Veilig online shoppen: e-mailaliassen om je tegen spam en datalekken te beschermen”

Online privacy en veiligheid zijn belangrijk in een tijd waarin datalekken en spam eerder regel dan uitzondering zijn. Het gebruik van e-mailaliasdiensten is een slimme en effectieve manier om je te beschermen tegen spam en datalekken. Hieronder leg ik je uit hoe je SimpleLogin en Apple’s Hide My Email kunt gebruiken om je privacy en veiligheid te verhogen, bijvoorbeeld wanneer je een online account aanmaakt bij een webshop.

Het is goed dat mensen steeds meer inzien dat het riskant is overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Hackers die zo’n wachtwoord te pakken krijgen, proberen vaak met dat wachtwoord ook toegang te krijgen tot andere accounts. Maar je kunt nog een stap verder gaan voor je veiligheid: gebruik verschillende e-mailadressen of -aliassen voor verschillende services. Zo bescherm je je ‘echte’ emailadres tegen lekken die ook andere accounts kunnen bedreigen.

Als je echte e-mailadres in verkeerde handen valt, kan dit leiden tot een toename van spam en gevaarlijke e-mails, en zelfs tot identiteitsdiefstal. Cybercriminelen kunnen je persoonlijke gegevens misbruiken, bijvoorbeeld om rekeningen op jouw naam te openen. Dit risico is vooral groot als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt. 

Wat je ook nog wel eens ziet is dat sommige webshops hun e-maillijsten verkopen aan de hoogste bieder, wat natuurlijk niet zou moeten gebeuren, maar het gebeurt wel. En dat bezorgt jou een hoop spam.


Een e-mailalias houdt je echte e-mailadres verborgen bij registraties, waardoor je privacy beter beschermd is tegen webshops en andere online diensten. Bovendien is dit makkelijker te realiseren dan je misschien denkt.

Een alias aanmaken

Ik zal je op een eenvoudige manier uitleggen hoe je e-mailaliassen kunt gebruiken, Ik gebruik hiervoor de dienst SimpleLogin als praktijkvoorbeeld. SimpleLogin biedt zowel gratis als betaalde abonnementen, afhankelijk van je behoeften. Natuurlijk zijn er ook andere diensten zoals Apple en DuckDuckGo die vergelijkbare oplossingen bieden voor het beheren van e-mailaliassen.

Laten we eens kijken hoe het gebruik van emailalliassen in zijn werk gaat.

Een alias aanmaken met Simplelogin

Laten we een praktijkvoorbeeld doorlopen om te illustreren hoe SimpleLogin werkt wanneer je een account aanmaakt bij een fictieve webshop, zoals “randomwebshop.nl”, en wat er gebeurt als je spam ontvangt of de alias betrokken raakt bij een datalek.

Stap 1: Een alias aanmaken om je te registreren

Stel, je wilt je registreren bij randomwebshop.nl om een aankoop te doen. In plaats van je echte e-mailadres te gebruiken, log je in op je SimpleLogin dashboard en maak je een nieuw alias aan. Je zou bijvoorbeeld “” kunnen kiezen als je alias. Dit adres is nu gekoppeld aan je echte e-mailadres, maar randomwebshop.nl ziet alleen het alias.

Stap 2: Registreren bij de webshop

Je vult het registratieformulier van randomwebshop.nl in en gebruikt “” als je contact e-mailadres. Alle communicatie van randomwebshop.nl zal naar dit alias worden gestuurd, dat vervolgens wordt doorgestuurd naar je echte e-mailadres.

Stap 3: Ontvangen van E-mails

Je ontvangt e-mails van randomwebshop.nl via het alias. Omdat SimpleLogin tracking scripts en spammers blokkeert, ontvang je alleen de e-mails zonder trackers. Je kunt mailtjes zelfs beantwoorden met je alias. 

Scenario 1: Je ontvangt spam

Stel dat het alias “” na verloop van tijd spam begint te ontvangen, mogelijk doordat de webshop je gegevens heeft gedeeld of door een datalek. In SimpleLogin heb je de optie om:

  1. Spamfilters in te schakelen, waardoor ongewenste mails worden gefilterd.
  2. Het alias te deactiveren of te verwijderen. Hierdoor stopt alle communicatie via dit specifieke alias naar je echte e-mailadres. Je kunt dan een nieuw alias aanmaken voor toekomstige interacties met de webshop of andere services.

Scenario 2: Je alias raakt betrokken bij een datalek

Als randomwebshop.nl een datalek meldt en jouw alias wordt gecompromitteerd, kun je eenvoudig:

  1. Het gelekte alias verwijderen vanuit je SimpleLogin dashboard.
  2. Een nieuw alias aanmaken voor verdere communicatie, mocht dat nodig zijn. Dit beperkt de schade, want de gelekte alias kan niet meer worden gebruikt om je echte e-mailadres te bereiken.
 

Hoe Apple's Hide My Email werkt

 

Voor gebruikers van Apple-apparaten biedt iCloud+ een handige functie genaamd Hide My Email:

  1. Ga naar je iCloud-instellingen op je Apple-apparaat.
  2. Maak een Alias: Kies voor Hide My Email (of verberg mijn e-mailadres)  en maak een nieuw alias aan. je kunt nog een label of notitie erbij zetten voor beter beheer.
  3. Gebruik je alias: Gebruik dit alias voor registraties. Je kunt het beheren via je Apple ID-instellingen.
 

Zo simpel is het.

Bescherm jezelf online

Een e-mailalias fungeert dus als een soort tussenpersoon tussen jou, je echte emailadres en de buitenwereld. Wanneer je je registreert bij een webshop of een andere online service, gebruik je vanaf nu een alias in plaats van je echte e-mailadres. Hierdoor blijft je hoofdadres verborgen voor de dienst en potentiële derden.

Wat gebeurt er nu na een datalek?

Stel, de webshop waarbij je geregistreerd bent, heeft een datalek. Als de cybercriminelen toegang krijgen tot de e-mailadressen in de database van de winkel, krijgen ze slechts een alias. Je kunt deze specifieke alias dan eenvoudig deactiveren of verwijderen. Hierdoor:

  • Wordt je echte e-mailadres niet blootgesteld.
  • Ontvang je geen spam of frauduleuze e-mails via die alias.
  • Blijven andere accounts waarvoor je verschillende aliassen hebt gebruikt, beschermd en onaangetast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn