De beste boeken over internet, privacy en security van 2023

We hebben weer de beste boeken over internet, privacy en security voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze boeken ga je zeker een stuk bewuster om met je online privacy en veiligheid. Veel leesplezier!

Leestips 2023

1. Er is er hier maar één de baas!​

Angelique Kunst

Boekentip er is er hier maar een de baas

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
mei 2022
Aantal pagina’s
256 pagina’s

Op iedere pagina wel een WTF moment.

In ‘Er is er hier maar één de baas’ onthult journalist Angelique Kunst een van de meest opmerkelijke affaires uit het Nederlandse bedrijfsleven. Rian van Rijbroek heeft tegenwoordig een relatie met Gerard Sanderink. Hij is de eigenaar van bouwbedrijf Strukton en ICT-bedrijf Centric. Vooral het tweede bedrijf is belangrijk, want zij maken ook software voor overheids- en gemeente-instanties. Zo doen ze het betalingsverkeer van de bank voor gemeenten, de administratie voor de sociale verzekeringsbank en het IT-beheer van De Nederlandse Bank.

De Twentse topondernemer en multimiljonair Gerard Sanderink, eigenaar van onder andere ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, staat tot 2018 ondanks zijn fortuin bekend als een bescheiden zakenman. Maar vanaf het moment dat Rian van Rijbroek in zijn leven komt, een zelfbenoemd ‘cyberexpert’ en ‘hacker’ met een bedenkelijke reputatie, lijkt de eens zo degelijke Sanderink volledig de weg kwijt te zijn. Hij ziet overal complotten, is verwikkeld in allerlei rechtszaken en ontslaat iedereen die hem probeert te corrigeren. Tegenspraak duldt hij niet, want: ‘Er is er hier maar één de baas!’

Maar is Gerard Sanderink eigenlijk nog wel de baas? Of heeft Van Rijbroek via hem de macht over zijn bedrijven overgenomen? En wat betekent dat voor Nederland? In dit boek reconstrueert Kunst hoe Sanderink volledig kon ontsporen en laat ze zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn als één persoon binnen een onderneming de absolute macht heeft.

Wat gaat dit betekenen voor de ICT in Nederland?

2. De machine

Stijn Bronzwaer

de machine boekreview

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
november 2021
Aantal pagina’s
400 pagina’s

Booking.com, een van de rijkste en succesvolste internetbedrijven van Europa, is al vijfentwintig jaar een mysterie. Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu. Drie NRC-journalisten reconstrueren in detail het wrange internetsprookje van Booking.com, dat eind jaren negentig begon als een idee van een groepje techniekstudenten uit Twente en uitgroeide tot het grootste en machtigste hotelboekingsplatform ter wereld.
Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom. Maar vooral is dit het verhaal van een bedrijf dat een weergaloze online geldmachine bouwde, en in de eeuwige zucht naar meer de mensen achter de machine vergat.

3. Het is oorlog maar niemand die het ziet

Huib Modderkolk

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
september 2019
Aantal pagina’s
256 pagina’s

We hebben hem al eerder aangeraden, maar dit is gewoon een must-read! Dit boek is zo ontzettend spannend! Je zou zomaar kunnen denken dat het een Nederlandse vertaling van een Dan Brown thriller is. Maar niets is minder waar. Dit boek is geschreven door Huib Modderkolk en in dit boek is niets verzonnen. Huib Modderkolk deed zes jaar onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen.

Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen. De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. 

Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen.

Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.

‘Wie vroeger de wereld wilde begrijpen, las de Bijbel. Wie de wereld van nu wil begrijpen, leest dit boek.’ – Arjen Lubach

‘Dit is nog beter dan John le Carré, want het is waar.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Huib Modderkolk is de perfecte gids in deze nieuwe wereld.’ – De Correspondent

‘Modderkolks oorlogsboek leest als een thriller.’ – Maxim Februari

4. Ik weet je wachtwoord

Daniel Verlaan

Ik weet je wachtwoord

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
Oktober 2020 
Afmetingen 
21,7 x 14,2 x 2,2 cm
Aantal pagina’s
347 pagina’s

Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd; je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis; je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens ‘suck my dick’ tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. 

Ik weet je wachtwoord wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Lees de verhalen van Daniël Verlaan en wees voorbereid. Daniël Verlaan (1989) is een van de belangrijkste techjournalisten van het moment. Hij werkt voor RTL Nieuws. Vorig jaar ontving hij de Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

5. Homo Deus

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
20
Verschijningsdatum
oktober 2019
Afmetingen
21,5 x 3,6 cm
Aantal pagina’s
448 pagina’s

Ik heb alle boeken van Yuval Noah Harari verslonden. In zijn eerste boek Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Als we bijvoorbeeld in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden?

Dit boek gaat in op de toekomst: big data, privacy, algoritmes, geloof. Maar ik kan je aanraden om te beginnen met zijn eerste boek Sapiens. Dit boek staat in mijn top 10 beste boeken die ik ooit heb gelezen. 

6. Everybody Lies

Seth Stephens-Davidowitz

Boekentip 2022

Taal
Engels 
Bindwijze
Paperback
Druk
20
Verschijningsdatum
April 2018
Afmetingen
21,5 x 3,6 cm
Aantal pagina’s
352 pagina’s

Een Engelstalig boek uit 2018. Maar hij is zeer interessant om te lezen. Of je nu geïnteresseerd bent in Big Data of psychologie.

Iedereen liegt, tegen vrienden, geliefden, artsen, opiniepeilers – en tegen zichzelf. Bij het zoeken op internet echter, bekennen mensen de waarheid. Inzichtelijk, grappig en altijd verrassend onderzoekt Everybody Lies hoe deze enorme verzameling gegevens, ongekend in de menselijke geschiedenis, wel eens de belangrijkste zou kunnen zijn die ooit is verzameld. Het biedt verbazingwekkende inzichten in de menselijke psyche, onthult de vooroordelen die diep in ons zijn verankerd, de vragen die we bang zijn te stellen die essentieel kunnen zijn voor ons welzijn, en de informatie die we kunnen gebruiken om onze cultuur ten goede te veranderen.

7. The Age of Surveillance Capitalism

Shoshana Zuboff

Taal
Engels 
Bindwijze
Paperback
Druk

Verschijningsdatum
sept 2019
Afmetingen
21,5 x 3,6 cm
Aantal pagina’s
704 pagina’s

Het boek “The Age of Surveillance Capitalism” van Shoshana Zuboff herinnert je eraan om je rechten te beschermen in het digitale tijdperk. De auteur legt uit waarom het dringend noodzakelijk is om onszelf en onze gegevens te beschermen tegen bedrijven die het willen gebruiken voor hun eigen voordeel.

Dit boek is een must-read voor iedereen die geïnformeerd wil blijven en empowered wil zijn om positieve veranderingen te maken in onze snel evoluerende digitale wereld.

Door boeken te kopen via deze site steun je About Privacy (affiliatie). Het kost jou niets extra’s. Super bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn