Veilig je identiteitsbewijs delen met de KopieID-app

Stel je gaat overnachten in een hotel en de eigenaar wil jouw identiteitsbewijs tijdelijk innemen, of er een kopie maken. Wat doe je dan? Ons advies: geef je ID-kaart (bijna) nooit af. Slechts enkele organisaties mogen een kopie van jouw identiteitsbewijs maken, zoals je werkgever en banken. Gebruik in ieder geval de KopieID app van rijksoverheid om veilig een kopie te maken van je rijbewijs of ID-kaart.

Een identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, bevat verschillende gevoelige persoonsgegevens. Het delen van deze gegevens brengt ernstige privacyrisico’s met zich mee zoals identiteitsfraude. Er zijn niet voor niets strenge regels voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. In dit artikel leg ik uit wat jouw rechten zijn en geef ik je de KopieID app als tip mee.

Inhoud

Werkgevers en banken

In de meeste gevallen dat er om een kopie van je ID-bewijs wordt gevraagd is dat niet nodig. Je maakt jezelf daarmee kwetsbaar voor identiteitsfraude. Slechts in enkele gevallen mogen organisaties wettelijk gezien om een kopie van je identiteitsbewijs vragen.

 • overheidsinstanties
 • banken
 • notarissen
 • casino’s
 • levensverzekeraars
 • je werkgever
 
Maar stel dat je werkgever jou uitleent, mag hij je identiteitsbewijs niet verstrekken aan de inlener, want de inlener is niet jouw werkgever. Je werkgever mag alleen bepaalde gegevens verstrekken.

Jezelf legitimeren

KopieID rijbewijs

Soms moet je jezelf legitimeren. Dan is het vaak genoeg als je jouw identiteitsbewijs -zoals je paspoort of identiteitskaart- laat zien. Je houdt je identiteitskaart stevig vast en houdt hem zelf voor de neus van de ontvanger. 

De tegenpartij kan na het tonen eventueel noteren om welk identiteitsbewijs het ging en het documentnummer hiervan noteren. In enkele gevallen zijn organisaties wettelijk verplicht om bepaalde persoonsgegevens van iemands identiteitsbewijs over te nemen. Maar in de meeste gevallen geef je niet je BSN-nummer kado.

Hotels en je identiteitsbewijs

In de meeste gevallen dat er wordt gevraagd om je ID is het genoeg om het soort identiteitsbewijs en het documentnummer door te geven. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.

In Nederland mag een eigenaar van een hotel, bed & breakfast of camping jouw identiteitsbewijs niet tijdelijk innemen of er een kopie van maken. Maar de eigenaar is wel verplicht om een aantal persoonsgegevens te noteren die op je identiteitsbewijs staan.

 • naam;
 • woonplaats;
 • type identiteitsbewijs;
 • dag van aankomst en dag van vertrek.
 

Maar je geeft niet je BSN-nummer af.

We gaan het gewoon 3 keer herhalen.

Verstrek (bijna) nooit je BSN-nummer aan derden!

Verstrek (bijna) nooit je BSN-nummer aan derden!

Verstrek (bijna) nooit je BSN-nummer aan derden!

Dit een is een goede privacy-mantra.

Wat moet ik doen als een bedrijf of organisatie om mijn ID vraagt?

Vraag dan aan de organisatie waarom het nodig is om een kopie of scan van je identiteitsbewijs te maken. 

De organisatie die een kopie of scan van jouw identiteitsbewijs wil maken, is verplicht om toe te lichten waarom een kopie/scan noodzakelijk is. 

Dus als je de volgende keer een proefrit gaat maken bij een autohandelaar geef jij je identiteitsbewijs niet af! Je maakt hoogstens zelf een kopie met de KopieID app en streept alle gevoelige gegevens door. Dat zijn in dit geval bijna al je gegevens.

Zelf een veilige kopie van je ID maken

kopieID app

Ok, het is nu duidelijk dat je bijna nooit je identiteitbewijs hoeft af te geven. In het geval dat je dit wel moet en wil doen dan is er een veilige manier om een kopie te maken.

Hiervoor gebruik je de  KopieID app van rijksoverheid. Met deze app kun je op een veilige manier een foto maken van je identiteitsbewijs, bepaalde gegevens afschermen en met een watermerk het doel van de kopie aangeven, zoals kopie voor een hotelovernachting met de juiste datum

 1. Download de app in de appstore van Apple of Google
 2. Maak een foto van je identiteitsbewijs
 3. Streep gemakkelijk de gevoelige informatie door (zoals je BSN nummer).
 4. Voeg een watermerk toe zoals ‘hotelovernachting met de juiste datum’
 5. Sla de kopie veilig op of verstuur hem meteen. 
Kopie rijbewijs of paspoort

Zo voorkom je fraude met je identiteitsgegevens. Kijk voor meer informatie op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn