Neem voorgoed afscheid van spam met deze bewezen email strategieën

Ongewenste e-mails of spam zorgen niet alleen voor een volle postvak, maar kunnen ook een risico vormen voor je persoonlijke gegevens en veiligheid. In dit artikel geven we je enkele strategieën die je kunt gebruiken om je privacy te beschermen en de hoeveelheid spam die je ontvangt te beperken. Van het gebruik van spamfilters en wegwerp e-mailadressen tot het zorgvuldig omgaan met wie je jouw e-mailadres geeft: we behandelen een aantal tactieken die je kunt gebruiken om je inbox schoon en je informatie veilig te houden.

De term “spam” werd voor het eerst gebruikt om ongewenste e-mail te beschrijven in de jaren 1970. Volgens een populaire theorie werd de naam “spam” gekozen naar aanleiding van een Monty Python-sketch “Spam” waarbij het woord “spam” steeds wordt herhaald. De naam bleef hangen en wordt sindsdien gebruikt om ongewenste e-mail aan te duiden.

Het gevaar van spam

Spamberichten worden vaak in grote hoeveelheden verstuurd. Spam e-mails kunnen niet alleen je inbox vervuilen en het moeilijk maken om belangrijke berichten te vinden, maar ze kunnen ook een risico vormen voor je veiligheid doordat ze links bevatten naar kwaadaardige websites of bijlagen die malware bevatten. Het gevaar dat je in een phisingmail trapt neemt zo alleen maar toe.

Iedere dag klikken miljoenen mensen op neplinkjes in e-mails of app berichten die zijn ontworpen om je wachtwoord te stelen of je gevaarlijke malware te laten downloaden. Je hoeft jezelf echt niet te schamen als het je overkomt, want het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte e-mail. Lees ook ons artikel over het herkennen en voorkomen van phishing.

Zo voorkom je spam

  1. Gebruik een uniek e-mailadres:
    Maak een apart e-mailadres dat je alleen gebruikt voor belangrijke websites of diensten zoals je bank, verzekeringen en overheidszaken. Geef dit e-mailadres aan niemand anders, zelfs niet aan je beste vrienden. Dit kan je helpen jouw primaire e-mailadres privé te houden en de hoeveelheid spam die je ontvangt te verminderen, zie ook punt 3.

  2. Maak gebruik van e-mail aliassen:
    Als je een e-mailadres moet opgeven aan bijvoorbeeld een webwinkel, kun je het beste een e-mail alias gebruiken. Een e-mailalias is een extra e-mailadres dat je aan je mailbox kunt koppelen. Zo kun je voor iedere dienst of nieuwsbrief een unieke (tijdelijke) e-mailadres aanmaken zoals

    Stel dat je Jan heet en je primaire e-mailadres is. Dan kun je met een e-mail alias een emailadres voor je vrienden aanmaken, zodat wanneer mensen een e-mail sturen naar , deze in werkelijkheid naar uw echte e-mailadres gaat, . Zo kunt u het e-mailadres “vrienden” aan je vrienden geven en hoef je jouw echte e-mailadres (voor belangrijke zaken) niet op te geven. De e-mail van je vrienden komt gewoon in je inbox, maar het lijkt alsof hij is verzonden naar het “vrienden” e-mailadres. 

    Met bijvoorbeeld een dienst zoals
    SimpleLogin maak je snel en handig e-mail aliassen aan. Met zo’n alias meld je je vervolgens aan voor een nieuwsbrief of open je een online account. Je mailtjes komen gewoon aan in je vertrouwde mailbox. Apple heeft ook een dergelijke functie die ze verberg mijn e-mail noemen.

  3. Wees altijd voorzichtig met aan wie je jouw e-mailadres geeft:
    Geef je e-mailadres alleen aan mensen of organisaties die je vertrouwt. Als je niet zeker weet of u een website of dienst kunt vertrouwen, doe dan wat onderzoek of overweeg in plaats daarvan een alias te gebruiken.

  4. Gebruik een op privacy gerichte e-maildienst:
    Sommige aanbieders van e-maildiensten hebben privacy hoog in het vaandel staan en bieden functies als end-to-end-codering om je berichten te beschermen. Als je privacy belangrijk vindt, kunt u overwegen een van deze diensten te gebruiken. Wij raden Tutanota of protonmail aan. Deze aanbieders bieden ook een gratis account aan. Sowieso een goede keuze om een van deze aanbieders te gebruiken als emailprovider voor je belangrijke zaken.
privacy email

Als je overal hetzelfde e-mailadres gebruikt...

Op de site van SimpleLogin staat een mooi voorbeeld

Laten we zeggen dat je een nieuwe aanbieding ziet voor de laptop die je wilde kopen op webwinkel.com. Je registreert je met behulp van je e-mail,

Geweldig – Je e-mail wordt nu gehost op een database.

Dan zie je een maaltijd bezorgdienst in je omgeving, ze geven 25% korting! Hoe kun je daar nee tegen zeggen.

Je schrijft je in met dezelfde e-mail:

s Avonds ga je naar buiten, en omdat COVID-19 zich heel snel verspreidt vraagt een café je om je te registreren bij het nationale gezondheidssysteem voordat je de zaal binnengaat.

Je doet dat met, je raadt het al,

Als je thuiskomt, ben je een beetje duizelig, en zoek je op Google naar de beste remedies voor je kater.

Google toont een lijst met nuttige remedies, en je vindt een geweldige blog met de beste 10 tips om jezelf te herpakken.

Ze willen echter je e-mail om het e-book te downloaden. Die heb je nodig, dus je vult je e-mail in. Nogmaals:

In dit voorbeeld, dat heel reëel en praktisch is, heb je in 24 uur vier keer je e-mail ingevoerd.

Als je dat elke dag doet, zijn dat 1460 sites, dus 1460 databases, die jouw e-mailadres in handen hebben.

Bovendien weet Google nu weer een stuk meer over je, want gmail verzamelt zo flink wat metadata.

Weet waar je e-email gelekt is

Nog een voordeel van het gebruik van aliassen is dat je precies kunt zien welk bedrijf of account jouw e-mail adres verkocht of (per ongeluk) gelekt heeft. Als Bertje1966 de melding opeens heel veel spam krijgt weet hij niet waar dat vandaan komt. Maar als Bertje verschillende aliassen gebruikt zoals , en en hij krijgt vervolgens veel spam via weet hij precies waar al dat spam vandaan komt. Nu kan Bert ingrijpen en (alleen) die alias verwijderen of deactiveren. Ook bij een eventuele datalek loop je nu minder gevaar omdat alleen betrokken is bij de lek.

Conclusie

Het gebruik van aliassen of wegwerp-e-mailadressen kan een handige en effectieve manier zijn om uw privacy te beschermen en spam te verminderen. Met SimpleLogin, Apple of Duckduckgo kun je eenvoudig een nieuw e-mailadres aanmaken voor elk gebruik, waardoor je primaire e-mailadres privé blijft. Bovendien hebben wegwerp-e-maildiensten vaak functies waarmee je jouw e-mails kunt beheren, zoals de mogelijkheid om berichten te verzenden en te ontvangen of om het adres na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen of tijdelijk te deactiveren. Al met al zijn aliassen of wegwerp-e-mailadressen een eenvoudige en probleemloze manier om je privacy te beschermen en je postvak schoon en overzichtelijk te houden.

SimpleLogin

Anonaddy

anonaddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn