Boete knltb

De Autoriteit Persoonsgegevens legt tennisbond KNLTB een flinke boete op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt tennisbond KNLTB een boete op van 525.000 euro voor het verkopen van persoonsgegevens. De KNLTB heeft in 2018 onrechtmatig tegen betaling persoonsgegevens van een paar honderdduizend van zijn leden verstrekt aan twee sponsoren. 

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond verstrekte twee sponsoren persoonsgegevens zoals naam, geslacht en adres, zodat zij  deze leden konden benaderen met tennisgerelateerde en andere aanbiedingen. De ene sponsor ontving persoonsgegevens van 50.000, de andere van meer dan 300.000 leden. Die sponsors benaderden een deel van die KNLTB-leden per post of telefoon.

KNLTB is naar eigen zeggen verbaast over de boete. De bond geeft aan dat er zorgvuldig, open en transparant met persoonlijke gegevens is omgegaan. Leden konden zich volgens de bond eenvoudig afmelden. 

Verkoop van persoonsgegevens zonder toestemming van de persoon achter de gegevens is doorgaans verboden. De KNLTB vond dat hij een gerechtvaardigd belang had bij verkoop van de gegevens. De AP is het daarmee niet eens en heeft geoordeeld dat KNLTB geen grondslag had om die persoonsgegevens door te geven aan de sponsoren.

Ter relativering van deze boete: als je er vanuit gaat dat er 350.000 profielen zijn verkocht aan 2 sponsoren kom je uit bij een boete van 1,50 per profiel

De KNLTB heeft bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!