Wat is de beste en veiligste router?

Wat is de beste router? Deze vraag kreeg ik binnen via de mail. Omdat ik dit een jaar geleden al voor mezelf heb onderzocht leek het mij een kleine moeite om hier een blog over te schrijven.

Update: 26 februari 2022

Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk

Je router is misschien wel de belangrijkste hardware in je huis. Hij controleert al het inkomende en uitgaande verkeer en zorgt ervoor dat er niets gevaarlijks binnenkomt en niets gevoeligs naar buiten gaat. Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk en daarmee al je telefoons, tablets, laptops en meer. Als iemand anders toegang krijgt tot je netwerk – of het nu een hacker op afstand is of jouw buurman – kunnen je apparaten in gevaar komen.

In een tijdperk waarin internetbedreigingen toenemen, is het belangrijk om de best beveiligde router te kopen die je kunt kopen om je thuisnetwerk en al je computers, gameconsoles, smartphones en ivd-apparaten te beschermen tegen hackers, malware en andere online bedreigingen. En ook je privacy moet natuurlijk gewaarborgd zijn. 

Firmware op een router

Routers zijn eigenlijk kleine computers. Standaard draaien ze een door de fabrikant geleverd besturingssysteem, oftewel firmware, om het netwerkverkeer te routeren en je te voorzien van verschillende instellingen en functies. Maar je kunt deze firmware vaak vervangen door bijvoorbeeld open source firmware. Hiervoor moet een router wel geschikt zijn.

Waarom zou je andere firmware gebruiken?

Sommige mensen installeren aangepaste routerfirmware omdat ze extra functies willen zoals VPN, een gast-netwerk of een ad-blocker.

Mijn reden was vooral security en privacy. Veel routers hebben standaard een zwakke beveiliging. Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van beveiligingsproblemen bij bekende router-fabrikanten. D-Link routers met een achterdeur – als je browser een speciale user agent string gebruikte, kon je toegang krijgen tot de administratie-interface zonder een gebruikersnaam en wachtwoord. Asus-routers met functies voor het delen van netwerkbestanden konden je bestanden blootstellen aan het internet, zodat iedereen er toegang toe had. 

Fabrikanten repareren draadloze routers met ernstige beveiligingslekken vaak niet of veel te laat, zeker als het apparaat een paar jaar oud is. Het laat apparaten onveilig achter op het internet, en volledig blootgesteld aan hackers en nieuwsgierige ogen die op zoek zijn naar de zwakke plekken in de netwerkbeveiliging.

Open Source Firmware

Dankzij open source firmware zoals OpenWrt, DD-WRT ben je verzekert van stabiele en veilige software op je router. Aangezien de firmwarepakketten allemaal open source zijn, betekent dit ook dat ze uitgebreid “peer-reviewed” zijn door beveiligingsexperts, waardoor ze veel waarschijnlijker vrij zijn van kwetsbaarheden die hackers kunnen uitbuiten. De levendige gemeenschap van ontwikkelaars, vrijwilligers en andere langdurige OpenWrt en DD-WRT gebruikers zijn altijd beschikbaar om een probleem snel op te lossen. Voor de minder technische gebruiker is er ook Fresh Tomato. Deze heeft iets minder instellingen dan OpenWrt of DD-WRT maar heeft als voordeel een zeer gebruikersvriendelijke interface.

 

De beste (open source ready) routers:

Budget: ASUS RT-AC66U

asus AC68u

De ASUS RT-AC66U is een 5e generatie dual-band Wi-Fi-router met een totale snelheid van maximaal 1.75Gbps, die bestaat uit een router met 3 antennes om gelijk dekking te bieden voor de gehele woning. De RT-AC66U biedt soepele lag-bestendige multitasking en supersnelle streaming, terwijl ASUS AiRadar op intelligente wijze draadloze apparaatverbindingen verbetert via krachtige versterking, en zo toekomstvaste geoptimaliseerde prestaties biedt. Zo kan je genieten van 4K streaming, en je zware netwerktaken laten uitvoeren op de 5 GHz wifi- band. De ASUS RT-AC66U is uitermate geschikt voor drukke appartementen, waarin veel gestreamd wordt en veel smart home producten aanwezig zijn.

Gaming: ASUS RT-AC88U

De ASUS RT-AC88U is een gaming router waarvan je zeker weet dat hij de zwaarste netwerktaken aan kan. Hierbij moet je denken aan online gamen en streamen. Met de ASUS RTAC88U heb je geen last meer van storingen of haperingen tijdens het gamen en streamen. 

De router ondersteunt snelheden tot 3100 Mbps en gebruikt zowel de 2,4 GHz- als 5 GHz-frequentie. Met 4×4 antenne-ontwerp met AiRadar universele beamforming voor ongeëvenaarde dekking van draadloze signaal en met zijn 1.4GHz dual-core processor verbetert het USB en WAN/LAN-snelheden.

Geschikt voor Openwrt en DD-WRT

Door te bestellen via deze link steun je About Privacy (affiliatie). Het kost jou niets extra’s. Super bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn