Grote bestanden versturen met Firefox Send

Update september 2020: 
Mozilla is gestopt met Firefox Send. De dienst werd voor het delen van grote bestanden misbruikt door cybercriminelen, om malware mee te verspreiden. De kosten om Send te ontdoen van het misbruik wegen niet op tegen de baten, zegt Mozilla.

 

Wij verwijzen je naar het alternatief Wormhole

Eenvoudig al je vakantiefoto’s en filmpjes delen met een familielid, of vertrouwelijke werkbestanden versturen naar een collega. Met Firefox Send (van Mozilla) kun je vanuit elke browser veilig en eenvoudig grote bestanden versturen. Send gebruikt end-to-end encryptie om je bestanden veilig te houden, zo zijn je bestanden versleuteld vanaf het moment dat je ze deelt tot het moment dat de bestanden worden geopend.

Een veilig alternatief

Firefox Send biedt een alternatief voor e-mail, waarbij het versturen van grotere bestandsbijlagen voor problemen kan zorgen. Qua privacy is het een beter alternatief voor clouddiensten zoals Google Drive en Dropbox. Ook heeft WeTransfer er met Send een belangrijke concurrent bij gekregen. 

Een bestand versturen

Om de service te gebruiken ga je naar de Send website. Daar upload je de betreffende bestanden en stel je een vervaldatum in. Je kunt daarnaast het aantal keer dat het bestand mag worden gedownload beperken. Zo blijven je bestanden dus niet eindeloos in de cloud hangen. Als extra veiligheidsoptie kun je de bestanden beschermen met een wachtwoord voordat je ze verstuurt. Omdat Send gebruik maakt van end-to-end encryptie kan zelfs Mozilla niet zien wat je verstuurt. 

Screenshot Firefox Send

Het ontvangen van bestanden

Vervolgens genereert Send een link die je naar de ontvanger kunt sturen via een bericht of e-mail, die hij of zij eenvoudigweg aanklikt om het downloaden te starten. De ontvanger heeft geen eigen Firefox-account nodig om toegang te krijgen tot de bestanden. 

Firefox Account

Met Send kun zonder dat je ergens hoeft in te loggen bestanden delen tot 1 GB. Om bestanden tot 2,5 GB te verzenden, kun je een gratis Firefox-account aanmaken.  

Firefox Send ontvangen

Een wachtwoord is veiliger

Firefox Send genereert zoals gezegd na het uploaden een downloadlink (om te mailen of te appen aan de ontvanger) waar de sleutel al in zit. Dat betekent dat iemand die deze link in handen krijgt jouw bestanden kan downloaden. Banken versturen pincodes en pasjes niet voor niets apart per post. Als je gevoelige bestanden verstuurd is het dus verstandig om deze met de wachtwoordoptie te beveiligen en het wachtwoord apart te versturen met een veilige berichten-app zoals Signal

Mozilla Foundation

Firefox Send is ontwikkeld door Mozilla, een wereldwijde non-profit organisatie gericht op het handhaven van een keuzevrij en innovatief internet. Mozilla heeft ook de Firefox browser ontwikkeld.

https://send.firefox.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn