hat

Browser Fingerprinting?

Leestijd: < 1 minuut

Wanneer je een webpagina bezoekt, stuurt je browser automatisch informatie over zijn configuratie mee, zoals beschikbare lettertypen, browsertype en add-ons. Als deze combinatie van informatie uniek is, kan het mogelijk zijn om een gebruiker te identificeren en te volgen zonder gebruik te maken van cookies. Je browser verstuurt namelijk informatie die jou uniek maakt onder miljoenen gebruikers, vandaar de naam fingerprinting (vingerafdruk). Daardoor ben je gemakkelijk te identificeren.

Bescherming tegen fingerprinting
Om fingerprinting te slim af te zijn zou je moeten achterhalen wat de meest voorkomende  browserinstellingen zijn om vervolgens dezelfde lettertypen, plugins en extensies te gebruiken die overeenkomen met wat de meeste mensen gebruiken. Vervolgens zou je een gespoofde user-agent string moeten instellen. Dat is technisch een uitdaging. Plugins zoals Privacy Badger en uBlock Origin proberen je te beschermen tegen browser fingerprinting. Sinds 7 januari 2020 blokkeert Firefox 72 standaard fingerprinting.

Test je browser met Panopticlick EFF heeft een tool gemaakt genaamd Panopticlick. Met Panopticlick kun je je browser testen om te zien hoe uniek je browser is.