vpn privacy

Wat is de beste VPN provider?

Virtual Private Networks worden het meest gebruikt door bedrijven om gevoelige gegevens te beschermen, maar ook het gebruik van een persoonlijk VPN wordt steeds populairder. Dit artikel legt uit wat een VPN is en waarom Mullvad volgens ons op dit moment de beste VPN provider is

Wat is een VPN?

Een VPN, of Virtual Private-Network, is een verbindingsmethode tussen jouw apparaat en het internet. Een VPN creëert een versleutelde¹  verbinding tussen je computer/device en een VPN-server. Deze versleutelde verbinding kun je beschouwen als een beveiligde “tunnel”. 
beste vpn

Voordelen VPN

1. Verbergen IP adres
Elk apparaat dat verbinding maakt met het internet heeft een uniek IP-adres. Zonder VPN is alles wat je online doet, traceerbaar naar je fysieke locatie en het apparaat dat je gebruikt (via het IP-adres van het apparaat). Door het gebruik van een VPN wordt je eigen IP-adres gemaskeerd door het VPN. Het VPN maskeert namelijk jouw IP adres met het IP adres van de VPN server in het tunneling proces. Dat IP-adres wordt gedeeld met duizenden andere VPN-gebruikers en daardoor is het vrijwel onmogelijk om jouw internetactiviteiten terug te traceren.

2. Versleuteling van je communicatie
Een goede VPN maakt gebruik van sterke encryptie om je gegevens te beschermen. Encryptie is het versleutelen van informatie om te voorkomen dat onbevoegden deze  informatie kunnen lezen. Dankzij deze encryptie kun je gebruik maken van (onveilige) Wi-Fi-hotspots zoals luchthavens en cafés, wetende dat je wachtwoorden, e-mails, foto’s, bankgegevens en andere gevoelige informatie niet kunnen worden onderschept. Alles dat onderschept wordt is sowieso onleesbaar dankzij sterke encryptie.

3. Gecensureerde websites deblokkeren
Als bepaalde diensten zoals Facebook, Twitter, Skype, YouTube en Gmail geblokkeerd zijn door een land (overheid), school of werkgever kun je deze via een VPN-verbinding vaak alsnog benaderen.

4. Meer privacy en veiligheid
Zonder een VPN kan een ISP (internet service provider zoals KPN of Ziggo) jouw online activiteiten eenvoudig monitoren en registreren zoals de sites die je bezoekt, opmerkingen die je maakt, social media interacties, voorkeuren etc. In veel landen zijn internetproviders nu verplicht om gebruikersgegevens en browsingactiviteiten te registreren. 

Wanneer je een VPN gebruikt, kan jouw internetprovider alleen zien dat je online bent en verbonden met een VPN-server. Jouw informatie is versleuteld en beveiligd, waardoor deze onleesbaar is voor derden.

5. Veiliger onderweg
Met een VPN zijn openbare WiFi-hotspots weer veilig in het gebruik, dankzij de veilige encryptie die jouw gegevens beschermt. Het gebruik van openbare WiFi zonder VPN is riskant omdat hackers openbare draadloze hackers kunnen gebruiken om je identiteit, creditcards, bankrekeningen, wachtwoorden, enz. te stelen. Een VPN versleutelt deze gegevens en beschermt je tegen derden en hackers.

Ben je helemaal anoniem met een VPN?

Nee, op internet ben je nooit 100% anoniem. Wanneer je gebruik maakt van een VPN-verbinding weet je interprovider (ISP) dat je gebruik maakt van VPN-dienst. Ze kunnen echter niet meer zien welke websites je bezoekt en wat je aan data verstuurt.

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop iemand online kan worden gedeanonimiseerd, bijvoorbeeld door middel van vingerafdrukken van de browser.  Lees in dit artikel wat je kunt doen om je privacy beter te kunnen beschermen online.

Wat is de beste VPN provider?

Met welke reden je ook een VPN wil,  je wil altijd weten of de dienst die je kiest betrouwbaar is en je gegevens niet in gevaar brengt. Kies nooit voor een gratis VPN aanbieder! 

Voordelen Mullvad

1. Simpele registratie

In letterlijk 2 seconden kunt je een account aanmaken zonder dat je iets hoeft op te geven – geen naam, geen e-mailadres, geen persoonlijke informatie van welke aard dan ook. Dit komt omdat Mullvad gebruik maakt van een token gebaseerd systeem en dat is prettig voor iedereen die zich bezighoudt met privacy.

2 . Strikt No-logging beleid

Als het gaat om privacy, is het goed om aandacht te besteden aan logs en logging policies.

Er zijn verschillende soorten VPN-logboeken:

Gebruik (browsing) logs – Deze logs bevatten in principe alles wat je online doet: browsegeschiedenis, tijden, IP-adressen, metadata, enz. Tenzij je een gratis VPN gebruikt, is de VPN-dienst waarschijnlijk niet in staat om gebruikslogboeken bij te houden.
Verbindingslogboeken – Verbindingslogboeken bevatten meestal data, tijden, verbindingsgegevens en soms IP-adressen. Meestal worden deze gegevens gebruikt voor het optimaliseren van het VPN-netwerk en het mogelijk oplossen van gebruikersproblemen of ‘gebruiksvoorwaarden’. De sleutel hier is het lezen van de kleine lettertjes om te zien hoe de gegevens worden beveiligd en hoe regelmatig ze worden verwijderd.
Geen logs – Hoewel er veel VPN’s zijn die beweren ‘geen logs’ te bewaren, zijn er maar een paar waarvan dat in praktijktesten daadwerkelijk is vastgesteld.

Mullvad registreert niets dat kan worden gekoppeld aan de activiteit van een genummerde account:

-geen registratie van verkeer
-geen registratie van DNS-verzoeken
-geen registratie van verbindingen, ook niet wanneer deze worden gemaakt, wanneer de verbinding wordt verbroken, voor hoe lang, of enige vorm van tijdstempel.
-geen registratie van IP-adressen
-geen registratie van de bandbreedte van de gebruiker
-geen registratie van rekeningactiviteiten

3. Verschillende betaalmogelijkheden

Mullvad biedt meerdere betaalmethoden, waaronder contant geld en Bitcoin (hoewel sommigen zullen opmerken dat Bitcoin niet volledig anoniem is).

4. Marketing en Affiliate
Veel productrecensies die je op het internet kunt vinden zijn betaalde advertenties die vermomd zijn als onbevooroordeelde beoordelingen. Soms, hoe meer een bedrijf betaalt, hoe gunstiger hun product of dienst wordt beoordeeld.

Vanuit het oogpunt van de consument maakt dit het moeilijk – zo niet onmogelijk – om te weten wanneer een recensie echt is en wanneer het een advertentie in vermomming is.

Mullvad betaalt niemand om over Mullvad te schrijven – goed of slecht. Ze betalen ook niet voor links naar hun website.

About Privacy krijgt (en wil) dus ook geen vergoeding voor deze “review”. 

5. Prijs
Mullvad VPN kost 5 euro per maand. Ze doen niet mee aan black friday aanbiedingen of zoiets dergelijks.

Nadelen Mullvad

Rechtsgebied
De laatste jaren zijn er bepaalde onthullingen gedaan over de massabewakingsprogramma’s van verschillende landen over de hele wereld. Deze landen staan bekend als de vijf, negen en veertien ogen. Deze landen bespioneren niet alleen hun eigen burgers, maar ook elkaar en wisselen notities uit om de overheidsbeperkingen op de macht te omzeilen.

Helaas is Mullvad gevestigd in Zweden, een van die 14 landen. In feite is Zweden uitzonderlijk actief en wordt het land beschouwd als een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van informatie-uitwisseling.

Is dit een probleem?
Nee, om je bij Mullvad te registreren hoef je bijna geen persoonlijke informatie prijs te geven. Mullvad voert daarnaast een strikt no-logging beleid. Dit zorgt ervoor dat je data en surfgedrag niet wordt vastgelegd, en dus niet getraceerd kan worden. Daarnaast heeft Mullvad Bitcoin als betalingsmogelijkheid.

[¹]  Met een “privacy gerichte” betrouwbare VPN service is je verbinding versleuteld. Kies nooit voor een gratis VPN service.


Het gebruik van een VPN-provider zal je niet anoniem maken, maar het zal je in bepaalde situaties meer privacy geven. Een VPN is geen hulpmiddel voor illegale activiteiten. About Privacy streeft ook niet naar anonimiteit, maar naar privacy.

ARTIKEL DELEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten!