online-surveillance-proctoring

Online proctoring: studenten moeten niet moeilijk doen over online surveillance volgens Van Engelshoven

Minister Van Engelshoven (D66) vindt dat studenten niet moeilijk moeten doen over online surveillance tijdens tentamens. Als studenten het niet fijn vinden dat iemand via hun webcam meekijkt in hun studentenkamer, komt dat voor eigen rekening. “In deze tijd moet iedereen soms dingen accepteren die we minder prettig vinden.”

Wat is online proctoring?

Online proctoring maakt het mogelijk om examens overal en op ieder moment af te nemen door middel van surveillance op afstand. Surveillance-software is bedoeld om fraude tijdens tentamens op te sporen. Frauderen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door online informatie op te zoeken of het gebruik van een ouderwetse spiekbrief. De software let hier op, net als een surveillant normaal gesproken zou doen. Afhankelijk van de gebruikte software worden verschillende soorten persoonsgegevens verzameld.

Het online monitoren van de student gebeurt live door middel van geluidsopname, toegang tot het scherm, een webcam en/of mobiele telefoon. De toezichthouder (proctor) kan de student direct corrigeren of ingrijpen indien van toepassing en gewenst.Soms wordt de kandidaat gevraagd om zijn of haar omgeving te filmen om te zorgen dat er niemand anders in de kamer is.

“De student plaatst zijn telefoon ergens achter zich, die scant voor aanvang van het tentamen de kamer. Doordat de telefoon gedurende het tentamen blijft scannen, worden alle veranderingen in de kamer direct opgemerkt en valt het direct op als iemand anders de kamer binnenloopt of als de student stiekem post-its op zijn scherm heeft geplakt. Het is ook mogelijk dat de opnames opgeslagen worden zodat de proctor de beelden later terug kijkt.”

De student moet zelf eerst toestemming geven voor het verzamelen en opslaan van data en gegevens. Als het allemaal volgens de regels verloopt, vindt Minister Van Engelshoven dat studenten het eigenlijk niet mogen weigeren.

Proctoring is een forse inbreuk op de privacy

Tijdens het afnemen van examens met de proctoring software worden er opnames gemaakt van de student, zijn/haar omgeving en zijn/haar computerscherm. Ook wordt er in sommige gevallen tijdens het instellen van de proctoring software foto’s gemaakt van de student en van zijn/haar legimitatiebewijs.

Er is veel informatie te halen uit de beelden die bij beeldbellen en online proctoring (digitaal surveilleren) worden verzonden naar onderwijsinstellingen of medestudenten. Allereerst over hoe leerlingen of studenten presteren, hoe zij zich gedragen en hoe het is gesteld met hun concentratie. Maar bijvoorbeeld ook over religieuze uitingen of wat gezinsleden doen die in de achtergrond zichtbaar zijn. In tegenstelling tot in de normale lespraktijk, kunnen deze observaties nu makkelijk worden opgeslagen en verspreid. Autoriteit persoonsgegevens.

Waar deze gegevens worden opgeslagen en hoe de veiligheid en privacy wordt gegarandeerd is vaak niet duidelijk. Het begint soms al bij de webbrowser; proctoringsoftware dat bijvoorbeeld alleen werkt op de browser van Google, Google Chrome. Niet bepaald een privacyvriendelijke browser. In het geval van TU Delft analyseert een Amerikaans bedrijf de opnamen. Het bedrijf stuurt beelden van verdacht gedrag door naar de vakdocent, die moet beslissen of er sprake is van fraude.

online proctoring

Niet zo moeilijk doen

Verschillende politieke jongeren-organisaties en studentenorganisaties waarschuwen voor digitale surveillance (online proctoring) bij toetsen. Volgens de partijen heeft deze manier van controle grote impact op de privacy van studenten. 

Ook studenten van de Tilburg University zijn bezorgd over deze manier van tentamineren. Via een online petitie spraken zij hun afschuw uit over het programma Proctorio. De studenten maakten zich zorgen over hun privacy. Het is blijkbaar niet mogelijk om deze manier van tentamens maken te weigeren, omdat dit anders consequenties voor hun studieverloop zou hebben. Een alternatief voor Proctorio bood de universiteit niet aan.

Maar studenten moeten gewoon niet zo moeilijk doen volgens minister Van Engelshoven. Het is in ieder geval duidelijk dat Van Engelshoven (D66) privacy niet echt serieus neemt. Zij hanteert liever de filosofie van Lenin: vertrouwen is goed, controle is beter.

Corona infecteert ook de maatschappij

Het Coronavirus treft niet alleen individuen. Uit dit soort berichtgevingen blijkt dat het virus ook vervelende gevolgen heeft op onze maatschappij. Steeds meer zie je dat bepaalde vrijheden zoals privacy worden ingeperkt en vaak is dit niet tijdelijk. Ook deze vorm van surveillance bij toetsen kan in de toekomst door scholen omarmt worden omdat het “handig” is. Function creep: wanneer een nieuwe technologie wordt geïntroduceerd om één ding te doen (één functie), en later wordt gebruikt voor een heel ander ding.

Niets te verbergen

Het komt er op neer dat veel studenten eigenlijk geen keuzevrijheid meer hebben. Je doet mee, of je krijgt moeilijkheden. Privacy gaat niet over het verbergen van dingen, tenzij je er vanuit gaat dat iedereen een fraudeur is. Privacy gaat om keuzevrijheid. Het kunnen kiezen wat en met wie je iets deelt. En die vrijheid wordt deze studenten afgenomen. 

Privacy is net als vertrouwen: eenmaal aangetast komt het nooit meer even sterk terug.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!