redenen om whatsapp

5 redenen om WhatsApp niet te gebruiken

Begin vorig jaar heb ik WhatsApp van mijn telefoon verwijderd. Dit waren de 5 belangrijkste redenen.

1. WhatsApp is eigendom van Facebook

Facebook haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de exploitatie van gebruikersgegevens. Daarnaast voert het bedrijf regelmatig studies uit over het gedrag van zijn gebruikers. Hieronder een paar voorbeelden.

Emotionele beïnvloeding op grote schaal:  Facebook datawetenschappers manipuleerden de nieuwsfeeds van bijna 690.000 gebruikers, waarbij sommige van hen meer positieve en andere meer negatieve updates lieten zien. Dit alles om te zien hoe het de stemmingen van de gebruikers beïnvloedde. 😮

Zelfcensuur: Facebook heeft elk bericht van meer dan vijf tekens gevolgd dat niet binnen 10 minuten is gepost. 71 procent van de gebruikers deed aan “zelfcensuur”. Ze typte opmerkingen die ze nooit hebben gepost. Vele anderen bewerkten hun berichten alvorens het naar het sociale netwerk te sturen. Het feit dat Facebook een record heeft van niet alleen wat je post, maar ook wat je niet post, is op zijn minst verontrustend.

Emotionele beïnvloeding van vrienden: Facebook probeerde uit te vinden of je emotionele toestand de emotionele toestand van je vrienden beïnvloedt. Ze keken naar de statusupdates van een miljoen gebruikers, zowel positief als negatief, en keken vervolgens naar de positiviteit of negativiteit van de posts van de 150 miljoen vrienden van die gebruikers.

Facebook laat gebruikers onvrijwillig en in het geheim deelnemen aan experimenten die onethisch en griezelig zijn. Dit was voor mij reden genoeg om geen gebruik meer te maken van Facebook producten.

2. WhatsApp vezamelt Metadata

WhatsApp geeft aan dat ze de inhoud van je communicatie niet lezen of beluisteren en alleen metadata verzamelen. Zo word je als consument gerustgesteld totdat je beseft wat metadata precies is. Het feit dat Whatsapp gebruik maakt van end-to-end encryptie geeft veel gebruikers een vals gevoel van privacy.

"Metagegevens vertellen je absoluut alles over iemands leven. Als je genoeg metadata hebt, heb je de inhoud van een bericht niet nodig"

Steward Baker

Metadata is altijd een wazige, niet zozeer begrepen term geweest. Metadata zijn niet letterlijk de inhoud van je tekstberichten, maar de gegevens over je communicatie. Het is eigenlijk een registratie van je activiteiten. Om veel over een persoon te weten te komen hoeft Facebook dus niet direct de inhoud je WhatsApp berichten te lezen, Facebook heeft genoeg aan je metadata.

Voorbeeld uit een artikel van EFF:

  • Facebook kan zien dat je om 2:24 uur een vriend hebt gebeld en 18 minuten hebt gesproken. Maar ze weten niet waar je het over had.
  • Facebook kan zien dat je een gynaecoloog hebt gebeld, een half uur hebt gesproken en later die dag het lokale nummer van het geplande ouderschap hebt gebeld. Maar niemand weet waar je het over had.
  • Facebook kan zien dat je met een HIV-testdienst hebt gesproken, toen met je dokter, en toen met je zorgverzekeraar in hetzelfde uur. Maar ze weten niet wat er besproken is.

WhatsApp kan gegevens verzamelen wanneer, waar, hoe lang en met wie je communiceert. Daarnaast verzamelt de app informatie over je OS, browserinformatie (denk aan je zoekgeschiedenis op gesynchroniseerde apparaten), IP-adres, mobiele netwerkgegevens en telefoonnummer.

Als je WhatsApp slechts één keer installeert en opent, verzamelt het gegevens zoals je operator, de unieke identificatie van je telefoon, je geschatte locatie (stad waar je jezelf bevindt), welke apps je hebt geïnstalleerd, enz.

Metadata biedt voldoende context om de meest intieme details van je leven te leren kennen.

3. Je data wordt "voor eeuwig" opgeslagen

Met alle feiten op tafel is het veilig om aan te nemen dat jouw gegevens worden opgeslagen op de servers van WhatsApp en dat jouw communicatie binnen de app permanent is. Dat betekent dat zelfs het gênante bericht dat je naar je vriend hebt gestuurd en vervolgens onmiddellijk hebt verwijderd, voor altijd (versleuteld) op de servers van WhatsApp wordt opgeslagen.

Let op: als je een back-up maakt van je WhatsApp-chatgeschiedenis met iCloud of Google Drive, worden je gesprekken onversleuteld verstuurd naar de servers van Apple of Google. Dit is een privacy risico.

4. Facebook en privacy gaan helaas niet samen

Facebook heeft een op advertenties gebaseerde inkomstenmodel. De prijs die adverteerders aan Facebook willen betalen om de privacy van gebruikers te verlagen is veel hoger dan de prijs die de meeste consumenten bereid zijn aan Facebook te betalen om hun privacy te beschermen. Zelfs al zou Zuckerberg zijn bedrijf écht willen omvormen tot een privacyvriendelijke organisatie, laat het verdienmodel dat niet toe.

5. Er is een heel goed alternatief voor WhatsApp

Signal is een veilige en privacyvriendelijke chat-app en werkt nagenoeg hetzelfde als Whatsapp

  • Er is een desktopversie beschikbaar
  • End-to-End encryptie
  • Gebruikersvriendelijk
  • Privacyvriendelijk
  • Steeds meer mensen gaan Signal gebruiken

De meeste mensen zitten nu nog op WhatsApp en het is een uitdaging om je vrienden over te halen om Signal te gebruiken. Daarom probeer ik mijn familie en vrienden ook niet (meer) te “overtuigen”. Ik ben gewoon gestopt met het gebruiken van WhatsApp. Als iemand iets van mij nodig heeft, geef ik aan dat ze me kunnen bereiken via Signal. Ik vertel ze dat Signal hetzelfde werkt als WhatsApp en gratis is. Bovendien hoeven je vrienden niet meteen te stoppen met het gebruik van WhatsApp als ze dat niet willen. Signal en WhatsApp zijn prima naast elkaar te gebruiken.

Als iemand niet de moeite neemt om een gratis app te installeren om mij te contacteren zal het berichtje niet zo belangrijk zijn.

Deel vooral ook dit artikel.

Bonus: reden om te stoppen met WhatsApp en Facebook

Laten we ook dit gesprek niet vergeten tussen Mark Zuckerberg en een studievriend in 2004.

Zuck: Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard

Zuck: Just ask.

Zuck: I have over 4,000 emails, pictures, addresses, SNS

[Redacted Friend’s Name]: What? How’d you manage that one?

Zuck: People just submitted it.

Zuck: I don’t know why.

Zuck: They “trust me”

Zuck: Dumb fucks.

Misschien was Mark wel aan het opscheppen, of had hij wat biertjes gedronken. 

Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten! 

Mogen we je iets vragen voordat je gaat?

About Privacy is een site zonder winstoogmerk. Delen is voor ons onbetaalbaar! ❤️

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin