de beste router

Wat is de beste en veiligste router?

Wat is de beste router? Deze vraag kreeg ik binnen via de mail. Omdat ik dit een jaar geleden al voor mezelf heb onderzocht leek het mij een kleine moeite om hier een blog over te schrijven.

Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk

Je router is misschien wel de belangrijkste hardware in je huis. Hij controleert al het inkomende en uitgaande verkeer en zorgt ervoor dat er niets gevaarlijks binnenkomt en niets gevoeligs naar buiten gaat. Een router bewaakt de toegang tot je WiFi-netwerk en daarmee al je telefoons, tablets, laptops en meer. Als iemand anders toegang krijgt tot je netwerk – of het nu een hacker op afstand is of jouw buurman – kunnen je apparaten in gevaar komen.

In een tijdperk waarin internetbedreigingen toenemen, is het belangrijk om de best beveiligde router te kopen die je kunt kopen om je thuisnetwerk en al je computers, gameconsoles, smartphones en ivd-apparaten te beschermen tegen hackers, malware en andere online bedreigingen. En ook je privacy moet natuurlijk gewaarborgd zijn. 

Firmware op een router

Routers zijn eigenlijk kleine computers. Standaard draaien ze een door de fabrikant geleverd besturingssysteem, oftewel firmware, om het netwerkverkeer te routeren en je te voorzien van verschillende instellingen en functies. Maar je kunt deze firmware vaak vervangen door bijvoorbeeld open source firmware. Hiervoor moet een router wel geschikt zijn.

Waarom zou je andere firmware gebruiken?

Sommige mensen installeren aangepaste routerfirmware omdat ze extra functies willen zoals VPN, een gast-netwerk of een ad-blocker.

Mijn reden was vooral security en privacy. Veel routers hebben standaard een zwakke beveiliging. Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van beveiligingsproblemen bij bekende router-fabrikanten. D-Link routers met een achterdeur – als je browser een speciale user agent string gebruikte, kon je toegang krijgen tot de administratie-interface zonder een gebruikersnaam en wachtwoord. Asus-routers met functies voor het delen van netwerkbestanden konden je bestanden blootstellen aan het internet, zodat iedereen er toegang toe had. 

Fabrikanten repareren draadloze routers met ernstige beveiligingslekken vaak niet of veel te laat, zeker als het apparaat een paar jaar oud is. Het laat apparaten onveilig achter op het internet, en volledig blootgesteld aan hackers en nieuwsgierige ogen die op zoek zijn naar de zwakke plekken in de netwerkbeveiliging.

Open Source Firmware

Dankzij open source firmware zoals OpenWrt, DD-WRT ben je verzekert van stabiele en veilige software op je router. Aangezien de firmwarepakketten allemaal open source zijn, betekent dit ook dat ze uitgebreid “peer-reviewed” zijn door beveiligingsexperts, waardoor ze veel waarschijnlijker vrij zijn van kwetsbaarheden die hackers kunnen uitbuiten. De levendige gemeenschap van ontwikkelaars, vrijwilligers en andere langdurige OpenWrt en DD-WRT gebruikers zijn altijd beschikbaar om een probleem snel op te lossen.

De beste (open source ready) routers:

Netgear Nighhawk X4S 7800


beste router Nighhawk x4s

De Netgear Nighthawk X4S R7800 is een dual band router die beschikt over MU-MIMO technologie waardoor de router aan meerdere apparaten tegelijk wifi levert aan hoge snelheden. Deze router haalt gecombineerde draadloze wifi snelheden tot 2.53 Gbps en heeft een krachtige 1.7 GHz dual-core processor. Met Dynamic Qaulity of Service geef je prioriteit aan bepaalde apparaten, waardoor het gamen of streamen nog soepeler verloopt. Ideaal voor huishoudens waar tot 10 apparaten – smartphones, laptops, smart TV’s – tegelijk gebruikt worden.

 

  • Grote huizen met tuin
  • Intensief internetgebruik (4K streamen, online gamen…).
  • Meerdere devices
  • Open Source firmware mogelijk

Linksys WRT3200ACM

 

De Linksys WRT3200ACM is een extreem snelle open-source Wi-Fi-router. De Linksys WRT3200ACM heeft Tri-Stream 160 technologie die de bandbreedte verdubbelt om de snelheid beter te kunnen handhaven dan de meeste dual-band routers.

Extra functies zoals MU-MIMO-technologie helpen elk apparaat verbonden te houden met het netwerk op de hoogst mogelijke snelheid zonder de prestaties van andere apparaten te verstoren. Elk verbonden clientapparaat ontvangt zijn eigen gegevensstroom, zodat gebruikers niet met elkaar hoeven te wedijveren om bandbreedte. Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd 4K-video’s streamen, online gamen en andere gegevensintensieve taken uitvoeren zonder wachttijd of bufferen. Met de Smart Wi-Fi smartphone-app van Linksys kunt je je netwerk ook altijd en overal beheren en monitoren.

OpenWrt® en DD-WRT®, kun je:
– Een veilig VPN opzetten
– De router veranderen in een webserver
– Hotspots aanmaken en beheren
– Netwerkverkeer vastleggen, analyseren en beheren
– Indringers op het netwerk opsporen
– Toegang krijgen tot het TOR-netwerk om anoniem te surfen
– Gebruikmaken van vele andere geavanceerde open-source-functies

Maar het belangrijkste blijft natuurlijk het open-source-aspect, omdat je gemakkelijk “pakketten” van betrouwbare open-source-distributies zoals OpenWRT of DD-WRT kunt gebruiken.

Het lijkt een dure investering, maar je router is dan ook de belangrijkste hardware in je huis op het gebied van security. Zie het als een veilig slot op je voordeur. 

Door te bestellen via deze link steun je About Privacy (affiliatie). Het kost jou niets extra’s. Super bedankt!

ARTIKEL DELEN

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten!