Als je nadenkt over hoe je je privacy kunt beschermen, moet je eerst bepalen wat jou het meeste zorgen baart. Jezelf tegen alles verdedigen is bijna onmogelijk. Het is onpraktisch en vermoeiend om te proberen al je gegevens te beschermen tegen iedereen.
Het beschermen van je gegevens gaat niet alleen over de tools die je gebruikt. Het begint met het begrijpen van de bedreigingen waarmee je wordt geconfronteerd en hoe je die bedreigingen kunt tegengaan. Blijf realistisch, jij bent (waarschijnlijk) Snowden niet.
Stel jezelf de volgende vragen
- Welke mensen of organisaties willen jouw gegevens? (adverteerders, hackers, ISP)
- Hoe komen ze aan die gegevens? (Cookies, Gegevensdiefstal ,Loggen )
- Wat willen ze er mee doen? (Verkopen, Chanteren, Toezicht en Surveillance )
Ben je een vrouw op het internet? Dan kan het zijn dat je vervelende mannen achter je aan krijgt. Ben je een journalist? Dan is het mogelijk dat de overheid je in de gaten houdt. En ben je iemand met een computer en bankrekening? Je snapt hem al: iedereen kan een doelwit zijn. (Uit: Laat Je Niet Hack Maken)
Als je jezelf wilt beschermen tegen adverteerders die je online stalken, kun je jezelf beschermen door bijvoorbeeld de juiste browser en browserextensies te kiezen. Als je je data wil beschermen tegen hackers, bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van gratis WiFi in een internetcafé kan een VPN een uitkomst zijn.
Begin bij de basis: zet niet al je gegevens op Facebook en Twitter! (beter verwijder je Facebook). Hackers zullen deze bronnen als eerste checken. Gebruik je gezond verstand! Vervang WhatsApp door Signal.
Neem gepaste maatregelen met betrekking tot jouw threat model. Verhoog gaandeweg je privacy-bewustzijn.