321 backup

De 3-2-1 Back-up Methode

Een 3-2-1 methode betekent dat je ten minste 3 kopieën van je gegevens maakt, waarvan 2 lokaal op verschillende media (lees: verschillende apparaten), en ten minste 1 kopie offsite.

Ik gebruik “vakantiefoto.jpg” als voorbeeld voor dit scenario. Vakantiefoto.jpg staat op de harde schijf van je computer. Dat is één kopie van de gegevens. Je hebt ook een externe harde schijf die je gebruikt om automatisch een back-up te maken van je gehele computer (bijvoorbeeld via Time-machine). Vakantiefoto.jpeg wordt ook in die back-up meegenomen. Dat is een tweede kopie, op een ander apparaat of medium. Daarnaast heb je ook een online back-up oplossing. De online back-up scant voortdurend je computer en uploadt je gegevens offsite naar de cloud. Vakantiefoto.jpg is ook inbegrepen in deze upload, en dat is de derde kopie van jouw gegevens.

Drie back-ups, twee lokaal, en een back-up offsite: 3-2-1 dus.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om -ipv een cloudoplossing- een derde back-up te maken op een externe harde schijf en die (encrypted) bij een vriend of familielid neer te leggen. Iets omslachtiger, maar wel lekker old-skool.

Veilig in de cloud

Kies een betrouwbare cloudhoster, dus geen gratis service zoals Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive of Apple iCloud. Deze diensten zijn over het algemeen wel veilig, maar minder goed tot slecht voor je privacy.

About Privacy raadt aan om Nextcloud of Tresorit te gebruiken. Deze diensten zijn relatief prijzig, maar wel bewezen betrouwbaar. Tresorit maakt gebruik van end-to-end encryptie. Tresorit heeft geen toegang tot jouw gegevens.

Vergeet niet dat een back-up over het algemeen privacygevoelige en persoonlijke gegevens bevat. Niet alleen (genante) foto’s van jezelf en je familie, maar ook bankgegevens, berichten en gevoelige gegevens. Beter investeer je in een goede back-up oplossing.

Cryptomator

Mocht je dan toch Google Drive of iCloud willen gebruiken dan is er nog een oplossing beschikbaar. Cryptomator versleutelt bestanden lokaal op je computer of je smartphone voordat ze worden geüpload naar een cloud-opslag. Zo kan niemand (zelfs Google niet) je gegevens bekijken of misbruiken. Het is wat mij betreft de beste en veiligste manier om toch een gratis Cloud-dienst te gebruiken. Cryptomator is gratis en open source software. Geen achterdeurtjes en geen registratie nodig.

Cryptomator

Waarom moet ik trouwens 1 back-up offsite bewaren?

Ik wil je niet bang maken, maar overstromingen, branden en diefstal komen nu eenmaal voor. Wanneer je je externe harde schijf uit gemak aan je computer laat hangen in dezelfde ruimte en er gebeurt iets ernstigs, ben je in een klap al je data kwijt. Een voortdurend bijgewerkte kopie van je gegevens die zich niet op dezelfde fysieke locatie bevindt is dus essentieel voor de bescherming van je bestanden.

ARTIKEL DELEN

Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten!