hat

HTTPS

Leestijd: 2 minuten

HTTP (hypertext transfer protocol) is de manier waarop een webbrowser op je computer praat met een externe webserver. Helaas stuurt standaard http standaard tekst onveilig over het internet. HTTPS (de S staat voor “secure”) maakt gebruik van encryptie om de gegevens die je naar websites stuurt en de informatie die je terugkrijgt beter te beschermen tegen nieuwsgierige ogen.

SSL-certificaat
Bezoekers laten soms (persoonlijke) gegevens achter op een website, zoals adresgegevens of betaalgegevens. Een hacker zou deze gegevens kunnen onderscheppen. SSL versleutelt al het verkeer tussen een website en (de computer van) een bezoeker. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de website. Hiervoor heeft de een website wel een SSL-certificaat nodig. Bij Letsencrypt kun je zo’n certificaat gratis verkrijgen. Webshops kiezen vaak voor een betaalde variant: SSL EV (Extended Validation). Dat zorgt ervoor dat bezoekers een duidelijke vermelding van de bedrijfs- en contactgegevens kunnen zien zodat bezoekers zeker weten dat het een legitiem bedrijf betreft.

SSL
SSL EV

Https en een slotje
Je kunt zien of een website SSL heeft: er staat https in de URL in plaats van http en je ziet een (groen) slotje in de adresbalk van je browser.

https slotje