firefox-private-relay

Firefox Private Relay: voorkom spam door unieke e-mailaliassen te genereren voor online formulieren

Firefox Private Relay is een nieuwe experimentele dienst van Firefox-maker Mozilla. De (nu nog invite only) dienst is ontworpen om ongewenste e-mails en spam te verminderen.

Door het gebruik van relay-adressen (of aliassen) houd je je echte e-mail weg van spamlijsten en uit de buurt van bedrijven die emailadressen misbruiken. Het zorgt ook voor een stukje meer privacy omdat jouw echte emailadres niet bekend is bij deze bedrijven.

Hoe werkt Firefox Private Relay?

De werking is vrij simpel. Wanneer een formulier jouw e-mailadres nodig heeft, klik je op de Firefox relayknop om een alias (wegwerpmailadres) te genereren. Private Relay zal een unieke, willekeurige, anonieme e-mailadres genereren en alle mails die op dat adres binnenkomen doorsturen naar je echte adres. 

Je kunt je relay-adressen gebruiken om je aan te melden voor apps, sites of nieuwsbrieven. Wanneer je klaar bent met een bepaalde dienst, of als je via de alias opeens e-mails begint te ontvangen die niet gewenst zijn (spam), kun je het e-mail relayadres uitschakelen of vernietigen. Zo ontvang je geen e-mails meer van deze dienst.

Datalekken

Een ander voordeel: als een dienst een incident heeft zoals een datalek, zullen hun gegevens niet teruggelinkt worden naar jou. Firefox stuurt de e-mails van de alias door naar je echte inbox. 

Nep- en wegwerpmailadressen

Het aanmelden voor online accounts met nep- of wegwerpmailadressen bestaat al langer.

Je kunt bijvoorbeeld bij Gmail een “+” toevoegen aan je reguliere Gmail-adres. Als je bijvoorbeeld John Smith bent en je jezelf aanmeldt voor Dropbox, gaan de e-mails die je naar “john.smith+” stuurt, naar . Maar dat is niet bepaald anoniem.

Je kunt ook een volledig willekeurig e-mailadres instellen met behulp van Gmail of Outlook Mail, waarbij je voor iedere dienst een nieuwe account instelt om door te sturen naar een ander e-mailadres, maar dit is uiteindelijk niet handig.

Firefox maakt het gebruik van aliassen veel makkelijker en overzichtelijker.

Sign in with Apple

Ook Apple kondigde vorig jaar tijdens de WWDC 2019-ontwikkelaarsconferentie een vergelijkbare e-mail-aliasfunctie aan voor het aankomende “Sign in with Apple” loginsysteem.

Wat is firefox private relay

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!