Is het gebruik van ChatGPT veilig en privacyvriendelijk?

Stel je voor dat je een online chatgesprek voert met een bot die zo natuurlijk en menselijk lijkt dat je bijna zou denken dat je met een echte persoon praat. Dit is precies wat ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, mogelijk maakt. ChatGPT is zelfs niet te flauw om je huiswerk te maken of een verslag te schrijven. Maar terwijl deze revolutionaire technologie ons nieuwe mogelijkheden biedt, brengt het ook belangrijke privacy- en veiligheidsuitdagingen met zich mee.

ChatGPT is een tool voor natuurlijke taalverwerking, aangedreven door AI-technologie, waarmee je met een chatbot natuurlijke gesprekken en nog veel meer kunt voeren. Het taalmodel kan vragen beantwoorden en je helpen met taken zoals het opstellen van e-mails, essays en zelfs programmeren.

Wie is baas van de bot?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) met als doel ‘de technologie veiliger en meer toegankelijk te maken voor de samenleving’. OpenAI is een privaat bedrijf met een aantal belangrijke investeerders, waaronder Microsoft.

Het verdienmodel van OpenAI voor ChatGPT is gericht op het aanbieden van abonnementen en licentieverlening voor AI-technologieën aan bedrijven en andere organisaties. 

OpenAI lanceerde ChatGPT op 30 november 2022 en had 100 miljoen actieve maandelijkse gebruikers in slechts twee maanden na de lancering!

privacy chatgpt

Is ChatGPT veilig en privacyvriendelijk?

Als het gaat om privacy en veiligheid bij het gebruik van ChatGPT, zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. 

OpenAI verzamelt volgens hun privacystatement geen persoonlijk identificeerbare informatie (PII), zoals naam, e-mailadres of andere persoonlijke gegevens, van gebruikers die de ChatGPT API gebruiken. OpenAI verzamelt alleen niet-identificeerbare gegevens, zoals de inhoud van de vragen die worden gesteld en de reacties die worden gegenereerd door ChatGPT. Deze gegevens worden gebruikt om de kwaliteit van de service te verbeteren en het model te trainen. De gegevens worden alleen opgeslagen zolang dat nodig is om de dienst te leveren en worden daarna verwijderd. OpenAI neemt ook verschillende maatregelen om de privacy van gebruikers te beschermen, zoals het versleutelen van alle gegevens die worden verzonden en ontvangen via de API.

Alle conversaties worden opgeslagen

Een van de belangrijkste privacyzorgen bij het gebruik van ChatGPT is dat alle conversaties worden opgeslagen. Dit betekent dat jouw chatgeschiedenis kan worden opgeslagen en bewaard voor latere analyse. Dit kan een probleem zijn als je gevoelige informatie deelt via de chatfunctie. Doe dit dus niet. Ga geen vragen stellen die je eigenlijk alleen aan je huisarts of een psychiater zou moeten stellen. Deel geen wachtwoorden, adressen of andere gevoelige gegevens. Alles wordt opgeslagen en mogelijk gelezen en gebruikt.

Dit kan worden gebruikt om de algoritmen te verbeteren, maar het kan dus ook een inbreuk zijn op je privacy. 

ChatGPT heeft inmiddels een functie waarmee gebruikers het opslaan van chats en het gebruiken ervan voor trainingsdoeleinden kunnen uitschakelen, waardoor hun interacties niet worden opgeslagen of gebruikt voor modelverbetering. Deze functie kun je activeren bij instellingen.

chatgpt privacy

Veiligheid ChatGPT

Naast privacy zijn er ook zorgen over de veiligheid van het gebruik van ChatGPT. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld proberen toegang te krijgen tot jouw chatgeschiedenis of de software zelf proberen aan te vallen. Dit kan leiden tot het lekken van persoonlijke informatie en andere gevoelige gegevens.

Daarnaast zijn de antwoorden van ChatGPT niet altijd even betrouwbaar. ChatGPT verzint soms zelf dingen, dus vaar niet blind op het advies van ChatGPT. 

Is ChatGPT open source?

Nee, ChatGPT is geen open-source software. OpenAI heeft ervoor gekozen om de software gesloten te houden en niet vrij beschikbaar te stellen voor iedereen om te downloaden, te wijzigen of te distribueren. In plaats daarvan biedt OpenAI toegang tot de software via een API (Application Programming Interface) en via licenties aan bedrijven en organisaties die de technologie willen gebruiken.

Dit betekent dat de code achter ChatGPT niet openbaar is en dat alleen OpenAI de volledige controle heeft over de software. Het gesloten karakter van de software betekent dat ontwikkelaars de code niet kunnen bestuderen, wijzigen of verbeteren, wat sommige mensen als een nadeel beschouwen vanwege het gebrek aan transparantie.

chatgpt opensource

Tips om ChatGPT veilig te gebruiken

  • Gebruik ChatGPT alleen voor niet-gevoelige informatie. 
  • Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig. Dit helpt voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je account, gebruik ook altijd 2FA waar mogelijk.
  • Beperk wie toegang heeft tot je ChatGPT-account. 
  • Zorg ervoor dat je apparaat en software up-to-date zijn en beschermd zijn met de nieuwste antivirus- en antimalwareprogramma’s.
  • Overweeg het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) om je internetverbinding te beveiligen en je privacy beter te beschermen.
  • Schakel de functie uit waarmee ChatGPT chats opslaat en gebruikt voor modeltraining om meer privacy te behouden.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken?

Je krijgt open dit moment gratis toegang tot ChatGPT door simpelweg chat.openai.com te bezoeken en een OpenAI-account aan te maken. Hiervoor heb je ook een mobiel nummer nodig, dat is ook een nadeel qua privacy.

Zodra je jezelf aanmeldt, kunt je beginnen te chatten met ChatGPT. Begin je gesprek door een vraag te stellen. Omdat ChatGPT zich nog in de onderzoeksfase bevindt, is het gratis te gebruiken en kun je zoveel vragen stellen als je wil. Soms is vanwege drukte de chat niet goed bereikbaar, dan moet je even wachten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn