WiFi netwerk beveiligen: Tips en trucs

Van het streamen van films tot online winkelen, we zijn allemaal Wifi-junkies. Bezoek krijgt het liefst de Wifi-code het eerst en dan pas de koffie. Met het gemak van het internet komt echter ook de dreiging van een slechte beveiliging. Een van de meest kwetsbare punten in je huis is namelijk je WiFi netwerk. Precies daarom is het belangrijk om je WiFi netwerk goed te beveiligen. Zo houd je de gegevens en apparaten van jezelf, je familie en vrienden veilig. In deze gids bespreken we het belang van WiFi beveiliging en geven we je tips over hoe je jouw WiFi netwerk kunt beveiligen.

Cybercriminelen kunnen verschillende methoden gebruiken om toegang tot je netwerk te krijgen, zoals het raden van je inloggegevens of het misbruiken van zwakke plekken in de firmware van je router. Door deze risico’s te begrijpen, kun je jezelf en je persoonlijke gegevens beter beschermen.

We beginnen meteen met de belangrijkste stap, die nog steeds door veel mensen wordt overgeslagen:

Wijzig de standaard login en wachtwoord
Een van de eerste dingen die je moet doen bij het instellen van je router is het wijzigen van de standaard login en wachtwoord. De standaard login en wachtwoord voor routers zijn gewoon beschikbaar op het internet, waardoor cybercriminelen gemakkelijk toegang tot je netwerk kunnen krijgen. Om de login en het wachtwoord te wijzigen, moet je naar de instellingenpagina van je router gaan. Het proces voor toegang tot de instellingenpagina kan variëren afhankelijk van de router die je gebruikt. 

Het is belangrijk om een sterk en uniek wachtwoord te kiezen. Een sterk wachtwoord moet een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens bevatten. Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden informatie, zoals je naam, adres of geboortedatum. Om je wachtwoord gemakkelijker te onthouden, kunt je overwegen een wachtwoordmanager te gebruiken zoals Bitwarden.

Schakel WPA2-codering in
Wi-Fi Protected Access (WPA)-codering is de veiligste coderingsmethode voor draadloze netwerken. WPA3 bestaat inmiddels ook, maar de meeste Wi-Fi routers gebruiken nog steeds de (oudere) WPA2 standaard. Om WPA2-codering in te schakelen, moet u naar de instellingenpagina van je router gaan en zoeken naar de optie om WPA2-codering in te schakelen. Zodra je WPA2-codering hebt ingeschakeld, moet u een wachtwoordzin invoeren. Deze wachtwoordzin wordt gebruikt om het draadloze signaal te versleutelen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere apparaten niet compatibel zijn met WPA2-codering. In dat geval moet u WPA-codering gebruiken. WPA-encryptie is echter minder veilig dan WPA2-encryptie, en het wordt aanbevolen om oudere apparaten te upgraden om WPA2-encryptie te ondersteunen.

Schakel beheer op afstand uit:
Met beheer op afstand heb je toegang tot de instellingenpagina van je router vanaf een externe locatie. Hoewel deze functie handig kan zijn, vormt ze ook een veiligheidsrisico. Dus tenzij je de router van je oma op afstand wil kunnen beheren schakel je deze optie beter uit. Zodra je beheer op afstand hebt uitgeschakeld, hebt je alleen toegang tot de instellingenpagina van je router vanaf je thuisnetwerk. Dat is wel zo veilig.

Gebruik een firewall:
Een firewall is een beveiligingsfunctie die helpt je netwerk te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Een firewall kan softwarematig zijn zoals Pfsense of hardwarematig. Een software-firewall draait op je computer en controleert inkomend en uitgaand verkeer. Een hardware firewall is ingebouwd in je router en controleert al het verkeer dat door uw netwerk gaat.

Ook de firewall configureer je in de instellingenpagina van je router, zoek naar de optie firewall. Zodra je de firewall hebt geconfigureerd, kunt je regels instellen voor inkomend en uitgaand verkeer. Je kunt bijvoorbeeld inkomend verkeer van bepaalde IP-adressen blokkeren of uitgaand verkeer naar bepaalde websites blokkeren.

Gebruik een Gastnetwerk

Bijna elke moderne router heeft de mogelijkheid om een gastnetwerk in te stellen. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen gewoon toegang tot internet, maar je geeft ze een ander wachtwoord. Maar het gastnetwerk is wel gescheiden van de rest van je netwerk. Je gasten hebben zo geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. 

Maar je kunt ook (smart) apparaten die je niet helemaal vertrouwd op een goede beveiliging verbannen naar het gastnetwerk.

Het plaatsen van Internet of Things (IoT)-apparaten op een gastnetwerk kan verschillende voordelen opleveren.

Door IoT-apparaten te isoleren van het hoofdnetwerk, kan worden voorkomen dat ze mogelijk malware verspreiden of worden gebruikt als toegangspunt voor cybercriminelen. Qua privacy kun je door IoT-apparaten van het hoofdnetwerk gescheiden te houden voorkomen dat ze mogelijk gevoelige informatie van het hoofdnetwerk verzamelen of verzenden. Door IoT-apparaten op een gastnetwerk te scheiden, kan het risico op beveiligingsinbreuken, netwerkcongestie en privacyproblemen worden geminimaliseerd.

Firmware van je router

Het is belangrijk om de firmware van je router up-to-date te houden, deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden verhelpen. Dus check regelmatig -in ieder geval iedere 6 maanden- of er een update beschikbaar is. 

Je kunt ook overwegen om de standaard firmware te vervangen voor open-source firmware. Het is niet heel moeilijk maar je moet je wel comfortabel voelen met een beetje techniek.

Het vervangen van de standaard router software door open-source firmware kan verschillende voordelen bieden, zoals:

Meer veiligheid: Veel open-source firmware opties bevatten meer geavanceerde beveiligingsfuncties dan de standaard firmware. Omdat de broncode openbaar is, kan deze bovendien worden gecontroleerd door een gemeenschap van deskundigen om beveiligingsproblemen op te sporen en te verhelpen.
Meer flexibiliteit en maatwerk: Met open-source firmware kun je de instellingen van je router aanpassen en afstemmen op uw behoeften. Dit kan geavanceerde functies omvatten zoals VPN-ondersteuning, QoS en meer.
Regelmatige updates en bugfixes: Open-source firmware-opties worden vaak vaker bijgewerkt dan standaardfirmware, waardoor je de nieuwste beveiligingspatches en bugfixes (eerder) kunt krijgen.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan het vervangen van de standaard router software door open-source firmware:
Gebrek aan ondersteuning: Als je problemen ondervindt met je open-source firmware, hebt je mogelijk geen toegang tot hetzelfde niveau van ondersteuning als met de standaard firmware.
Complexiteit: Het installeren en configureren van open-source firmware kan in de eerste instantie complexer en tijdrovender zijn dan het gebruik van de standaard firmware.
Risico dat de router vastloopt: Als het installatieproces niet correct wordt uitgevoerd, kan de router onbruikbaar worden.

Beste open source router software

Als je besluit de standaard router software te vervangen door open-source firmware, is het belangrijk om onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat je een firmware optie gebruikt waarvan bekend is dat het veilig is. Het is ook raadzaam om een back-up te maken van je huidige routerinstellingen voordat je wijzigingen aanbrengt, voor het geval je deze moet terugdraaien.

DD-WRT: DD-WRT is een op Linux gebaseerde firmware die geavanceerde functies biedt zoals VPN-ondersteuning, hotspot-opties en geavanceerde QoS. Het is compatibel met een groot aantal router modellen en staat bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Website DD-WRT
FreshTomato: Tomato is een firmware die geavanceerde functies biedt zoals bandbreedtecontrole, VPN-ondersteuning en geavanceerde QoS. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en is compatibel met een groot aantal routermodellen. Website FreshTomato
OpenWRT: OpenWRT is een op Linux gebaseerde firmware die in hoge mate aanpasbaar is en geavanceerde functies biedt zoals VPN-ondersteuning, hotspot-opties en geavanceerde QoS. Het is compatibel met een groot aantal routermodellen en staat bekend om zijn stabiliteit en betrouwbaarheid. Website OpenWrt

Wij raden de gemiddelde gebruiker FreshTomato aan. De installatie en configuratie van Freshtomato is ook het meest gebruikersvriendelijk. Kijk wel even of je router hiervoor geschikt is. We schreven eerder een artikel over veilige routers.

Wifi netwerk beveiligen: Aan de slag

Als je meer wilt weten over de beveiliging van Wi-Fi, zijn er online veel bronnen beschikbaar zoals Reddit. Ik hoop dat je deze gids je bewust heeft gemaakt van het nut van een goede WiFi-netwerk beveiliging. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn