Overstappen van Twitter naar Mastodon

2022 was een enorm onstuimig jaar voor Twitter. Tesla-directeur Elon Musk nam het sociale netwerk in oktober 2022 over met een agressief bod van 44 miljard. Musk ontsloeg de helft van het personeel en drukte daarna een aantal veranderingen door die nogal impulsief leken en bleken. Vanwege alle ontwikkelingen bij Twitter stappen steeds meer gebruikers over naar Mastodon. Maar hoe werkt dat?

Wat is Mastodon?

Mastodon is geen bedrijf, maar een stuk open source software met een gemeenschap eromheen. Mastodon is een gratis, open-source en decentraal sociaal netwerk. Het werd ontwikkeld als reactie op de centrale controle en censuur op andere sociale mediaplatforms. In plaats van één enkele centrale server te hebben, bestaat Mastodon uit meerdere servers die allemaal verbonden zijn en samenwerken. Dit betekent dat gebruikers zich kunnen aanmelden bij een server die bij hen past en de regels en gemeenschap van hun keuze kunnen volgen. Veder lijkt Mastodon op andere sociale media, zoals het kunnen plaatsen van berichten en volgen van andere gebruikers.

Wat is het verschil tussen Twitter en Mastodon?

Mastodon en Twitter zijn beide sociale mediaplatforms waar gebruikers berichten kunnen plaatsen en elkaar kunnen volgen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Een van de belangrijkste verschillen is dat Mastodon een open-source en decentraal platform is, terwijl Twitter een eigenaar (Elon Musk) heeft die de regels en beleid van het platform bepaalt. Dit betekent dat Mastodon-gebruikers zich kunnen aanmelden bij een server die bij hen past en de regels en gemeenschap van hun keuze kunnen volgen, terwijl Twitter-gebruikers zich moeten houden aan de regels en beleid van het platform als geheel.

Hoe stap je over van Twitter naar Mastodon?

Een ding dat Twitter gebruikers verwarrend vinden aan Mastodon is de noodzaak om een server te kiezen. Iedereen die dat wil, kan namelijk Mastodon opzetten en configureren zoals hij wil. Deze worden meestal “instanties” genoemd, maar soms ook “servers”. In principe betekent lid worden van een server dat je degene die de server beheert veel vertrouwen geeft. Maar er zijn inmiddels veel betrouwbare servers te vinden en het goede nieuws is dat als je later van server wilt veranderen, je je volgers en followers kunt meenemen. 

Overstappen van twitter naar Mastodon

ls je wilt overstappen van Twitter naar Mastodon, kun je het volgende doen:

  1. Zoek een Mastodon-server die bij je past. Mastodon bestaat uit talloze servers die allemaal hun eigen regels, gemeenschappen en focus hebben, dus het is belangrijk om er een te vinden die bij je past. Je kunt deze lijst met Mastodon-servers raadplegen om te zien welke servers beschikbaar zijn: https://joinmastodon.org/

  2. Maak een account aan op de Mastodon-server die je hebt gekozen. Dit is eenvoudig te doen door naar de website van de server te gaan en de aanmeldprocedure te volgen.

  3. Importeer eventueel je Twitter-gegevens naar Mastodon. Mastodon biedt de mogelijkheid om je Twitter-gegevens te importeren, zodat je niet hoeft te beginnen met het opnieuw volgen van mensen en het maken van een nieuw netwerk. Om je gegevens te importeren, moet je naar de instellingen van je Mastodon-account gaan en de optie “Importeren vanuit Twitter” selecteren.

  4. Verander je Twitter-gebruikersnaam en biografie in Mastodon. Als je wilt dat mensen je op Mastodon kunnen vinden, is het een goed idee om je Twitter-gebruikersnaam en biografie te veranderen zodat ze hetzelfde zijn als op Twitter. Zo kunnen mensen die je op Twitter volgen je gemakkelijk terugvinden op Mastodon.

  5. Begin met het gebruik van Mastodon. Nu je op Mastodon bent aangemeld en je gegevens hebt geïmporteerd, kun je beginnen met het gebruik van het platform door berichten te plaatsen, andere gebruikers te volgen en deel te nemen aan de gemeenschap.

Waarom stappen mensen over naar Mastodon?

  • Mastodon is Decentraal en open-source: dat betekent dat het niet afhankelijk is van één enkele centrale server en dat iedereen het kan bekijken, gebruiken en wijzigen. Dit maakt het platform minder afhankelijk van bazen zoals Elon Musk en biedt gebruikers meer controle over hun ervaring.
  • Voor gebruikers door gebruikers: Mastodon is gemeenschapsgericht en heeft een nadruk op het bouwen van een positieve en inclusieve gemeenschap. Gebruikers kunnen zich aanmelden bij een server die bij hen past en de regels en gemeenschap van hun keuze volgen.

  • Langer berichtformaat: Mastodon-berichten kunnen tot 500 tekens lang zijn, terwijl Twitter-berichten (nu nog) beperkt zijn tot 280 tekens. Dit kan voor sommige gebruikers een voordeel zijn omdat ze meer ruimte hebben om hun ideeën uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn