Wat is de beste en veiligste router?

Wat is de beste router? Deze vraag kreeg ik binnen via de mail. Omdat ik dit een jaar geleden al voor mezelf heb onderzocht leek het mij een kleine moeite om hier een blog over te schrijven.

Update: 9 maart 2024

Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk

Je router is misschien wel de belangrijkste hardware in je huis. Hij controleert al het inkomende en uitgaande verkeer en zorgt ervoor dat er niets gevaarlijks binnenkomt en niets gevoeligs naar buiten gaat. Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk en daarmee al je telefoons, tablets, laptops en meer. Als iemand anders toegang krijgt tot je netwerk – of het nu een hacker op afstand is of jouw buurman – kunnen je apparaten in gevaar komen.

In een tijdperk waarin internetbedreigingen toenemen, is het belangrijk om de best beveiligde router te kopen die je kunt kopen om je thuisnetwerk en al je computers, gameconsoles, smartphones en ivd-apparaten te beschermen tegen hackers, malware en andere online bedreigingen. En ook je privacy moet natuurlijk gewaarborgd zijn. 

Firmware op een router

Routers zijn eigenlijk kleine computers. Standaard draaien ze een door de fabrikant geleverd besturingssysteem, oftewel firmware, om het netwerkverkeer te routeren en je te voorzien van verschillende instellingen en functies. Maar je kunt deze firmware vaak vervangen door bijvoorbeeld open source firmware. Hiervoor moet een router wel geschikt zijn.

Waarom zou je andere firmware gebruiken?

Sommige mensen installeren aangepaste routerfirmware omdat ze extra functies willen zoals VPN, een gast-netwerk of een ad-blocker.

Mijn reden was vooral security en privacy. Veel routers hebben standaard een zwakke beveiliging. Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van beveiligingsproblemen bij bekende router-fabrikanten. D-Link routers met een achterdeur – als je browser een speciale user agent string gebruikte, kon je toegang krijgen tot de administratie-interface zonder een gebruikersnaam en wachtwoord. Asus-routers met functies voor het delen van netwerkbestanden konden je bestanden blootstellen aan het internet, zodat iedereen er toegang toe had. 

Fabrikanten repareren draadloze routers met ernstige beveiligingslekken vaak niet of veel te laat, zeker als het apparaat een paar jaar oud is. Het laat apparaten onveilig achter op het internet, en volledig blootgesteld aan hackers en nieuwsgierige ogen die op zoek zijn naar de zwakke plekken in de netwerkbeveiliging.

Open Source Firmware

Dankzij open source firmware zoals OpenWrt, DD-WRT of Fresh Tomato ben je verzekert van stabiele en veilige software op je router. Aangezien de firmwarepakketten allemaal open source zijn, betekent dit ook dat ze uitgebreid “peer-reviewed” zijn door beveiligingsexperts, waardoor ze veel waarschijnlijker vrij zijn van kwetsbaarheden die hackers kunnen uitbuiten. De levendige gemeenschap van ontwikkelaars, vrijwilligers en andere langdurige OpenWrt en DD-WRT gebruikers zijn altijd beschikbaar om een probleem snel op te lossen. Voor de minder technische gebruiker is er ook Fresh Tomato. Deze heeft iets minder instellingen dan OpenWrt of DD-WRT maar heeft als voordeel een zeer gebruikersvriendelijke interface.

 

De beste (open source ready) routers:

ASUS RT-AC3200​

asus AC68u

De RT-AC3200 is out-of-the-box een krachtige tri-band router met een gecombineerde datasnelheid van 3200Mbps, ideaal voor gamen, downloaden en 4K/UHD-streaming. Met Beamforming, USB 2.0 & 3.0, en Time Machine® ondersteuning biedt het flexibiliteit en eenvoudige back-ups. AiProtection zorgt voor netwerkbeveiliging, en de QoS-functie geeft prioriteit aan activiteiten zoals streamen. Tri-Band Smart Connect optimaliseert automatisch apparaattoewijzing voor beter bereik en snelheid. Handige extra’s zijn WPS, VPN-ondersteuning en eenvoudige integratie met snel internet. Kortom, de RT-AC3200 biedt een complete oplossing voor een geavanceerde thuisnetwerkervaring.

Pluspunten

Beamforming: verstuurt het signaal directer naar het onvangende apparaat
USB toegangen 2.0 & 3.0: compatibel met elke harde schijf + Time Machine ondersteuning
AiProtection: professionele beveiliging van je netwerk
QoS: Bepaal zelf welke activiteit prioriteit moet krijgen (streamen, gamen…)

Gaming: ASUS TUF Gaming AX3000

De ASUS-AX3000 TUF Gaming Router biedt geavanceerde functies voor een superieure online ervaring. Met WiFi 6-standaard ervaar je betere efficiëntie en doorvoer. De speciale gaming LAN-poort optimaliseert bekabelde verbindingen voor minimale vertraging tijdens gaming. Eenvoudig port forwarding in 3 stappen en compatibiliteit met het ASUS AiMesh wifi-systeem zorgen voor een moeiteloze connectiviteit. Geteste duurzaamheid garandeert betrouwbare prestaties, zelfs onder veeleisende omstandigheden. Ontdek de kracht van deze router voor een indrukwekkende draadloze connectiviteit en gaming-prestaties.

Plustpunten

Volgende generatie WiFi 6 – De WiFi 6-standaard (802.11ax) levert betere efficiëntie en doorvoer.
Versnelling gaming-poort – Een bekabelde verbinding versnelt je game via een speciale gaming LAN-poort.
Gemakkelijk port forwarding in 3 stappen – Open NAT maakt port forwarding eenvoudig en rekent af met frustrerende en ingewikkelde handmatige configuratie.
Geteste duurzaamheid en stabiele werking – De TUF Gaming AX3000 is gebouwd om duurzaam te zijn en ondergaat geverifieerde tests om betrouwbare, stabiele werking te garanderen.

Geschikt voor Fresh Tomato

Door te bestellen via deze link steun je About Privacy (affiliatie). Het kost jou niets extra’s. Super bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn