Privacy webbrowser Waterfox verkocht aan reclamebedrijf System1


Waterfox-webbrowser is onlangs verkocht aan System1, hetzelfde bedrijf dat enige tijd geleden onder de (schuil)naam Privacy One Group Ltd ook flink geïnvesteerd heeft in de Startpage-zoekmachine. System1 is een reclamebedrijf dat data verzamelt en dat maakt deze overname controversieel en schimmig. Er is daarom vaak een zekere mate van geheimhouding rond dit soort deals. 

Liz McIntyre, een Privacy expert die lang betrokken was bij Startpage, heeft de overname snel opgemerkt. Al in oktober 2019 merkte ze op dat System1 op zoek was naar een webbrowser ontwikkelaar. Het doel van System1 is het “hacken” van het Mozilla-platform. Daarvoor willen ze samenwerken met experts die het Mozilla-platform van binnenuit kennen. Waterfox is een open source web browser die gebaseerd is op Firefox. Het kopen van een gevestigde webbrowser met een flinke gebruikersbasis is simpeler dan het ontwikkelen een webbrowser vanaf nul. Liz McIntyre besloot daarom een oogje in het zijl te houden.

Ze ontdekte een verandering van eigenaar in Waterfox Limited op 13 december 2019. Michael Bland werd op die dag benoemd tot directeur van Waterfox Limited en de rol van Alex Kontos als directeur werd beëindigd. In System1 staat Michael Blend als voorzitter en medeoprichter. 

Alex vermeldde onlangs op een forum (Reddit) dat hij van plan was een bericht te publiceren op de Waterfox blog over de verandering van eigenaar. Volgens veel forumleden heeft hij veel te lang gewacht met het delen van deze verandering. Volgens zijn blogbericht “verandert er niets voor Waterfox”. Hij gaat naar eigen zeggen helpen met de ontwikkeling van de webbrowser.

Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de Startpage- en Waterfox-deal. Er lijkt een trend te ontstaan dat reclamebedrijven gevestigde privacysoftware- en platformen overkopen. Dit soort overnames worden lang stil gehouden. Soms worden er meerdere bedrijfsnamen als rookgordijn gebruikt. 

About Privacy raadt het gebruik van Startpage en Waterfox niet (langer) aan. Op onze browserpagina zie je een overzicht van browsers die wij zelf gebruiken.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!