Google Photo

Google Foto’s stuurt video’s per ongeluk naar vreemden

Door een kritische fout kwamen video’s van de ene gebruiker in het archief van de andere gebruiker terecht. Bij getroffen gebruikers gebeurde dat met één of meerdere van hun video’s. Volgens een woordvoerder van Google had de fout alleen effect op video’s. Foto’s zijn volgens Google niet gelekt. Dit is een pijnlijke blunder van Google, want de filmpjes kunnen zeer
persoonlijke beelden bevatten.

Het gaat om gebruikers die tussen 21 en 25 november 2019 de takeout functie gebruikten. Met die functie kunnen gebruikers een backup van hun foto’s, video’s en andere data Downloaden. Volgens Google is maximaal 0,01 procent van de gebruikers getroffen. Daar zitten ook Nederlanders bij, maar Google heeft geen aantallen genoemd.

Getroffen gebruikers hebben mogelijk een incompleet archief gedownload, waarin eigen video’s ontbreken en mogelijk ook video’s van vreemden staan. “We hebben het onderliggende probleem opgelost en een diepgaande analyse uitgevoerd om te voorkomen dat dit ooit nog een keer gebeurt”, aldus Google.

Gebruikers wordt aangeraden om oude downloads te verwijderen en opnieuw je archief binnen te halen. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat er per ongeluk een filmpje van iemand anders tussen zit.

Google lek
Brief Google

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!