rechtzaak facebook whatsapp instagram

Facebook aangeklaagd: FTC wil dat Facebook WhatsApp en Instagram verkoopt

De Amerikaanse handelscommissie FTC en meer dan 40 staten hebben Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie. De rechtszaak leidt mogelijk tot de gedwongen verkoop van Whatsapp, Instagram en mogelijk ook Giphy, maar zover is het helaas nog lang niet. 

De aankoop van de concurrerende diensten heeft volgens de FTC geleid tot teveel macht en dat bemoeilijkt concurrentie. Gebruikers van sociale media kunnen bijna niet om Facebook heen. De FTC noemt dat een ‘illegaal monopolie’.

Facebook en beloftes

Facebook beloofde Instagram en WhatsApp niet met Facebook samen te voegen. Maar het bedrijf zette in 2019 toch een stap in die richting, nadat de chatfuncties van Instagram en Facebook Messenger werden gecombineerd. Sinds november 2019  zie je bij de app ook ‘From Facebook’ vermeld staan. Zo probeert Zuckerberg de integratie van alle Facebook-familieleden onomkeerbaar te maken. 

In een reactie op de rechtszaak zegt Facebook dat WhatsApp en Instagram zo groot konden worden omdat het bedrijf miljarden investeerde en de apps heeft doorontwikkeld. Zuckerberg zelf noemde het opbreken eerder een potentiële existentiële dreiging. En zijn advocaten waarschuwden in oktober dat het miljarden zou kosten en vooral niet zou kunnen. 

'Hep ik op Facebook gelezuh'

Het is duidelijk dat de verschillende overnames Facebook (te)veel macht heeft gegeven. Het opbreken van het moederbedrijf is een goede stap tegen de monopoly-positie van Facebook. Het is ook een waarschuwen aan andere tech-bedrijven: dit gaan we niet meer toestaan.” 

Zelfs als Facebook wordt opgebroken blijft het bedrijf machtig. Veel Amerikanen (bijna alle Amerikanen) gebruiken Facebook als belangrijkste nieuwsbron.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!