Een VPN of Virtual Private Network wordt gebruikt door om gevoelige gegevens te beschermen. Dit artikel legt uit wat een VPN is en waarom Mullvad volgens ons op dit moment de beste VPN provider is
Update jan 2023
Wat is een VPN?
Een VPN, of virtual private network, is een manier om veilig en privé verbinding te maken met het internet. Het creëert een privé, gecodeerde verbinding tussen je toestel en het internet, zodat jouw online activiteiten en gegevens beschermd zijn tegen nieuwsgierige ogen. Zie het als een beveiligde tunnel waar je gegevens doorheen reizen, zodat ze beschermd zijn tegen inmenging van buitenaf. Het kan ook je IP-adres en locatie maskeren, waardoor je online meer anonimiteit en privacy krijgt.
Voordelen VPN
1. Verbergen IP adres
Wanneer je verbinding maakt met een VPN, creëert deze een beveiligde verbinding met een server van het VPN-bedrijf. Jouw toestel stuurt vervolgens al zijn internetverkeer via deze verbinding naar de VPN-server. De VPN-server is zo een soort tussenpersoon die jou veilig verbindt met de websites en online diensten die je wilt gebruiken. Omdat je internetverkeer via de VPN-server loopt, ziet elke website of dienst die je gebruikt het IP-adres van de VPN-server in plaats van jouw eigen IP-adres. Zo wordt het moeilijker voor websites, adverteerders of hackers om jouw online activiteiten of locatie te volgen.
2. Versleuteling van je communicatie
Een goede VPN maakt gebruik van sterke encryptie om je gegevens te beschermen. Encryptie is het versleutelen van informatie om te voorkomen dat anderen deze informatie kunnen lezen. Dankzij deze encryptie kun je gebruik maken van (onveilige) Wi-Fi-hotspots zoals luchthavens en cafés, want je weet dat je wachtwoorden, e-mails, foto’s, bankgegevens en andere gevoelige informatie niet kunnen worden onderschept. Alles dat onderschept wordt is sowieso onleesbaar dankzij de sterke encryptie.
3. Websites en diensten deblokkeren
VPN’s kunnen worden gebruikt om blokkades van websites zoals Netflix te omzeilen door je verbinding te laten maken met een server op een andere locatie. Wanneer je verbinding maakt met een VPN, kunt je kiezen met welke server je verbinding wilt maken. Door verbinding te maken met een server in een ander land, kun je het doen voorkomen alsof je jezelf in dat land bevindt en toegang krijgen tot inhoud die alleen in dat land beschikbaar is.
Als bepaalde diensten zoals Facebook, Twitter, Skype, YouTube en Gmail geblokkeerd zijn door een land (overheid), school of werkgever kun je deze via een VPN-verbinding vaak alsnog benaderen.
4. Meer privacy en veiligheid
Zonder een VPN kan een ISP (internet service provider zoals KPN of Ziggo) jouw online activiteiten eenvoudig monitoren en registreren zoals de sites die je bezoekt, opmerkingen die je maakt, social media interacties, voorkeuren etc. In veel landen zijn internetproviders nu verplicht om gebruikersgegevens en browsingactiviteiten te registreren.
Wanneer je een VPN gebruikt, kan jouw internetprovider alleen zien dat je online bent en verbonden met een VPN-server. Je informatie is versleuteld en beveiligd, waardoor deze onleesbaar is voor derden.
5. Veiliger onderweg
Met een VPN zijn openbare WiFi-hotspots weer veilig in het gebruik, dankzij de veilige encryptie die jouw gegevens beschermt. Het gebruik van openbare WiFi zonder VPN is riskant omdat hackers openbare draadloze hackers kunnen gebruiken om je identiteit, creditcards, bankrekeningen, wachtwoorden, enz. te stelen. Een VPN versleutelt deze gegevens en beschermt je tegen derden en hackers.
Ben je helemaal anoniem met een VPN?
Nee, op internet ben je nooit 100% anoniem. Wanneer je gebruik maakt van een VPN-verbinding weet je interprovider (ISP) bijvoorbeeld dat je gebruik maakt van VPN dienst. Ze kunnen echter niet meer zien welke websites je bezoekt en wat je aan data binnenkrijgt en verstuurt.
Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop iemand online kan worden herkend en gedeanonimiseerd, bijvoorbeeld door middel van browser fingerprinting. Lees in dit artikel wat je kunt doen om je privacy beter te kunnen beschermen online.
Wat is de beste VPN provider?
Met welke reden je ook een VPN wil, je moet altijd checken of de dienst die je kiest betrouwbaar is en je gegevens niet in gevaar brengt. Kies nooit voor een gratis VPN aanbieder! Een uitzondering op deze regel is de proton VPN.
Voordelen Mullvad
1. Simpele registratie
In letterlijk 2 seconden kunt je een account aanmaken zonder dat je iets hoeft op te geven – geen naam, geen e-mailadres, geen persoonlijke informatie van welke aard dan ook. Dit komt omdat Mullvad gebruik maakt van een token gebaseerd systeem en dat is prettig voor iedereen die zich bezighoudt met privacy.
2 . Strikt No-logging beleid
Als het gaat om privacy, is het goed om aandacht te besteden aan logs en logging policies. Mullvad belooft:
-geen registratie van verkeer
-geen registratie van DNS-verzoeken
-geen registratie van verbindingen, ook niet wanneer deze worden gemaakt, wanneer de verbinding wordt verbroken, voor hoe lang, of enige vorm van tijdstempel.
-geen registratie van IP-adressen
-geen registratie van de bandbreedte van de gebruiker
-geen registratie van rekeningactiviteiten
3. Verschillende betaalmogelijkheden
Mullvad biedt meerdere betaalmethoden, waaronder contant geld en Bitcoin (hoewel sommigen zullen opmerken dat Bitcoin niet volledig anoniem is).
4. Marketing en Affiliate
Veel productrecensies die je op het internet kunt vinden zijn betaalde advertenties die vermomd zijn als onbevooroordeelde beoordelingen. Soms, hoe meer een bedrijf betaalt, hoe gunstiger hun product of dienst wordt beoordeeld.
Vanuit het oogpunt van de consument maakt dit het moeilijk – zo niet onmogelijk – om te weten wanneer een recensie echt is en wanneer het een advertentie gewoon een geldkoe is.
Mullvad betaalt niemand om over Mullvad te schrijven. Ze betalen ook niet voor links naar hun website.
About Privacy krijgt (en wil) dus ook geen vergoeding voor deze “review”.
5. Prijs
Mullvad VPN kost 5 euro per maand. Ze doen niet mee aan black friday aanbiedingen of zoiets dergelijks.
Nadelen Mullvad
De laatste jaren zijn er bepaalde onthullingen gedaan over de massasurveillanceprogramma’s van verschillende landen over de hele wereld. Deze landen staan bekend als de vijf, negen en veertien ogen. Deze landen bespioneren niet alleen hun eigen burgers, maar ook elkaar en wisselen informatie uit. Mullvad gevestigd in Zweden, een van die 14 landen.
Is dat een probleem?
Zweden wordt over het algemeen beschouwd als een land met een strenge wet- en regelgeving inzake privacy. De Zweedse grondwet bevat een clausule die de vrijheid van meningsuiting en het briefgeheim garandeert, en die is gebruikt om de privacyrechten van Zweedse burgers te beschermen.
Zweden wordt gezien als toonaangevend op gebieden als gegevensbescherming en privacyvriendelijke technologieën, en als een voorbeeld voor andere landen.
Zoals in veel landen verandert de wetgeving echter voortdurend, en de privacywetgeving in Zweden is niet immuun voor de wereldwijde trend van massasurveillance en gegevensverzameling.
Maar om je bij Mullvad te registreren hoef je bijna geen persoonlijke informatie prijs te geven. Mullvad voert daarnaast een strikt no-logging beleid. Dit zorgt ervoor dat je data en surfgedrag niet worden vastgelegd en dus niet getraceerd kan worden. Daarnaast heeft Mullvad verschillende privacyvriendelijke betalingsmogelijkheden.
[¹] Met een “privacy gerichte” betrouwbare VPN service is je verbinding versleuteld. Kies nooit voor een gratis VPN service.
Het gebruik van een VPN-provider zal je niet anoniem maken, maar het zal je in bepaalde situaties meer privacy geven. Een VPN is geen hulpmiddel voor illegale activiteiten. About Privacy streeft ook niet naar anonimiteit, maar naar privacy.