Schermtijd instellen op de iPhone of iPad van je kind

Kinderen hebben het maar druk tegenwoordig. Ze moeten (naar eigen zeggen) Whatsappen, Instagrammen, YouTuben en Snapchatten om een beetje bij te blijven. Om smartphoneverslaving tegen te gaan heeft Apple de functie schermtijd geïntroduceerd. Zo stel je bijvoorbeeld in dat ze hun iPhone of iPad vanaf 20:00 uur niet meer kunnen gebruiken. Dat voorkomt naast verslaving ook een hoop witte gezichtjes in de ochtend.

Kies een methode

Je kunt schermtijd op je eigen (iOS) toestel instellen via gezinsdeling of rechtstreeks op het apparaat van je kind. De rest van de stappen zijn hetzelfde.

Methode 1: Via gezinsdeling

Schakel eerst de functie ‘delen met gezin’ in. 

Ga op je iPhone, iPad of iPod touch naar Instellingen > [je naam]. Tik vervolgens op Gezinsdeling instellen > Aan de slag en volg de stappen op het scherm. 

Of kies methode 2. 

Instellen schermtijd 1

Methode 2: Rechtstreeks op het apparaat van je kind

Ga op het apparaat van je kind naar Instellingen > Schermtijd > Schakel schermtijd in > Ga door > Dit is de iPhone van mijn kind

Schermtijd instellen 2

Stap 1 Apparaatvrije tijd

Het gebruik van de smartphone of tablet leidt volgens het RIVM  tot slaaptekort bij kinderen. Hier kun je instellen tussen welke tijden je kind zijn apparaat wel en niet mag gebruiken. Selecteer bij start wanneer de apparaatvrije tijd moet ingaan en bij stop wanneer het feest weer mag beginnen.Als je een keuze hebt gemaakt druk je op > Stel apparaatvrije tijd in
Schermtijd instellen 3

Stap 2 Applimieten

Hier kun je per appcategorieën tijdslimieten instellen. Standaard is ‘alle apps en categorieën’ geselecteerd. Je kunt hier dus bepalen hoeveel tijd je kind per dag (in totaal) naar het schermpje mag turen.

Selecteer alle apps en categorieën (aanbevolen), of kies handmatig de categorieën.
Scroll naar beneden > Tijdsduur > stel in > kies gewenste tijd > Stel applimiet in

Instellen iphone kind
Instellen iphone kind 2

Stap 3 Materiaal en privacy

Dan verschijnt er een scherm dat aangeeft dat je (later) ook bepaalde materiaal en privacysettings kunt instellen. Hier kun je gewoon door klikken om vervolgens een cijfercode in te stellen.Het geheimhouden van deze cijfercode is misschien wel de grootste uitdaging. Je kind zal proberen om dit wachtwoord met James Bond-achtige technieken te ontfutselen. Bereid je voor op sluwe interviewtechnieken en gecamoufleerde observatieposten. Let vooral op dat je niet met vette vingers de code intoetst, want kinderen zijn wat dat betreft net een forensisch instituut.
privacyinstellingen
Schermtijd

Extra instellingen

Na het instellen van schermtijd kun je in het hoofdscherm in de gaten houden hoeveel tijd je kind aan bepaalde apps besteedt (gun ze ook wat privacy) en daarnaast zijn er nog meer instelmogelijkheden.
overzicht schermtijd

Apparaatvrije tijd
Hier kun je instellen dat je kind op bepaalde dagen meer of minder schermtijd krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je kind doordeweeks om 20.00 niet meer op het apparaat mag maar in het weekend gun je ze een uurtje extra.

Applimieten
Met applimieten kun je dagelijkse tijdslimieten instellen voor apparaatcategorieën en apps. 

Altijd toegestaan
Het kan zijn dat je je kind toch onbeperkt toegang wilt geven tot een bepaalde app zoals een sportieve gezondheidsapp bijvoorbeeld. Dat kun je hier instellen.

Beperkingen voor materiaal en privacy Niet onbelangrijk. Hier kun je onder andere privacysettings instellen. Zo kun je locatievoorzieningen en reclame uitzetten bijvoorbeeld. Neem de settings op je eens rustig door. 

Je kind extra tijd geven

Stel je kind is een goede onderhandelaar. De auto is gewassen en na een pittige onderhandeling zijn jullie overeengekomen dat je kind daarvoor 1 uur langer mag Instagrammen. 

Klik op de app > vraag om meer tijd > Voer toegangcode schermtijd in > choose wisely

tijdslimiet 1
tijdlimiet 2
tijdslimiet instagram

Kijk voor meer informatie over het instellen van schermtijd of gezinsdeling op de website van Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn