hat

Dark Patterns

Leestijd: 2 minuten

Een dark pattern is een gebruikersinterface op een website of app die zorgvuldig is ontworpen om gebruikers ertoe te verleiden dingen te doen die ze anders misschien niet zouden doen, zoals het kopen van een extra verzekering bij hun aankoop of het inschrijven voor een abonnement. Dark Patterns zijn geen programmeer fouten. Dark Patterns zijn ontworpen met een goed begrip van de menselijke psychologie, en ze hebben niet de belangen van de gebruiker in gedachten. Het zijn trucjes om gebruikers te misleiden.

Voorbeelden Dark Patterns

• Verborgen kosten: Je gaat naar de laatste stap van het afrekenen, om vervolgens te ontdekken dat er onverwachte kosten zijn ontstaan, zoals verzendkosten, servicekosten enz.
  • Bait and switch: De gebruiker wil één ding doen, maar in plaats daarvan gebeurt er iets anders, iets onwenselijks. Zo veranderde Microsoft de betekenis van de x-knop (wat normaal het afsluiten van een scherm is) in het accepteren van de upgrade naar windows 10.
  • Confirmshaming: Wanneer websites je beledigen voor het niet kiezen van een optie. De optie om te weigeren is zo geformuleerd dat de gebruiker zich schaamt voor de naleving.
bait and switch
Bait and switch
dark patterns
Confirmshaming

Mogen we je iets vragen voordat je gaat?

About Privacy is een site zonder winstoogmerk. Delen is voor ons onbetaalbaar! ❤️

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin