iOS 14: 7 privacy verbeteringen die jouw privacy beter beschermen

Apple’s iOS 14 is een geweldige stap voor de privacy van de iPhone gebruiker. Wij zetten 7 privacy verbeteringen voor je op een rij.

Als je iets positiefs schrijft over Apple loop je natuurlijk wel de kans om te worden betiteld als een Apple fanboy. Toch kunnen we de aankomende update van het mobiele besturingssysteem van Apple niet negeren. Het is volgestopt met privacy verbeteringen. De privacy purist zal nog steeds kiezen voor een dumbphone of een mobiel waarop LineageOS o.i.d. draait, maar voor de gemiddelde consument is iOS 14 een belangrijke stap naar meer privacy. 

1. Duidelijke privacy-informatie in de App Store

Apple eist van ontwikkelaars dat ze een overzicht van het privacybeleid van hun programma’s overzichtelijk op hun pagina’s in de App Store weergeven, zodat gebruikers dit kunnen bekijken voordat ze het downloaden. 

iOS 14 privacy appstore
Privacy informatie in een gemakkelijk te lezen formaat. Daar houden we van!

2. Niet elke app heeft zomaar toegang tot je exacte locatie

Je kunt met je iPhone al specifieke apps blokkeren voor het bijhouden van je locatie, maar met de nieuwste iOS-versie kun je nu ook een geschatte locatie delen met apps in plaats van ze toegang te geven tot je exacte geolocatiecoördinaten bij het verlenen van toegang tot de locatie.

3. Een indicator laat zien of de microfoon/camera is geactiveerd

iPhone-gebruikers zien nu een gele of groene stip in de statusbalk wanneer hun microfoon of camera in gebruik of aan het opnemen is.

Zo ontdekte verschillende iOS 14-bètatesters dat zij de ‘camera aan’-indicator zagen wanneer zij gebruikmaakten van Instagram. Het groene icoontje geeft aan dat een app toegang heeft tot de camera, maar bij Instagram verschijnt icoontje ook als gebruikers de camerafunctie niet gebruiken. Zo kan Instagram mogelijk zelfs de camera raadplegen terwijl gebruikers bladeren door hun feed. Volgens Instagram was dit een “bug”. 

4. Upgrade een account naar een “Sign-in with Apple” account

Ontwikkelaars kunnen nu de mogelijkheid bieden om bestaande app-accounts te upgraden en aan te melden bij Apple, zodat gebruikers kunnen profiteren van een verbeterde privacy, beveiliging en gebruiksgemak zonder een nieuw account aan te maken.

Wij weten alleen niet of dit een echte privacy toevoeging is. Want een ontwikkelaar kan zo natuurlijk je “oude gegevens” aan jouw “sign-in with Apple” account koppelen. Je kunt waarschijnlijk beter een nieuwe account openen met sign-in met Apple.

5. Beperkte toegang tot foto's in de bibliotheek voor een app

Met iOS 14 hoef je niet langer je hele fotobibliotheek te delen met apps zoals Instagram waarmee je een paar foto’s wilt delen. Je kunt er nu voor kiezen om alleen geselecteerde items te delen met een app die toegang tot jouw foto’s vraagt. 

iOS14 foto delen

6. Safari-browser Wachtwoordmonitoring en privacyrapport

Apple heeft twee nieuwe beveiligingsfuncties toegevoegd aan de Safari webbrowser voor iOS en macOS, waarvan er één bedoeld is om gebruikers te waarschuwen wanneer ze een gecompromitteerd wachtwoord gebruiken voor een online account. 

Safari houdt automatisch een oogje in het zeil voor alle opgeslagen wachtwoorden die bij een data-inbreuk betrokken (kunnen) zijn geweest. Met behulp van geavanceerde cryptografische technieken controleert Safari periodiek (een hash van) je wachtwoorden aan de hand van een bijgewerkte lijst van gecompromitteerde gegevens. Als er een inbreuk wordt ontdekt, helpt Safari je bij het vernieuwen van bestaande wachtwoorden. Dit alles wordt gedaan zonder dat je wachtwoordgegevens aan iemand anders worden onthuld -dus ook niet aan Apple. 

Als je liever niet al je eieren in hetzelfde mandje legt is Bitwarden uitstekende wachtwoordmanager.

De tweede functie in Safari maakt gebruik van Intelligent Tracking Prevention om trackers te identificeren en te voorkomen dat ze je op het web profileren of volgen. Daarnaast genereert het systeem ook een wekelijks privacyrapport, waarin wordt aangegeven hoe Safari het surfen van gebruikers op alle websites die ze bezoeken, beschermt.

ios 14 safari

7. Cross-App Tracking: Controle en transparantie *

Je kunt in de instellingen zien welke apps je toestemming hebt gegeven om te volgen, zodat je je voorkeuren kunt aanpassen. Een nachtmerrie voor Facebook.

*Op deze functie zullen we helaas nog even moeten wachten. Apple stelt de integratie ervan uit tot begin 2021 om ontwikkelaars de tijd te geven de nodige wijzigingen aan te brengen.

Meer informatie

iOS 14 zal naar verwachting in september 2020 beschikbaar zijn.
Apple website: iOS 14 Preview

Op dit moment is de iPhone SE de voordeligste toestel van Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn