je browser kan laden. Voor de adverteerder is het alsof je ineens verdwenen bent.

Privacy Badger is in de eerste plaats een privacytool. Het doel van Privacy Badger is niet om advertenties te blokkeren, maar om inbreuken op de privacy van mensen te voorkomen. Als je echt geen advertenties wil zien, kun je ook een traditionele advertentieblokker installeren, zoals Ublock Origin.

Privacy Badger is een tool van Electronic Frontier Foundation, een non-profit organisatie uit de VS. Zij hebben ook HTTPS Everywhere ontwikkeld, wat ook een aanrader is om te installeren.

uBlock Origin

ublock origin

uBlock Origin is een advertentieblokker voor het stoppen van ongewenste advertenties en het versnellen van je surfervaring. uBlock Origin zal vervelende advertenties, vervelende video-advertenties en opdringerige trackers blokkeren. uBlock Origin zorgt er ook voor dat sites sneller geladen worden (want een website hoeft niet alle reclame te laden). Het fungeert ook als een pop-up blocker en helpt beschermen tegen sommige vormen van malware.

Let op! uBlock is niet hetzelfde als uBlock Origin, wij raden het gebruik van uBlock niet aan.

HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere is een Firefox-, Chrome- en Opera-extensie die de communicatie met veel grote websites versleutelt, waardoor het browsen veiliger wordt.

Mogen we je iets vragen voordat je gaat?

About Privacy is een site zonder winstoogmerk. Delen is voor ons onbetaalbaar! ❤️

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin