Wat is ISO 27001 en hoe kan het de cyberveiligheid van je organisatie verbeteren?

De ISO 27001-norm is een reeks richtlijnen die organisaties helpt hun cyberbeveiliging te verbeteren. Het vertelt organisaties wat ze moeten doen om om hun informatie te beschermen tegen cyberdreigingen.

Stel je voor dat je een grote doos vol belangrijke papieren en foto’s hebt. Je wil die papieren en foto’s beschermen tegen dieven, dus zet je een groot, zwaar slot op de doos. De ISO 27001-norm is als een reeks instructies voor de keuze van het juiste slot en voor de goede werking van het slot. Er staat ook in wat je moet doen als iemand probeert in te breken.

Door de ISO 27001-norm te volgen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun belangrijke informatie veilig is. Het is zoiets als een goed alarmsysteem voor je grote doos met belangrijke spullen.

Wat omvat de ISO 27001-norm?

 

De norm omvat een groot aantal onderwerpen, waaronder risicobeheer, informatiebeveiligingsbeleid en de implementatie van beveiligingscontroles. Door de richtlijnen in de norm te volgen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun informatie wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang, gebruik, openbaarmaking, verstoring, wijziging of vernietiging.

De implementatie van de ISO 27001-norm vereist een aantal stappen. Eerst moeten organisaties hun huidige cyberbeveiligingspraktijken beoordelen en vaststellen welke gebieden verbetering behoeven. Vervolgens kunnen zij een plan ontwikkelen om deze zwakke punten aan te pakken en de nodige beveiligingsmaatregelen invoeren.

Bepaal de cyberveiligheid van je organisatie

Om de huidige cyberbeveiligingspraktijken te beoordelen en gebieden te identificeren die verbetering nodig hebben, kunnen organisaties de volgende stappen volgen:

1. Maak een lijst van alle belangrijke informatie die jouw organisatie veilig moet houden, zoals klantgegevens, financiële administratie en bedrijfsgeheimen.

2. Denk na over alle manieren waarop iemand zou kunnen proberen die informatie te stelen of te beschadigen, zoals het hacken van de computersystemen van jouw organisatie of het misleiden van je werknemers om hun wachtwoorden weg te geven.

3. Kijk naar de huidige cyberbeveiligingspraktijken van je organisatie, zoals de software die je gebruikt om alle computers te beschermen en de regels die je hebt ingesteld voor werknemers om te volgen.

4. Vraag enkele deskundigen, zoals cyberbeveiligingsadviseurs, om je organisatie te helpen uitzoeken of de huidige praktijken goed genoeg zijn om de belangrijke informatie veilig te houden. De deskundigen kunnen jouw organisatie ook ideeën geven voor het verbeteren van hun praktijken.

5. Maak een plan om eventuele problemen die je organisatie vindt op te lossen, en zorg ervoor dat het plan wordt opgevolgd.

Door deze dingen te doen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun belangrijke informatie veilig is voor criminelen die deze willen stelen of beschadigen. Het is zoiets als het controleren van de sloten op alle deuren en ramen om er zeker van te zijn dat je huis veilig is voor inbrekers.

iso 27001 cyberveiligheid

Neem vervolgens de juiste maatregelen

Welke specifieke beveiligingsmaatregelen een organisatie nodig heeft, hangt af van haar specifieke risico’s en behoeften. Enkele veel voorkomende beveiligingsmaatregelen die organisaties vaak nodig hebben om hun informatie te beschermen zijn:

* Toegangscontroles: Deze controles worden gebruikt om de toegang tot gevoelige informatie en systemen te beperken. Hierbij kan het gaan om het instellen van gebruikersaccounts en wachtwoorden, het gebruik van twee-factor authenticatie of het implementeren van rolgebaseerde toegangscontroles.

* Encryptie: Dit is het proces van het coderen van informatie zodat deze alleen toegankelijk is voor iemand met de juiste sleutel of het juiste wachtwoord. Encryptie kan helpen informatie te beschermen, zelfs als deze wordt onderschept door een onbevoegde partij.

* Firewalls: Een firewall is een beveiligingssysteem dat het inkomende en uitgaande netwerkverkeer controleert op basis van vooraf bepaalde beveiligingsregels. Het kan het netwerk van een organisatie helpen beschermen tegen ongeoorloofde toegang en aanvallen.

* Inbraakdetectie- en preventiesystemen: Deze systemen controleren het netwerk van een organisatie op verdachte activiteiten en kunnen de organisatie waarschuwen als een inbraak wordt ontdekt. Ze kunnen ook automatisch actie ondernemen om te voorkomen dat een inbraak slaagt.

* Antivirus- en malwarebescherming: Antivirussoftware is ontworpen om de uitvoering van malware, software die is ontworpen om computersystemen te beschadigen of te verstoren, op te sporen en te voorkomen. Antivirus- en malwarebescherming kan helpen de systemen van een organisatie te beschermen tegen aantasting door deze bedreigingen.

Zodra de beveiligingsmaatregelen zijn ingevoerd, moeten organisaties hun cyberbeveiligingspraktijken regelmatig controleren en evalueren om ervoor te zorgen dat deze doeltreffend zijn. Dit kan inhouden dat regelmatig audits en tests worden uitgevoerd om mogelijke kwetsbaarheden op te sporen.

ISO 27001 vermindert het risico van een cyberaanval

Al met al is de ISO 27001-norm een belangrijk instrument voor organisaties die hun cyberbeveiliging willen verbeteren. Door de richtlijnen in de norm te volgen, kunnen zij hun informatie beschermen en het risico van een cyberaanval verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn