Dit bericht is ook beschikbaar in: English

321 backup

Bescherm je gegevens met deze eenvoudige backup-methode

Als je belangrijke gegevens op je computer of andere apparaten hebt opgeslagen, weet je hoe belangrijk het is om deze gegevens te beschermen. Er kan altijd iets misgaan, zoals een computer die kapot gaat, een harde schijf die defect raakt of gegevens die per ongeluk worden verwijderd. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je gegevens voor altijd verloren gaan, tenzij je een recente backup hebt.

Daarom is het belangrijk om regelmatig backups te maken van je gegevens. Maar hoe weet je of je een goede backup hebt? Dat is waar de 3-2-1 backup methode binnenkomt.

De 3-2-1 backup methode is een eenvoudige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je altijd een recente kopie van je gegevens hebt en kunt herstellen. De methode stelt dat je minimaal drie kopieën van je gegevens moet maken, op twee verschillende media, waaronder één offline medium. Dit zorgt ervoor dat je altijd een backup hebt, zelfs als er iets misgaat met één van de media of als er iets gebeurt met de locatie waar de backups worden opgeslagen.

Bijvoorbeeld, je kunt één kopie van je gegevens op je computer opslaan, één kopie op een externe harde schijf en één kopie op een cloudopslagdienst. Zo heb je altijd een recente kopie van je gegevens die je kunt herstellen, ongeacht wat er gebeurt.

Het is ook belangrijk om je backups regelmatig te updaten, zodat je altijd een recente kopie van je gegevens hebt. Bijvoorbeeld, als je elke dag werkt met belangrijke gegevens, zou je elke dag een backup kunnen maken. Of als je minder vaak werkt met belangrijke gegevens, kun je bijvoorbeeld elke week of elke maand een backup maken. Op de mac kun je hiervoor Timemachine gebruiken, dan heb je hier geen omkijken meer naar.

Om je te helpen bij het maken van backups volgens de 3-2-1 methode, hier zijn een paar tips.

De 3-2-1 backup methode

  • Maak minimaal drie kopieën van je gegevens, op twee verschillende media, waaronder één offline medium. Dit zorgt ervoor dat je altijd een recente backup hebt, ongeacht wat er gebeurt
 
  • Maak gebruik van verschillende media voor je backups. Bijvoorbeeld, je kunt één kopie opslaan op je computer, één kopie op een externe harde schijf en één kopie op een cloudopslagdienst. Dit zorgt ervoor dat je altijd een backup hebt, zelfs als er iets misgaat met één van de media.
 
  • Zorg ervoor dat je één kopie van je gegevens op een offline medium opslaat. Dit kan bijvoorbeeld een externe harde schijf zijn die je niet altijd aan je computer hebt aangesloten, of een USB-stick die je op een veilige plek bewaart. Dit zorgt ervoor dat je ook een backup hebt als er iets gebeurt met de locatie waar je backups normaal gesproken worden opgeslagen. Vraag een betrouwbare familielid om jouw disk te bewaren bewaren bijvoorbeeld. Zorg altijd dat deze disk versleuteld is.
 
  • Zorg ervoor dat je regelmatig updates maakt van je backups. Hoe vaak je dit doet, hangt af van hoe vaak je werkt met belangrijke gegevens. Maak bijvoorbeeld elke dag een backup als je elke dag werkt met belangrijke gegevens, of maak elke week of elke maand een backup als je minder vaak werkt met belangrijke gegevens.
 

Veilig in de cloud

Kies een betrouwbare cloudservice, dus geen gratis service zoals Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive. Deze diensten zijn over het algemeen wel veilig, maar minder goed tot slecht voor je privacy. Apple heeft onlangs aangekondigd dat ze iCloud backups gaan beveiligen met end-to-end encryptie. Dat maakt deze dienst weer iets betrouwbaarder.

Qua privacy raden we aan om Nextcloud of Tresorit te gebruiken. Deze diensten zijn relatief prijzig, maar wel bewezen betrouwbaar. Tresorit maakt gebruik van end-to-end encryptie. Tresorit heeft geen toegang tot jouw gegevens.

Vergeet niet dat een back-up over het algemeen privacygevoelige en persoonlijke gegevens bevat. Niet alleen (genante) foto’s van jezelf en je familie, maar ook bankgegevens, berichten en gevoelige gegevens. Beter investeer je in een goede back-up oplossing.

Cryptomator

Mocht je dan toch Google Drive of iCloud willen gebruiken dan is er nog een oplossing beschikbaar. Cryptomator versleutelt bestanden lokaal op je computer of je smartphone voordat ze worden geüpload naar een cloud-opslag. Zo kan niemand (zelfs Google niet) je gegevens bekijken of misbruiken. Het is wat ons betreft de beste en veiligste manier om toch een gratis Cloud-dienst te gebruiken. Cryptomator is gratis en open source software. Geen achterdeurtjes en geen registratie nodig.

Cryptomator

Waarom moet ik trouwens 1 back-up buiten de deur bewaren?

We willen je niet bang maken, maar overstromingen, branden en diefstal komen nu eenmaal voor. Wanneer je je externe harde schijf uit gemak aan je computer laat hangen in dezelfde ruimte en er gebeurt iets ernstigs, ben je in een klap al je data kwijt. Een voortdurend bijgewerkte kopie van je gegevens die zich niet op dezelfde locatie bevindt is dus belangrijk voor de bescherming van je bestanden.

ARTIKEL DELEN

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten! 

New! Choose your language