Giphy Facebook

Facebook koopt Giphy voor 400 miljoen dollar

Facebook heeft Giphy gekocht voor 400 miljoen dollar. Giphy is een populaire website voor het maken en delen van GIFs. De aankondiging komt op een moment dat Facebook onder toezicht staat van toezichthouders over antitrustzaken. In 2015 weigerde Giphy nog een Facebook-aanbod, om in plaats daarvan te kiezen om door te gaan met de integratie van haar producten met meerdere social media-platforms.

Giphy zal deel gaan uitmaken van Instagram, de site voor het delen van foto’s die eigendom is van Facebook. De GIF-bibliotheek, die met andere apps kan integreren, zal verder worden geïntegreerd in Instagram en andere apps die eigendom zijn van Facebook zoals WhatsApp. Op dit moment is 50% van het verkeer van Giphy al afkomstig van Facebook’s apps, waarvan de helft van Instagram.

Een woordvoerder van Facebook zegt dat de huidige integratie van Giphy met sociale platforms zoals Twitter, Snapchat en TikTok niet gaat veranderen.

Privacyzorgen

Het verdienmodel van Facebook is en blijft reclame en daarvoor hebben ze gebruikersgegevens nodig… veel Gebruikersgegevens. Omdat steeds minder mensen gebruik maken van Facebook zal ze altijd blijven zoeken naar nieuwe manieren om nieuwe gegevens te verzamelen.

Een woordvoerder Facebook beweert dat GIFs geen trackingtechnieken bevatten zoals cookies of pixels om gebruikers online te kunnen volgen. Zo probeert Facebook eventuele zorgen van privacyverdedigers af te leiden van de agressieve inzameling van persoonsgegevens.

In werkelijkheid worden al je zoekopdrachten via het netwerk naar de GIF-zoekmachine (nu dus Facebook) gestuurd.

Giphy en Signal

Wij raden als alternatief voor WhatsApp Signal aan. Via de berichtendienst Signal kun je ook GIFjes versturen en daarvoor gebruikt Signal de Giphy API. 

Maar Signal heeft een manier bedacht om je privacy te beschermen. Signal werkt in wezen als een VPN (proxy) voor GIPHY-verkeer: De GIPHY API-service ziet de zoekterm, maar niet wie je bent.

Het werkt ongeveer zo:

  • Signal opent een TCP-verbinding met de Signal-dienst.
  • Signal opent een TCP-verbinding met het GIPHY HTTPS API-eindpunt en geeft data door tussen de app en GIPHY.
  • Signal maakt gebruik van een versleutelde verbinding tot aan het GIPHY HTTPS API-eindpunt.

Aangezien de communicatie via TLS tot aan GIPHY verloopt, ziet Signal nooit de platte tekst van wat wordt verzonden of ontvangen. Aangezien de TCP-verbinding via de Signal-dienst wordt getunneld, weet GIPHY niet wie de aanvraag heeft ingediend.

Alternatief voor Giphy

Wij hebben nog geen alternatieven gevonden die jouw privacy garanderen. Zo heeft Gfycat een behoorlijk lange en onduidelijke privacystatement.

Monopolie in Silicon Valley

Giphy was ooit een mediaplatform, met werk van onafhankelijke kunstenaars en makers. Het was een geliefde dienst voor internetgebruikers die in de loop der jaren triljoenen GIF’s hebben gedeeld. Nu is het in handen van Facebook, een van de grootste, meest verdeeldheid zaaiende bedrijven uit Silicon Valley. 

In 2018 verwierf Google het GIF-platform Tenor. 

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!