instagram luistert mee

Luistert Instagram mij af?

Bespioneert Instagram je? Het korte antwoord is: waarschijnlijk niet. Maar dat heeft de complotdenkers niet tegengehouden. Je hebt vast wel eens door je feed gescrold, en dat je plotseling een advertentie ziet voor dat paar schoenen dat je net wilde kopen? Of hoe je “Explore” pagina gevuld is met berichten over hetzelfde onderwerp waar je net met je vrienden over aan het chatten was. Toeval? Ik denk het niet, zegt de samenzweringstheoreticus in ons allemaal.

Het zit zo: Instagram gebruikt algoritmes om gebruikers inhoud voor te stellen op basis van hun surfgeschiedenis en interacties op de app. Dus, als je voortdurend berichten over schattige puppy’s liket, moet je niet verbaasd zijn als je feed gevuld is met foto’s van pluizige honden. En als je het net met een vriend over die schoenen had, is het waarschijnlijker dat het algoritme van Instagram gewoon goed werkt. Jouw interesses worden ingeschat op basis van jouw gedrag op Instagram en op het internet, in plaats van dat de app echt meeluistert met je gesprekken.

Dit lijkt op een geruststelling, maar de waarheid is eigenlijk veel enger. Het is namelijk een bewijs dat Instagram jouw gedrag griezelig accuraat kan voorspellen. 

instagram luistert mee

En hoe zit het met de toegang tot de microfoon en de camera? Daar heeft Instagram alleen toegang tot als je daar expliciet toestemming voor geeft. Dus, als je geen foto of video maakt binnen de app, hoef je je sowieso geen zorgen te maken dat Instagram je opneemt zonder dat je het weet.

 

Instagram en privacy

Hoewel Instagram zijn gebruikers misschien niet actief bespioneert via de microfoon, verzamelt en gebruikt de app een aanzienlijke hoeveelheid gegevens over jou om je ervaring te personaliseren en een persoonlijk profiel op te bouwen. Het belangrijk om te onthouden dat deze gegevensverzameling ten koste gaan van je privacy.

Je moet je altijd bewust zijn van de apps en websites die je gebruikt en de toestemmingen die je geeft. Het is belangrijk om de voorwaarden te lezen en te begrijpen wat voor soort gegevens ze verzamelen, hoe ze die gebruiken en met wie ze die delen.

Het is ook een goede gewoonte om bewust te zijn van de informatie die we online delen en om de privacy-instellingen zorgvuldig na te kijken.

Eigenlijk is het beter om Instagram gewoon van je telefoon te verwijderen. Maar dat is voor veel mensen een brug te ver.

ARTIKEL DELEN

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten! 

New! Choose your language