Clearview gezichtsherkenning

Nederlandse politiekopsen en overheidsinstanties hebben gebruik gemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware van Clearview

Wat of wie is clearview?

Clearview is een geheimzinnig bedrijfje dat foto’s en video’s verzamelt van mensen die op Facebook, YouTube, Twitter en miljoenen websites zijn te vinden. Volgens Clearview gebruiken meer dan 600 overheidsdiensten de dienst om criminelen op te sporen. De politie stuurt een foto van een verdachte of slachtoffer naar Clearview en krijgt dan een match, al dan niet voorzien van naam en adres.

Mag dat zomaar?

Niet volgens de regels van Facebook, Google en twitter. Naar eigen zeggen verzamelt Clearview alleen afbeeldingen en gegevens die openbaar beschikbaar zijn. Bedrijven als Facebook, Twitter en Google willen dat Clearview stopt met het verzamelen van dit soort gegevens omdat het tegen de voorwaarden van hun diensten ingaat. Clearview lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.

Politiekorpsen in Nederland staan op de klantenlijst van Clearview

Nu blijkt uit een onderzoek van Buzzfeed News dat ook Nederlandse politie gebruik maakt van deze omstreden gezichtsherkenningssoftware. Buzzfeed heeft namelijk een gelekte klantenlijst in handen gekregen. Politiediensten kunnen met de software van Clearview gezichten op camerabeelden van bijvoorbeeld beveiligingscamera’s vergelijken met foto’s en filmpjes die Clearview op internet heeft verzameld. Op die manier kunnen namen en adressen gevonden worden van de gezochte persoon.

Dat ook Nederlandse organisaties gebruik hebben gemaakt van de omstreden software was eerder niet bekend. Ook is niet bekend om welke overheidsorganisaties en politiekorpsen het gaat en of ze alleen een proefperiode hebben gehad of dat ze betalende klanten zijn geworden.

Ook winkelketens gebruik(t)en Clearview

Clearview beweert dat de software alleen wordt aangeboden aan wetshandhavers. Maar uit de gelekte klantenlijst blijkt dat Clearview ook actief op zoek was naar nieuwe klanten uit het bedrijfsleven en de detailhandel. Dit doet je denken aan de film Minority report, waar John Anderton (Tom Cruise) door een winkelcentrum loopt en direct herkend en gespamd wordt door iedere reclamezuil.

Kunnen consumenten ook gebruik maken van de diensten van Clearview?

Dat is in de nabije toekomst waarschijnlijk wel mogelijk. Het is geen geheim dat Apple bezig is met een AR-bril. Een bril waardoor je de “echte wereld” ziet, aangevuld met laagje ‘digitale inhoud’ die aan de binnenkant van de glazen worden geprojecteerd. Het is niet ondenkbaar dat je met behulp van een AR-bril en de software van Clearview op straat of in de trein in één oogopslag voorbijgangers zou kunnen identificeren. Een nachtmerriescenario, mede mogelijk gemaakt door de omstreden techmiljardair Peter Thiel.

Ar Glasses

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!